Цей день в історії - 16 липня

Цей день в історії - 16 липня

197-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 168 днів. Іменинники - Анатолій, Василь, Іван, Костянтин, Марк (Марко), Никодим, Олександр, Філіп (Пилип). В Україні відзначають День ухвали Декларації про суверенітет України і День бухгалтера, в Уругваї - День перемоги в чемпіонаті світу з футболу, а в Ірландії та Італії - день Діви Марії.

Головні події 16 липня

• II Універсал Центральної Ради, 1917
• Перехід УГА і уряду ЗУНР за Збруч, 1919
• Початок ядерної епохи, 1945
• Перший політ людини на Місяць, 1969
• Саддам Хусейн - президент Іраку, 1979

Всі події 16 липня

1212 - Поблизу іспанського містечка Лас-Навас-де-Толосі об'єднані війська Кастилії, Леона, Арагона, Наварри і Португалії розбили 600-тисячну армію Альмохадів, що стало переломним моментом у процесі Реконкісти - у результаті нищівного розгрому мусульман володарі християнських королівств остаточно перейшли у наступ.
1548 - В знак примирення між ворогуючими між собою іспанськими конкістадорами в цей день засновано місто Nuestra Senora de La Paz. з 1898 року Ла-Пас - столиця Болівії.

Нова історія

1643 - Експедиція голландського мореплавця Маартена Фриза (Maarten Gerritszoon Vries) відкрила острів Сахалін.
1661 - Шведський банк Stockholms Banco випустив перші в Європі паперові банкноти. Вони були номіналом 5, 25, 100 і 1000 шведських талерів.
1762 - У Ропшинському замку під Петергофом вбито кілька днів перед тим поваленого в результаті двірцевого перевороту російського імператора Петра ІІІ.
1782 - У Відні пройшла прем'єра опери Вольфганга Амадея Моцарта «Викрадення із сераля» на лібрето Готліба Штефані.
1790 - Конгрес США визначив округ Колумбія як місцеположення уряду США і надав йому спеціальний, незалежний від жодного штату, статус.
1795 - Російська імператриця Катерина ІІ заснувала Волинську губернію.
1809 - В Ла-Пасі почалось повстання проти іспанської влади і місто проголосило свою незалежність та створило уряд під керівництвом полковника Педро Мурільйо. До кінця місяця владу хунти було повалено. Повстання в Ла-Пасі вважається початком війни за незалежність Латинської Америки.
1909 - У місті Інгольштадт (Німеччина) німецький інженер і підприємець Аугуст Хорьх заснував компанію «Audi Automobil-Werke». Перший автомобіль був випущений наступного року.
1912 - У Києві за присутності вищого керівництва міста та краю відбулося урочисте відкриття Бессарабського критого ринку, збудованого на гроші цукрозаводчика Лазаря Бродського за проектом архітектор Михайла Бобрусова.
1917 - У Петрограді почались антиурядові виступи під гаслом негайної відставки Тимчасового уряду і переговорів із Німеччиною про укладення миру, організовані більшовиками після провалу червневого наступу Російської армії на Південно-Західному фронті. У заворушеннях брали участь кронштадтських матроси, солдати 1-го кулеметного полку, робітники петроградських заводів. Під час придушенния заворушень, які тривали три дні, було вбито 16 людей і близько 700 поранено.
1917 - У відповідь на телеграму Тимчасового уряду Росії на урочистому засіданні в Педагогічному музеї Голова Ради Народних Міністрів Володимир Кирилович Винниченко виголосив ухвалений Центральною радою ІІ Універсал, що зафіксував домовленості між УЦР та Тимчасовим урядом про визнання права України на автономію, а УЦР та Генеральний секретаріат - органами державної влади в Україні; натомість УЦР змушена була погодитися на те, що остаточно питання про форму автономії буде вирішено Всеросійськими Установчими зборами, та визнати, що Україна не претендує на повну державну незалежність.
1918 - Гетьман Павло Скоропадський затвердив зразок морського прапора України - а білому полі розміщувався прямий синій хрест із каймою такого ж кольору, у лівому верхньому куті зображувався національний прапор невеликого розміру із видрукованою золотом печаткою св. Володимира посередині. Зараз ВМСУ використовують прапор фактично такого ж дизайну (без тризуба).
1920 - У Харкові почався ІV всеукраїнський з'їзд Української партії лівих соціал-революціонерів (боротьбистів) за участю 64 делегатів із вирішальним голосом і 18 - з дорадчим, на якому було ухвалено рішення про об'єднання з КП(б)У.
1931 - Імператор Ефіопії Хайле Селассіє I підписав першу ефіопську конституцію, яка замінила т. зв. «Закон царів», що діяв у країні з Середніх віків.
1932 - Адміністративний центр Донецької області перенесено з Артемівська в Сталіно (нині - Донецьк).
1935 - У місті Оклахома (США) встановлено перший у світі паркометр.
1937 - Поблизу міста Веймар в Тюрінгії в Німеччині нацистами засновано концтабір Бухенвальд, який діяв 8 років, будучи сценою щоденного варварства і звірства. Згідно з оцінками, в Бухенвальді загинуло близько 50 000 людей -переважно євреїв та політичних в'язнів, а також радянських військовополонених, циган та гомосексуалістів.

