Цей день в історії - 17 липня

Цей день в історії - 17 липня

198-й день року за Григоріанським календарем — до закінчення року залишилось 167 днів. Іменинники — Андрій, Богдан, Єфим (Юхим), Марфа (Марта), Федір, Федот. У Південній Кореї святкують День конституції, в Словаччині — День незалежності, в Іраці — День Республіки, у Фінляндії — День демократії, в Лесото — День короля, в Пуерто-Ріко — День Рів'єри.


Головні події 17 липня

• Коронація Карла VII Звитяжного, 1429

• Битва при Кастільйоні, 1453

• Розстріл царської сім'ї, 1918

• Конференція у Потсдамі, 1945

• Відкрито перший Діснейленд, 1955

• Катастрофа рейсу MH17, 2014


Всі події 17 липня

180 • Найстаріша згадка про християн в Африці — у Нумідії страчено 12 громадян міста Сцилум за їх релігійні переконання.


СЕРЕДНІ ВІКИ

1048 • Після вигнання імператором Священної Римської імперії Генріхом III з Риму папи Бенедикта IX папський престол посів Дамасій II, який правив лише три тижні, але встиг відлучити від церкви свого попереднка, звинуваченого у симонії.

1134 • У битві біля міста Фрага арагонська армія короля Альфонсо I Войовничого була розбита значно меншою армією іспанських Альморавідів й пораненими і загиблими втратила велику кількість знаті.

1203 • Завдяки підтримці війська Четвертого хрестового походу, яке взяло в облогу Константинополь, імператором Візантії став Олексій III Ангел.

1279 • В ході громадянської війни в Болгарії поблизу невеликої фортеці Девін, недалеко Бургаса, селянська армія, очолювана Івайлом на прізвисько Брдоква, узурпатором престолу, розгромила переважаюче військо візантійського імператора Михайла VIII Палеолога, надіслане на допомогу його ставленику на болгарському престолі Івану Асеню.

1429 • У звільненому після двох місяців успішного наступу Реймсі короновано короля Карла VII Валуа, майже 10 років перед тим ордонансом батька Карла VI Божевільного позбавленого права престолонаслідування. Це мало далекосяжні наслідки — підтриманий більшістю знаті, Карл VII розпочав повільне звільнення Франції від англійців, яке через чверть століття завершилось їх повною поразкою у Столітній війні.

1453 • У битві при Кастільоні французи отримали перемогу над англійцями і оволоділи містом Бордо. Цим боєм без формального підписання мирного договору закінчилась Столітня війна, яка почалась в 1337 році, найдовша в історії Європи. Англійці в ній втратили всі свої завоювання на континенті, крім порту Кале.


НОВА ІСТОРІЯ

1785 • Польський авантюрист Моріц-Август Беневський проголосив себе імператором Мадагаскару і оголосив війну Франції.

1868 • Столицю Японії перенесено з Кіото в Едо (нині — Токіо).

1917 • Нерішуча національна та військова політика Української Центральної Ради стала причиною збройного виступу вояків Другого українського імені гетьмана Павла Полуботка козачого полку та членів Українського військового клубу імені Полуботка з метою проголошення незалежності України. У виступі взяло участь близько 10 тисяч військових, яких підтримала більшість киян. Завдяки злагодженим та скоординованим діям Центральної Ради та керівництва Київського військового округу (КВО), виступ було придушено, а його учасників вислано на фронт.

1918 • В Єкатеринбурзі більшовики на виконання постанови виконкому Уральського обласної Ради робітничих, селянських і солдатських депутатів стратили колишнього імператора Миколу ІІ разом із сім'єю — царицею, п'ятьма дітьми і чотирма наближеними особами. Це поклало край існуванню монархічної династії Романових, що правила Росією понад 300 років.

1918 • Гетьман України Павло Скоропадський підписав Закон про заснування Кам'янець-Подільського державного українського університету. Першим ректором університету було обрано відомого вченого-мовознавця, професора, активного учасника українського державотворення Івана Огієнка. Станом на 1 липня 1919 року в університеті нараховувалось 5 факультетів: історико-філологічний, фізико-математичний, правничий, богословський, сільськогосподарський.

1918 • Після повалення радянської влади в результаті повстання Чехословацького корпусу в Омську проголошена Сибірська республіка на чолі з Петром Вологодським. У вересні цього ж року республіка була самоліквідована після створення Уфимської директорії, якій була передана влада над Сибіром.

