"БОРЮТЬСЯ НЕ З ІНФЛЯЦІЄЮ, А З БІЗНЕСОМ" - Александр Гончаров

"БОРЮТЬСЯ НЕ З ІНФЛЯЦІЄЮ, А З БІЗНЕСОМ" - Александр Гончаров

В умовах війни традиційні способи боротьби з інфляцією не працюють, проте керівництво Нацбанку все одно використовує виключно 3 способи, а саме:

1. Підвищення облікової ставки НБУ (зараз це аж 25%).

2. Обмеження емісії грошей.

3. Стимуляція накопичення коштів.

Звісно, щоб уникнути високої інфляції, набагато простіше збільшувати чи стискати баланс НБУ. Але в умовах руйнівної війни з колосальними ризиками цей простий, але не ефективний спосіб стає навіть згубним для бізнесу, оскільки різко звужує ринок кредитування та робить дорогі гроші непідйомними для підприємців.

А якщо до цього ще й додати потужний стрибок цін на електроенергію для населення та бізнесу, а також повернення Гетьманцевим колишньої довоєнної системи оподаткування, то навіть важко уявити, в якому стані виявиться наша підприємницька спільнота вже цієї осені 2023 року. Адже ціни на енергоресурси всепроникні, а зростання податків ще в жодній країні не стимулювало ділову активність.

Ну і на завершення наважусь припустити, якщо й надалі у нас боротимуться з бізнесом, то інфляційна хвиля захлисне наші ринки, з якою НБУ нічого не зможе зробити. Не стверджую, що так буде обов’язково, але все йде до цього.