Новітня історія

1941 - У штаб-квартирі Адольфа Гітлера відбулася нарада партійних та військових керівників Німеччини, на якій обговорювалося питання майбутнього України. Було вирішено передати територію «староавстрійської Галичини» до Генерального губернаторства, а Північну Буковину, Бессарабію і територію за Дністром (Трансністрію) з центром в Одесі - до Румунії; Крим повинен був стати "територією Рейху", а рейхскомісаром решти України, яка "протягом наступних трьох років буде найважливішою територією", ухвалено призначити Еріха Коха.
1942 - Гітлер вперше прибув до своєї ставки "Верфольф" під Вінницею.
1945 - В пустелі поблизу авіабази Аламогордо, штат Нью-Мексико (США), підірвано перший американський експериментальний ядерний заряд «Gadget»потужністю еквівалентною дев'ятнадцяти тисячам тон тринітротолуолу. Це було результатом 28 місяців інтенсивної наукової роботи вчених під керівництвом Роберта Оппенгеймера над проектом, що носив кодову назву "Манхеттенський".
1950 - На фінальному матчі 4-го Чемпіонату світу з футболу Бразилія - Уругвай на стадіоні «Маракана» в Ріо-де-Жанейро було присутньо 199 854 глядача, рекорд не побитий і досі, - збірна Уругваю виграла у господарів з рахунком 2-1 і вдруге стала чемпіоном світу.
1951 - В Нью-Йорку вийшла друком повість Джерома Селінджера «Над прірвою в житі», який з часом був перекладений на всі основні мови світу, а за рейтингом журналу Ньюсвік визнаний №15 у списку "100 найкращих книг усіх часів".
1965 - Після восьми років будівництва відкрито Монбланський тунель довжиною 11,611 км, прокладений між містами Шамоні (Франція) і Курмайор (Італія) піж найвищою горою Європи Монблан.
1969 - У США запущено «Аполлон-11», перший космічний корабель, задачею якого було доставити людей на Місяць. Він стартував з космодрому на мисі Канаверал (Флорида) і, подолавши 384 тисячі кілометрів за 76 годин, 19 липня увійшов у навколомісячну орбіту.
1972 - В товариському матчі із збірною Фінляндії Олег Блохін дебютував у складі збірної СРСР.
1978 - Іспанський король Хуан Карлос став першим європейським монархом, що відвідав Китай.
1979 - Після вимушеної відставки президента Ахмеда Хасана аль-Бакра прем'єр-міністром і президентом Іраку став Саддам Хусейн, який одночасно очолив регіональне відділення партії «Баас», фактично присвоївши собі диктаторські повноваження.
1990 - 357-а голосами "за" при чотирьох "проти" Верховною Радою Української РСР ухвалена Декларація про державний суверенітет УРСР, яка проголосила державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх стосунках. Практично всі положення Декларації суперечили чинній на той час Конституції УРСР. Однак це не означало революційної зміни поглядів комуністів. Заключним в Декларації стало положення про те, що принципи Декларації про суверенітет України будуть використані для укладення нового союзного договору.
1990 - Американськиим астрофізиком Марком Р. Шоуолтером відкрито Пан, другий за віддаленістю від планети 30-кілометровий природний супутник Сатурна. Його існування було передбачене 5 років перед тим.
1990 - Китайскою ракетою-носієм віведено на орбіту перший пакистанський супутник Землі «Бадр-А».

