Цей день в історії - 1 серпня

Цей день в історії - 1 серпня

213-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 152 дні. Іменинники - Жанна, Роман, Серафим, Степан (Стефан). В Україні відзначають День Військово-морського флоту, в Швецарії - День заснування конфедерації, в Беніні - День незалежності, а в Анголі - День збройних сил.

Головні події 1 серпня

• Альбігойський хрестовий похід, 1203
• Заснування Швейцарської Конфедерації, 1291
• Колумб ступив на землю Америки, 1498
• XI Літні Олімпійські ігри в Берліні, 1936
• Нарада у Гельсінкі, 1975

Всі події 1 серпня

23 - Римський полководець Юлій Цезар Друз, син імператора Тиберія, отруєний дружиною Лівіллою.

Середні віки

527 - У Константинополі імператор Східної римської імперії Юстиніан I, котрий правив разом зі своїм дядьком Юстином I, по його смерті став одноосібним правителем. Його жінка, колишня актриса і куртизанка Феодора, стала імператрицею. Головною задачею Юстиніана було відновлення єдності Римської імперії, західна частина якої була під владою варварів-германців. У 534 році армії Юстиніана відвоювали у вандалів Карфаген, Корсіку і Сардинію, у вестготів Південну Іспанію, в остготів Італію та Сицілію. На сході Юстиніан вів успішні війни з Сасанидським Іраном, на півночі - зі слов'янами.
1291 - Три кантони Швіц, Урі і Унтервальден підписали в Рютлі союзний "договір на вічні часи" разом боротися із ворогами - нове державне об'єднання стало праобразом Швейцарської конфедерації. З 1891 року, з нагоди 600-річчя союзу, цей день відзначається в Швейцарії як свято.
1498 - Під час свої четвертої експедиції іспанський мореплавець Христофор Колумб вперше ступив на землю континентальної Америки в районі півострова Парія (сучасна Венесуела). Вважаючи, що це острів, Колумб назвав його Isla Santa (Святий Острів) і проголосив власністю Іспанії.
1521 - Кримськотатарські війська Мехмеда Герая і їх союзники казанці та литовці взяли в облогу Москву. В результаті переговорів московський князь Василій III визнав себе данником Кримського ханства.
1578 - Почалась одна з найбільших арктичних експедицій – англійський мореплаваць Мартін Фробішер на 15 кораблях відправився на вивчення арктичної Канади.
1589 - Король Франції Генріх III, що правив країною в розгар Гугенотських війн і спочатку підтримував Католицьку лігу Генріха Гіза, а потім - лідера гугенотів Генріха Наваррського, був смертельно поранений монахом Жаком Клеманом. Наступного дня бездітний Генріх III назвав своїм спадкоємцем на французькому престолі короля Наварри.

Нова історія

1798 - В Абукірській затоці біля Александрії французький флот зазнав поразки від англійців, що змусило армію Наполеона залишити Єгипет.
1808 - Наполеонівський генерал Йоахім Мюрат проголошений неаполітанським королем під іменем Йохім-Наполеон.
1894 - З нападу японців на китайський військово-морський корабель почалась Перша Японсько-цінська війна за вплив за Корейським півостровом. Поразка маньчжурської династією Цін у квітні наступного року сприяла ліквідації китайської політичної гегемонії у Східній Азії та розвалу династичної системи правління у Китаї.
1900 - Група молодих футболістів-аматорів міста Менхенгладбах заснувала футбольний клуб «Боруссія».
1914 - Через чотири дні після оголошення Австро-Угорщиною війни Сербії, Німеччина і Росія оголосили війни одна одній, у Франції проведено загальну мобілізацію, а перші німецькі загони увійшли в Люксембург, щоб почати наступ Францію. Протягом наступних трьох днів Росія, Франція, Бельгія і Велика Британія утворили коаліцію у війні проти Австро-Угорщини та Німеччини. Почались активні військові дії Першої Світової війни, котра забрала життя 22 мільйонів людей.
1919 - Увійшовши в Угорщину, румунські війська розгромили проголошену в березні Угорську Радянську Республіку; її лідер комуніст Бела Кун був змушений рятуватись втечею до Італії.
1927 - В китайському місті Наньчані відбулось повстання частин національної армії - близько 20 тисяч солдатів і офіцерів під керівництвом комуністів виступили проти керівництва Гоміньдану. Пізніше частина повсталих під командуванням Чжу Де і Лінь Бяо з'єдналась з 1-ю дивізією Мао Дзедуна і було утворено 4-й корпус китайської Червоної армії.
1928 - Хорватський парламент, що засідав у Загребі, прийняв рішення про вихід зі складу Югославії.
1936 - У Берліні Адольф Гітлер відкрив XI Літні Олімпійські ігри, в яких взяли участь 3 961 спортсмен з 49 країн (рекорд за кількістю учасників). Відкриття Олімпіади вперше транслювалося по телебаченню в прямому ефірі, а олімпійські змагання стали матеріалом для створення пропагандистського документального фільму Лені Ріфеншталь «Олімпія».
1937 - Поблизу Веймара почав працювати концентраційний табір Еттерсберг, названий так по назві пагорба на котрому він розміщався. Свого часу в цьому місті часто працював Гете, і після протестів жителів Веймара назву концтабору було змінено на Бухенвальд.

