"Будь які податки в державі мають бути справедливими з точки зору суспільства" - Роман Сульжик

"Будь які податки в державі мають бути справедливими з точки зору суспільства" - Роман Сульжик

Щойно побачив, що влада може почати збирати майже 20% податків з усіх коштів, що волонтери назбирали на свої персональні картки. На мою думку, це вкрай неадекватне рішення, хоча і юридично коректне.

Не лише як економіст, але і як людина, що сумлінно сплачує податки (не дуже типова риса для успішної людини у нас в країні ) дозволю собі прокоментувати, чому саме я так вважаю.

З точки зору філософії та діючого законодавства, збирати податки з надходжень до людини від сторонніх осіб потрібно – інакше навіщо взагалі реєструвати бізнес чи ФОП, можна просто надавати будь які послуги та казати: «скинь мені на картку».

Але у кризовій ситуації, в якій ми опинились 24 лютого того року, люди не мали часу реєструвати благодійні фонди або громадські організації – багато людей просто почали збирати гроші і працювати. І я не здивуюсь якщо в багатьох з них наразі не буде вже чеків або інших документів на те що вони закупали.

Особисто я не їздив сам на фронт і не возив туди прибори нічного бачення чи дрони – я просто давав гроші тим хто робив це ефективніше. Те ж стосовно грошей, що йшли на допомогу пораненим або родичам загиблих – всі ми просто переводили гроші на картки людям.

Як платник податків і громадянин, я не вважаю справедливим що люди, які втратили близьких або дійсно допомагали армії зараз будуть винні 20% від коштів, що вони отримали від інших громадян протягом 22 року. Я вже не кажу про те що в більшості з них і немає цих грошей – вони їх вже витратили на те що було потрібно.

Будь які податки в державі мають бути справедливими з точки зору суспільства. Не думаю, що багато людей в нашій країні скажуть, що спроба зібрати податки з волонтерів справедлива.

Але чиновники будуть апелювати до того, що вони діють згідно закону. Не вважаю, що це проблема, яка не має рішення – просто потрібна політична воля. Я б хотів почути думки в коментарях від юристів або людей, які краще за мене розуміються у податковому законодавстві, але я б наприклад запропонував наступне:

- Прийняти закон, що у 22мо році усі надходження від третіх осіб на особисті картки не оподатковуються;

- На час воєнного стану ввести концепт «волонтер», що дозволить людині відкрити в банку окремий рахунок, що займається волонтерською діяльністю, і доручити НБУ та банкам робити якісь базові перевірки проти зловживань;  

Розумію, що я дещо спрощую ситуацію, але заплющити очі і вимагати від волонтерів 20% з усіх надходжень у 22гому році – це тупикова гілка розвитку. Це як стригти свиню – вереску багато, шерсті мало.

Я дуже намагаюсь не критикувати владу під час військового стану, розумію, що немає простих рішень на складні проблеми, але тут ситуація, яка реально потребує уваги. Не треба робити всіх волонтерів злочинцями або боржниками бюджету, треба вирішувати цю проблему.