Наш час

1991 - Уперше й востаннє 16 липня в Україні відзначено як День незалежності - за відсутності інших ритуалів комуністичні керівники урочисто несли квіти до пам'ятників Леніну, які обов'язково були у центрі кожного міста. У Києві відбувся концерт українських гуртів на площі тоді ще Жовтневої революції, апогеєм якого став виступ «Братів Гадюкіних» і заключний феєрвер.
1993 - Президент Леонід Кравчук видав указ про утворення на базі Луцького педагогічного інституту Волинського державного університету.
1997 - Валерій Пустовойтенко став прем'єр-міністром України замість зміщеного з посади Павла Лазаренка.
1999 - Через кілька після смерті Стенлі Кубрика у США пройшла прем'єра його останнього фільму «Із широко заплющеними очима» з Томом Крузом і Ніколь Кідман у головних ролях.
2007 - У Буському районі Львівської області на перегоні Красне — Ожидів зійшли з колії та перекинулися 15 цистерн з жовтим фосфором товарного потягу, що слідував зі станції Аса (Джамбул, Казахстан) до станції Оклеса (Республіка Польща). В результаті сходження цистерн було пошкоджено 50 м залізничної колії, близько 100 м контактної мережі та три опори; внаслідок пожежі продуктами горіння отруїлося і були госпіталізовані 152 особи (з них 27 дітей), у тому числі 14 рятувальників МНС, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі, 3 медичних працівники, які надавали невідкладну медичну допомогу в зоні надзвичайної ситуації, решта – жителі навколишніх сіл.
2010 - В Одесі відкрився Перший Одеський міжнародний кінофестиваль, у конкурсній програмі якого було представлено 16 фільмів із США, Франції, Голландії, Іспанії, Італії, України, Польщі, Японії, Німеччини, Перу, Росії, Індії, Великобританії і Канади. Головний приз фестивалю — статуетку «Золотий Дюк» — отримав російський фільм режисера Андрія Кавуна «Дітям до 16…».

