"ЦЕ ПРИХОВУВАТИ ВЖЕ НЕМОЖЛИВО" - Александр Гончаров

"ЦЕ ПРИХОВУВАТИ ВЖЕ НЕМОЖЛИВО" - Александр Гончаров

Продовжуємо аналізувати те, що сталося у 2023 році, та готуватися до гіршого. Отже, в умовах падіння реальних доходів і високої інфляції в країні, витрати пересічних українців на продукти харчування, одяг та житло стрімко зростали. Особливо чітко це усвідомлюєш у порівнянні з іншими країнами. Судіть самі, друзі, у:

- США витрачають на їжу 6,7% від загальних витрат;

- Великобританії - 8,7%;

- Швейцарії - 9,9%;

- Гондурасі - 31,9%;

- УКРАЇНІ - 41,6%.

Вражає?!

І це ще не все. Відповідно до оновленого інфляційного прогнозу НБУ, вартість продуктів у наступному 2024 році буде і далі зростати. Голова Нацбанку Андрій Пишний вже повідомив, що темпи очікуваної інфляції, судячи з усього, спровокують зростання вартості продуктів харчування на 5%, але не раніше настання 2024-го року. Очільник НБУ ще додав, що існують ризики прискорення інфляції через виникнення логістичних труднощів на західних кордонах України, а також імовірне швидке виснаження позитивних ефектів від накопичення істотних запасів, отриманих із нещодавніх врожаїв, «насамперед овочів».

Щоправда, самим банкірам нема чого турбуватися. Бо як заявив нардеп Данило Гетьманцев, українські банки за 2023 рік заробили в 6,7 раза більше, ніж за попередній, і в 2 рази більше ніж за довоєнний 2021 рік. Чистий прибуток банків після оподаткування за 11 місяців 2023 року становив 130,55 млрд грн!

Вражає?!