"Brave1 - непогана платформа, але вона підходить для мирного часу!" - Павло Вернівский

"Brave1 - непогана платформа, але вона підходить для мирного часу!" - Павло Вернівский

Десь півроку тому в нас дуже великою помпезністю запустили бізнес-акселератор для проектів в сфері mil-tech - Brave1. Його ще називають кластером, але як би його не назвали, це суттєво не змінює суті його роботі - підтримка стартапів, які здійснюють дослідження та розробки в сфері оборони.

Сама по собі ідея непогана. І я колись також дуже багато писав про необхідність створення таких інструментів.

Однак, хоч я є прихильником таких інструментів в умовах мирного часу, але я вважаю їх, м’яко кажучи, недостатніми для умов війни.

Чому? Відповідь проста: час!

Навіть якщо проекти розглядаються в прискореному режимі. Навіть якщо вони отримують фінансування, консультації та підтримку. Навіть якщо таких проектів буде багато!

Все це ніяк не відміняє проблеми, яку я описав в попередньому пості. Скоріш навіть, буде її посилювати!!!

Бо цей підхід зосереджений на розвитку малих підприємців, які знаходяться на початковому етапі розвитку, і об’єднують в собі ряд функцій «розробника-виробника-управлінця», щоб допомогти їм вирости до великого бізнесу.

І я хочу сказати, що навіть в таких потужних економіках, як США, шлях таких підприємців від ідеї до масового продукту може зайняти багато років. Стів Джобс і його компанія Apple, навіть отримавши фінансову і консультаційну підтримку від SBA, пройшли цей шлях не за міс, і не за рік, а за десятки років!!!

А тепер скажіть мені: чи є в нас час, щоб чекати навіть 2-3-5 років? Ні. Готові масові рішення нам треба станом на вчора!!!

Brave1 - непогана платформа, але вона підходить для мирного часу! Коли в тебе в запасі є час, коли ти можеш собі дозволити нікуди не спішити, інвестуючи в бізнес і чекати 5-10 років поки він вистрелить!!! В умовах війни - така стратегія може закінчитись катастрофою!

І я зараз не кажу що не треба фінансувати розробки! Просто підхід до цього питання має бути іншим, не ринковий і зовсім не схожий на стратегію венчурних фондів та бізнес-ангелів!!!

Повірте, рано чи пізно це розуміння прийде! Особливо коли хтось захоче порахувати скільки ці стартапи випустили продукції, але щоб потім не стало пізно!!!