Новітня історія

1940 - Адольф Гітлер підписав наказ № 17 про початок масованих авіанальотів на Англію і про призначення на 15 вересня дати висадки на острові.
1941 - На окупованій німцями території створено дистрикт "Галичина" з центром у Львові.
1944 - Після входження Радянської армії на окраїни Варшави, у місті почалось антинімецьке повстання, котре очолив генерал Тадеуш Бор-Коморовський, командир Армії Крайової, підпільного військового формування чисельністю близько 40 тисяч солдат. Крім мети звільнити Варшаву від нацистів, Армія Крайова, пов'язана із польським урядом у еміграції в Лондоні і була антикомуністичною по суті, ставила задачу взяти під контроль місто до приходу більшовиків. Із-за поганої організації, переважаючих сил супротивника і відмови радянського командування підтримати повстанців, через 63 дні Варшавське повстаня зазнало поразки - загинуло близько 200 тисяч мирних жителів міста, 30 тисяч солдатів Армії Крайової, а її рештки, включаючи Бор-Коморовського, 2 жовтня капітулювали.
1957 - США і Канада створили єдине Північно-Американське командування ВПС - North American Air Defense Command (NORAD).
1960 - Проголошено незалежність Дагомеї (нині - Бенін).
1961 - Футболісти донецького «Шахтаря» виграли 1/32 фінала Кубка СРСР у хмельницького «Динамо» з рахунком 2-0, почавши рекордну для радянських клубів безпрограшну кубкову серію, що тривала три роки.
1971 - За ініціативою Джорджа Харрісона в Нью-Йорку в Медісон-Сквер Гарден проведено благодійницький концерт на підтримку голодуючих в Бангладеш. Виступали Боб Ділан, Рінго Старр, Ерік Клептон, Рав Шанкар, Леон Рассел, Біллі Престон, що дало змогу зібрати 11 мільйонів доларів.
1973 - На екрани США вийшов фільм Джорджа Лукаса «Американські граффіті» за участю Річарда Дрейфуса і маловідомого на той час актора Гаррісона Форда. В 1995 році Бібліотека Конгресу США визнала фільм"культурно, історично і естетично видатним" та внесла його до Національного реєстру фільмів.
1975 - У Гельсінкі главами 33 держав Європи, а також США і Канади підписано «Заключний акт Наради з питань безпеки та співробітництва в Європі», який закріпив політичні і територіальні підсумки Другої світової війни та встановив принципи взаємовідносин між державами-учасниками, в тому числі щодо непорушності кордонів, територіальної цілісність держав та невтручання у внутрішні справи одна одної.
1976 - Тринідад і Тобаго проголосили незалежність.
1981 - В США дебютував новий телекал - о 12-00 за місцевим часом почав роботу музично-розважальний кабельний канал MTV. Через шість років він почав свою роботу і в Європі. В Україні MTV («MTV Україна») розпочав свою роботу 25 серпня 2007 року.

Наш час

1996 - Американці Кріс Магуайр і Ніл Армстронг завершили найтриваліше в історії плавання на каное - від Канади до Бразилії вони пропливли 20 966,5 кілометрів.
1996 - На Олімпійських іграх в Атланті Майкл Джонсон на три десятих секунди покращив власний світовий рекорд - він пробіг 200 метрів за 19,32 секунди.
1999 - В столиці Малайзії Куала-Лумпурі відкрилася найвища на той час споруда світу — дві 88-поверхові башти-близнюки торгово-ділового центру «Петронас Тауер» заввишки 452 метри кожна. Загальна площа комплексу — близько мільйона квадратних метрів. Одну з башт займає штаб-квартира нафтової компанії Petronas, іншу — офіси ії партнерів та інших транснаціональних корпорацій.
2008 - Почався збройний конфлікт між Грузією з одного боку та Росією і сепаратистськими угрупуваннями Південної Осетії та Абхазії з іншого. Російсько-грузинська війна тривали до 12 серпня. Фактичні втрати Грузії склали кілька сільських районів, які за часів СРСР входили в склад автономій, але контролювалися до війни грузинським урядом.
2012 - На Олімпійських іграх в Лондоні українська четвірка парна здобула золоту медаль в академічному веслуванні. Ця медаль стала 30-ю золотою і 100-ю медаллю загалом для України на літніх Олімпійських іграх.

