"Це цілком нормальне явище в ринковій економіці" - Павло Вернівский

"Це цілком нормальне явище в ринковій економіці" - Павло Вернівский

Зараз багато хто дивується чого банки не кредитують підприємства ВПК, а замість того заробляють надприбутки на ОВДП та депозитних сертифікатах.

Давайте поясню чому це цілком нормальне явище в ринковій економіці. Уточню: я не рахую, що це нормально, але розумію чому так відбувається.

Почнемо з простого. Як працює банківський бізнес? Банк бере гроші в тих в кого вони є (депозити), а потім ці гроші дає тим кому вони потрібні (кредити). І далі заробляє на різниці відсоткових ставок. Звичайно, це дуже спрощена модель роботи, але це базові основи.

Далі. Як банк приймає рішення кому давати гроші? На базі цих основних параметрів:

- застава

-фінансовий стан

-наявна кредитна заборгованість

-кредитна історія

І всі ці параметри необхідні банку для того мінімізувати ризики і уникнути збитків. Тим не менш, кредитування це досить ризиковий вид діяльності. Завжди якась частина виданих кредитів буде не погашатися. А враховуючи поточні операційні витрати (зарплати кредитним спеціалістам, бек-офісу на супроводження угод, необхідні процедури ризик-менеджменту), кредитування є складним в адмініструванні та дорогим в обслуговуванні видом діяльності.

І звичайно, враховуючи наявні ринкові альтернативи вкладення коштів - ті самі ОВДП чи ДС, які вимагають менших затрат на адміністрування, дешевші в обслуговуванні та менш ризикові (збитки можливі лише при дефолті), то звичайно це джерело вкладення коштів є більш привабливішим для банків.

Проблема лише в тому, що таким чином, переслідуючи власні інтереси, банки не виконують своєї функції кредитування економіки.

Тема досить обширна і якщо буде цікаво, то я можу потім розповісти чому одні сектор банки кредитують краще, а інші гірше.