1919 • Закінчилась Польсько-українська війна, збройний конфлікт між Польщею і Західно-Української народної республікою на території Галичини.

1919 • Регент Фінляндії Карл Маннергейм підписав рішення сейму про проголошення Фінляндії республікою.

1933 • Після закінчення будівництва Днiпрогесу та ліквідації порогів на Дніпрі з Києва до Херсона вийшов у перший рейс пасажирський пароплав.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1942 • Частинами 17-ої та 1-ої танкової армій Вермахту захоплено Ворошиловград (нині Луганськ), чим було завершено окупацію промислово важливих областей Донбасу.

1942 • В ході Другої Світової війни почалась Сталінградська битва, під час якої німецькими військами була здійснена спроба зайняти правоборежжя Волги в районі Сталінграду (сучасний Волгоград) і саме місто.

1944 • У Москві відбувся "парад переможених" — понад 57 тисяч полонених німецьких солдатів і офіцерів, захоплених в основному в Білорусії, пройшли під конвоєм через місто. За полоненими слідували поливні машини, символічно відмиваючи землю від «гітлерівської нечисті». «Парад» закінчився до семи годин вечора, коли всі полонені розмістилися по вагонах і були відправлені до місця ув'язнення.

1945 • У передмісті Берліну почалась Потсдамська конференція глав урядів Великої Британії, СРСР і США, на якій затверджено програму післявоєнного устрою Німеччини — денацифікацію, демілітаризацію, демократизацію Німеччини та її поділ на чотири зони окупації, знищення німецьких монополій, репарації, про західний кордон Польщі. Потсдамська конференція також прийняла декларацію, яка вимагала капітуляції Японії.

1955 • Поблизу Лос-Анжелеса відкрився перший Діснейленд, тематичний парк розміром 160 акрів, будівництво котрого тривало рівно рік і обійшлося в 16 мільйонів доларів. Сьогодні він приймає до 14 мільйонів відвідувачів на рік, котрі витрачають в парку близько 3 мільярдів доларів.

1962 • Пройшавши під льодами Північного Льодового океану, радянський атомний підводний човен «Ленинский комсомол» досягнув Північного полюсу.

1968 • У Лондоні пройшла прем'єра повнометражного мультиплікаційного фільму «Жовтий підводний човен», присвяченого групі The Beatles.

1973 • В Афганістані в результаті безкровного військового перевороту повалено монархію і проголошено республіку. У серпні король Мухаммед Захір Шах зрікся престолу і емігрував з країни. Новим главою держави став Мухаммед Дауд Хан, що при королі виконував обовязки прем'єр-міністра.

1975 • В рамках розробки системи рятувальних робіт в космосі відбулося стикування на орбіті космічних кораблів «Союз-19» (СРСР) і «Аполлон-18» (США). Першими потиснули руки Олексій Леонов і Томас Стаффорд. З Землі їх привітав генеральний серетар ООН Курт Вальдхайм. 44-годинна програма «Союз-Аполлон» стала останньою для американського проекту «Аполлон», в рамках котрого людині вдалося вперше висадитись на Місяці.

1976 • В Монреалі (Канада) почались XXI Олімпійські ігри, в яких взяли участь 6028 спортсменів з 92 країн. У командному заліку перемогу здобула збірна СРСР, яка завоювала 125 медалей (49 золотих, 41 срібних і 35 бронзових). Монреальська Олімпіада аж до проведення Олімпійських ігор в Пекіні в 2008 році була найдорожчою в історії — вона коштувала 5 мільярдів доларів (що еквівалентно 20 мільярдам в 2006 році). Місто розплачувався за олімпійські борги аж до 2006 року.

1979 • Нікарагуанський президент-диктатор Анастасіо Самоса, сім'я котрого 42 роки керувала країною, вимушено склав з себе повноваження і виїхав у США. Через два дні в столицю Манагуа увійшли війська Сандіністського фронту національного порятунку.

1989 • У США на авіабазі Едвардз (Каліфорнія) відбувся перший політ літака-невидимки «Стеллз», на розробку котрого було затрачено 1,3 мільярда доларів.


НАШ ЧАС

1994 • У місті Пасадена (США) у фіналі Чемпіонату світу з футболу збірна Бразилії по пенальті з рахунком 3-2 перемогла команду Італії (основний час закінчився 0-0) і вчетверте стала чемпіоном світу.