Народились 1 серпня

10 до н.е. - 13 жовтня 54, Клавдій (Тиберій Клавдій Цезар Август Германік), 4-й римський імператор, завойовник Північної Африки і Британії; племінник Тиберія; зійшов на престол після смерті Калігули.
126 - 28 березня 193, Публій Гельвій Пертbнакс, 18-й римський імператор (193 р.); перший імператор із вільновідпущенників.
1520 - 30 квітня 1572, Сигізмунд II (Сигізмунд Август Ягеллон), польський король (з 1548 р.) і Великий князь Литовський, Великий князь Руський; останній з династії Ягеллонів, один з ініціаторів польсько-литовської унії.
1744 - 18 грудня 1829, Жан Батист П'єр Антуан Ламарк, французький натураліст, основоположник зоопсихології, автор терміну "біологія".
1819 - 28 вересня 1891, Герман Мелвілл, американський письменник (Мобі Дік, Повісті на веранді, Ому).
1936 - 1 червня 2008, Ів Сен-Лоран(Анрі Матьє), французьккий кутюрьє.
1942 - 9 серпня 1995, Джеррі Гарсіа, американський рок-музикант (Grateful Dead: Dark Star, Truckin’, Alabama Getaway).
1942 - Джанкарло Джаніні, італійський актор («Життя прекрасне», «Діді Марлен»). Сьогодні 76-а річниця.
1946 - Реймонд Баррелл, англійський бас-гітарист (King Crimson, Bad Company). Сьогодні 72-а річниця.
1948 - Івар Едмунд Калниньш, латиський актор («Театр», «Зимова вишня», «Маленькі трагедії»). Сьогодні 70-а річниця.
1951 - 4 грудня 1976, Томмі Болін, американський гітарист (Deep Purple: «Come Taste The Band», «Come Taste The Band»).
1952 - Петро Миколайович Симоненко, перший секретар Комуністичної партії України, депутат Верховної ради. Сьогодні 66-а річниця.
1959 - Джо Елліот, вокаліст американської групи Def Leppard (Photograph, Rock of Ages, Foolin’). Сьогодні 59-а річниця.
1962 - Валері Капріскі, французька актриса (На останньому подиху, Рік медуз). Сьогодні 56-а річниця.
1963 - Деміан Башир, мексиканський актор («Краще життя», «Міст», «Мачете убиває», «Дурман»). Сьогодні 55-а річниця.
1965 - Сем(юел) Мендес, англійський кінорежисер, лауреат «Оскар» («Краса по-американськи», 2000). Сьогодні 53-а річниця.
1984 - Бастіан Швайнштайгер, німецький футболіст («Баварія»), п'ятиразовий чемпіон Німеччини. Сьогодні 34-а річниця.

Померли 1 серпня

30 до н.е. - Марк Антоній, римський полководець та державний діяч, триумвір (43-33 рр. до н. е.), тричі консул (44, 34, 31 до н. е.). 2048 років тому, в 53 роки (нар. 14 січня 83 до н. е.).
527 - Юстин I, імператор Візантії (518-527 рр.), перший імператор династії Юстиніанів. 1491 рік тому, в 77 років (нар. 450 р.).
1252 - Джованні Да Плано Карпіні, італійський чернець-францисканець, місіонер, мандрівник; першим з європейців відвідав Монгольську імперію і залишив опис своєї подорожі. 766 років тому, в 70 років (нар. 1182 р.).
1464 - Козімо Медічі, флорентійський банкір і державний діяч, найбагатша людина Європи, неофіційний правитель Флоренції з 1434 року. 554 роки тому, в 75 років (нар. 27 вересня 1389 р.).
1714 - Анна Стюарт, перша королева Великої Британії (1702-14 рр.), останій представник роду Стюартів на англійському престолі. 304 роки тому, в 49 років (нар. 6 лютого 1665 р.).
1913 - Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка), українська поетеса ("Лісова пісня", "В катакомбах", "Осіння казка"). 105 років років тому, в 42 роки (нар. 25 лютого 1871 р.).
1946 - Андрій Андрійович Власов, генерал-майор Червоної армії; після полонення в 1941 році, в 1943 році очолив Російську визвольну армію, котра воювала проти на боці Німеччини. 72 роки тому, в 46 років (нар. 14 вересня 1900 р.).
1969 - Борис Романович Гмиря, український оперний співак (бас). 49 років тому, в 66 років (нар. 5 серпня 1903 р.).
1973 - Вальтер Ульбріхт, німецький державний і політичний діяч, Голова Державної ради НДР (1960-1973 рр.), Перший секретар ЦК СЄПН (1960-1971 рр.); ініціатор будівництва Берлінської стіни. 45 років років тому, в 80 років (нар. 30 червня 1893 р.).
1991 - Стів Кларк, американський рок-музикант (Def Leppard: "Photograph", "Rock of Ages", "Foolin’"). 27 років тому, в 31 рік(нар. 23 квітня 1960 р.).
1996 - Тадеуш Рейштейн, швейцарский хімік, першим отримав аскорбіновую кислоту; лауреат Нобелівської премії. 22 роки тому, в 99 років (нар. 20 липня 1897 р.).
1997 - Святослав Теофілович Ріхтер, російський піаніст-віртуоз. 21 рік тому, в 82 роки (нар. 20 березня 1915 р.).
2014 - Валентин Миколайович Белькевич, білоруський футболіст ("Динамо" Київ). 4 роки тому, в 41 рік (нар. 27 січня1973 р.).