Народились 16 липня

1486 - 29 вересня 1530, Андреа дель Сарто (Вануччі Франческо), італійський художник епохи Відродження.
1723 - 23 лютого 1792, Джошуа Рейнольдс, англійський художник (Амур розв'язує пояс Венері, Три грації); засновник і президент Королівської Академії в Лондоні (1768). 295 років з дня народження.
1746 - 22 червня 1826, Джузеппе Піацци, італійський астроном; відкрив першу малу планету (астероїд) - Цереру.
1872 - 18 червня 1928, Руаль Амудсен, норвезький полярний дослідник; першим досягнув Південного полюсу (1911).
1896 - 30 грудня 1968, Трюгве Лі, норвезький політик, перший генеральний секретар ООН (1946-53 рр.).
1909 - 25 квітня 1995, Джинджер Роджерс (Вірджинія Кетрін Макмат), американська актриса і танцівниця; партнерка Фреда Астера.
1921 - 17 лютого 1987, Гі Лярош, французькуй кутюрьє.
1928 - 9 грудня 2005, Роберт Шеклі, американський письменник(Безіменна гора, Запах думок, Смак пудингу); класик світової фантастики. 90 років з дня народження.
1937 - Ада Миколаївна Роговцева, українська актриса театру і кіно ("Два місяці, три сонця", "Овід", "Приборкання вогню", "Лісова пісня", "Вічний поклик"). Сьогодні 81-а річниця.
1939 - Девід Кунст, американський мандрівник; першим у світі здійснив кругосвітню подорож пішки (1974). Сьогодні 79-а річниця.
1942 - Маргарет Корт-Сміт, австралійська тенісистка, виграла 52 турніри Великого шолому (24 - в одиночному розряді); в 1970 році стала другою жінкою в світі, що стала володарем Великого шолому (Australian Open: [1960-1966], French Open [1962, 64, 69, 70, 73], Wimbledon [1963, 65, 70], U.S. Open [1962, 65, 68, 69-70, 73]). Сьогодні 76-а річниця.
1948 - Марія Юріївна Стефюк, українська оперна співачка (сопрано), Народна артистка України (1979). Сьогодні 70-а річниця.
1964 - Ніно Анзорівна Бурджанадзе, грузинський політик; глава парламенту Грузії (2001-08 рр.). Сьогодні 54-а річниця.
1964 - Мігель Індурайн, іспанський велогонщик, п'ятиразовий переможець "Тур де Франс" (1991-95 рр.), дворазовий переможець "Джиро д'ІталІя". Сьогодні 54-а річниця.
1967 - Олександр Голуб, український політик, депутат Верховної ради. Сьогодні 51-а річниця.

Померли 16 липня

1557 - Анна Клевська, четверта жінка англійського короля Генріха VIII; шлюб, котрий мав зміцнити союз Генріха і брата Анни, німецького протестантського принца Клевського, проіснував півроку. 461 рік тому, в 42 роки (нар. 22 вересня 1515р.).
1857 - П'єр Жан де Беранже, французький поет-сатирик (Король Івето, Безумці, Наварський принц). 161 рік тому, в 77 років (нар. 19 серпня 1780 р.).
1896 - Едмон де Гонкур, французький письменник. 122 роки тому, в 74 роки (нар. 26 травня 1822 р.).
1982 - Патрік Деваер (Жан-Марі Патрік Бордо), французький кіноактор ("Мільйон мільярдів доларів", "Жар бажання", "Ключі в дверях", "Без проблем!", "Французький поліцейський"). 36 років тому, в 35 років (нар. 26 січня 1947 р.).
1985 - Генріх Белль, німецький письменник (Де ти був, Адаме?, Груповий портрет з дамою), лауреат Нобелівської премії (1972). 33 роки тому, в 68 років (нар. 21 грудня 1917 р.).
1989 - Герберт фон Караян, австрійський диригент, керівник Віденського і Західноберлінського філармонічних оркестрів, диригент Віденської опери, організатор Зальцбурзьких музичних фестивалів. 29 років тому, в 81 рік (нар. 5 квітня 1908 р.).
1989 - Ніколас Гільєн Батіста, кубинський поет (Пісні для солдатів, Іспанія, Все моє). 29 років тому, в 87 років (нар. 10 липня 1902 р.).
1992 - Тетяна Іванівна Пельтцер, актриса театру і кіно ("Вам і не снилось"). 26 років тому, в 88 років (нар. 6 червня 1904 р.).
1996 - Джон Паноццо, американський рок-музикант, ударник групи Styx («Boat On The River», «The Best of Times»). 22 роки тому, в 48 років (нар. 20 вересня 1948 р.).
2007 - Михайло Іванович Кононов, кіноактор ("Начальник Чукотки", "Велика перерва", "Двадцять днів без війни"). 11 років тому, в 67 років (нар. 25 квітня 1940 р.).
2012 - Джон(атан Дуглас) Лорд, англійський рок-музикант (клавішник: Artwoods, Flowerpot Men, Deep Purple: "When A Blind Man Cries", "Black Night", "Strange Kind of Woman", "Fireball", "Smoke on the Water"). 6 років тому, в 71 рік (нар. 9 червня1941 р.).