1996 • Невдовзі після зльоту з аеропорту ім. Кенеді (Нью-Йорк) літак "Boeing 747" компанії TWA, що направлявся в Париж, вибухнув над Атлантичним. Це призвело до загибелі 230 людей. Оскільки інцидент стався напередодні відкриття Олімпійських ігор в Атланті, однією з версій того, що сталося був теракт. Розглядалася також версія випадкового збиття літака учбовою ракетою з одного з кораблів ВМФ США, котрі в цей же час проводили неподалеку маневри. Офіційний висновок слідчої комісії, оголошений в 1998 році — механічна несправність літака.

1997 • Із заявами та застереженнями Україна ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, прийняту відповідно до Загальної декларації прав людини з метою дотримання та забезпечення на своїй території прав та основоположних свобод людини.

1998 • У Петропавлівському соборі Петербурга відбулось офіційне урочисте перезаховання залишків останнього російського імператора Миколи II Романова та членів його родини, розстріляних більшовиками 80 років перед цим.

1998 • Делегати більше ста держав, зібравшись в Римі на дипломатичну конференцію, прийняли ухвалу (120 "за", 7 — "проти" і 21 — "утримався"; проти, зокрема, виступили Ізраїль, Індія, Китай і США) створити перший у світі постійно діючий міжнародний військовий трибунал. Місцем його знаходження визначено Гаагу; до його складу входить 18 суддів з 18 країн, котрі працюють по дев'ять років. Римський статут набув чинності 1 липня 2002 року. Станом на травень 2011 року, договір ратифікувало 114 держав, всього Римський Статут підписало 139 держав, але ратифікували угоду не всі країни.

2013 • В Казані (Росія) закінчилась XXVII Літня Універсіада, на якій розігрувався 351 комплект медалей з 27 видів спорту серед представників 162 країн. Україна здобула рекордну кількість медалей: 77 (12 золотих, 29 срібних і 36 бронзових), а переможцем медального заліку стала збірна Росія, яка завоювала 292 медалі.

2014 • В результаті військової атаки поблизу Донецька зазнав катастрофи рейсовий пасажирський літак компанії «Malaysia Airlines», що слідував за маршрутом Амстердам — Куала-Лумпур. Це привело до загибелі всіх 298 чоловік, що перебували на його борту, — за кількістю жертв катастрофа рейсу MH17 найбільша авіакатастрофа в історії України і другий у світі інцидент за участі літака.


Народились 17 липня

1487 — †23 травня 1524 • Ісмаїл I, шахіншах Персії (1501–24 рр.); засновник держави Сефевідів.

1714 — †26 травня 1762 • Александр Готліб Баумгартен, німецький філософ, родоначальник естетики як самостійної наукової дисципліни.

1787 — †8 жовтня 1826 • Фрідріх Крупп, німецький промисловець, засновник династії.

1796 — †22 лютого 1875 • Жан Батіст Каміль Коро, французький живописець, один із засновників французького реалістичного пейзажу. 225 років з дня народження.

1846 — †29 серпня 1866 • Токугава Іємоті, 14-й сьогун сьогунату Едо (1858-66 рр.). 175 років з дня народження.

1846 — †14 квітня 1888 • Микола Миколайович Миклухо-Маклай, російський мандрівник і етнограф, дослідник життя народів Океанії. 175 років з дня народження.

1849 — †4 жовтня 1930 • Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач), українська письменниця (Козачка Олена, Український орнамент), редактор-видавець (журнал "Рідний край"); мати Лесі Українки, сестра Михайла Драгоманова.

1889 — †11 березня 1970 • Ерл Стенлі Гарднер, американський письменник, автор детективів, найвідоміший герой котрих — Перрі Мейсон (Справа про бархатні колготки).

1890 — †19 грудня 1919 • Василь Никифорович Тютюнник, український військовий діяч, полковник генерального штабу Армії УНР, командувач Дієвої Армії УНР (1919).

1894 — †20 червня 1966 • Жорж Леметр, бельгійський астроном; висунув теорію "великого вибуху", з якого почалось зародження Всесвіту.

1920 — †21 квітня 2010 • Хуан Антоніо Самаранч, дипломат, президент Міжнародного Олімпійського комітету (1980-2001 рр.).

1935 • Дональд Сазерленд, канадський актор ("Дж.Ф.К.", "Меш", "Казанова", "Тюряга", "Чикатило"). Сьогодні 86-а річниця.

1949 — †14 лютого 2002 • Мік Такер, ударник і вокаліст англійської рок-групи «Sweet»: «Fox on the Run».

1949 • Теренс Батлер, англійський рок-музикант (Black Sabbath: «Paranoid»). Сьогодні 72-а річниця.

1952 • Дейвід Гасселгофф, американський актор (Рятувальники з Малібу), співак німецького походження. Сьогодні 69-а річниця.

1954 • Анґела (Доротея) Меркель, німецький політик, лідер ХДС, федеральний канцлер ФРН (з 2005 року). Сьогодні 67-а річниця.

1956 — †25 серпня 2008 • Михайло Дмитрович Сирота, український політик, депутат Верховної Ради; один з авторів діючої конституції. 65 років з дня народження.

1957 • Марія Арбатова (Марія Іванівна Гавриліна), російська письменниця, телеведуча, феміністка. Сьогодні 64-а річниця.

1963 • Сречко Катанєц, словенський футболіст, тренер. Сьогодні 58-а річниця.

1963 • Летсіє III, король Лесото (з 1996 р.). Сьогодні 58-а річниця.

1972 • Сергій Володимирович Льовочкін, народний депутат України, Глава Адміністрації Президента України (з 2010 р.). Сьогодні 49-а річниця.

1972 • (Якоб) Яп Стам, голландський футболіст (захистник "Манчестер Юнайтед"); кращий захисник Ліги чемпіонів (1999, 2000 рр.). Сьогодні 49-а річниця.


Померли 17 липня

1085 • Роберт Гвіскар (Отвіль), герцог Апулії, Калабрії і Сицилії, норманський завойовник Південної Італії (1071); брат Рожера I Отвіля. Пом. 936 років тому десь у 70 років (нар. бл. 1015 р.).

1762 • Петро III (Карл Петр Ульріх Гольштейн-Готторпський), російський імператор (1761-62 рр.); внук Петра I. Пом. 259 років тому у 34 роки (нар. 21 лютого 1728 р.).

1790 • Адам Сміт, англійський філософ, економіст, автор теорії трудової вартості ("Дослідження природи і причин багатств народів"). Пом. 231 рік тому у 67 років (нар. 16 червня 1723 р.).

1793 • Шарлотта Корде д'Армон, французька революціонерка-жирондистка; убивця Жана Поля Марата, вождя якобинців. Пом. 228 років тому у 25 років (нар. 27 липня 1768 р.).

1866 • Йосип Михайлович Гладкий, останній кошовий отаман Задунайської Січі (1822-28 рр.), наказний отаман Азовського козацького війська (1832-51 рр.). Пом. 155 років років тому у 77 років (нар. 1789 р.).

1912 • (Жюль) Анрі Пуанкаре, французький математик, фізик, філософ. Пом. 109 років тому у 58 років (нар. 29 квітня 1854 р.).

1918 • Микола II Олександрович (Романов), останній російський імператор (1894-1917 рр.). Пом. 103 роки тому у 50 років (нар. 18 травня 1868 р.).

1959 • Біллі Холідей (Елеанора Фаган), американська джазова співачка, "Леді-джаз" ("Lover Man", "Fine and Mellow", "Don't Explain", "God Bless the Child"). Пом. 62 роки тому у 44 роки (нар. 7 квітня 1915 р.).

1967 • (Вільям) Джон Колтрейн, американський джазовий музикант (тенор- і сопрано-саксофон), один із найвидатніших саксофоністів 20-го століття (Stablemates, Greensleeves, Chim Chim Cheree, In a Sentimental Mood). Пом. 54 роки тому у 41 рік (нар. 23 вересня 1926 р.).

1975 • Константин Гамсахурдіа, грузинський письменник ("Викрадння місяця", "Давид Будівельник"; батько колишнього президента Грузії Звіада Гамсахурдіа. Пом. 46 років тому у 84 роки (нар. 15 травня 1891 р.).

1994 • Жан Борорта, французький тенісист; перемагав у різних розрядах в 19 турнірах "Великого Шолому". Пом. 27 років тому у 96 років (нар. 13 серпня 1898 р.).

1995 • Хуан Мануель Фанхіо, бразильський автогонщик, п'ятиразовий чемпіон світу в автоперегонах «Формула-1» (1951, 1954-57). Пом. 26 років тому у 84 роки (нар. 24 червня 1911 р.).

2005 • Спартак Мішулін, російський театральний і кіноактор (Біле сонце пустелі, Малюк і Карлсон, Добре сидимо). Пом. 16 років тому у 79 років (нар. 22 жовтня 1926 р.).