Цей день в історії - 17 липня

Цей день в історії - 17 липня

198-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 167 днів. Іменинники - Андрій, Богдан, Єфим (Юхим), Марфа (Марта), Федір, Федот. У Південній Кореї святкують День конституції, в Словаччині - День незалежності, в Іраці - День Республіки, у Фінляндії - День демократії, в Лесото - День короля, в Пуерто-Ріко - День Рів'єри.

Головні події 17 липня

• Коронація Карла VII Звитяжного, 1429
• Битва при Кастільйоні, 1453
• Розстріл царської сім'ї, 1918
• Конференція у Потсдамі, 1945
• Відкрито перший Діснейленд, 1955
• Катастрофа рейсу MH17, 2014

Всі події 17 липня

180 - Найстаріша згадка про християн в Африці - у Нумідії страчено 12 громадян міста Сцилум за їх релігійні переконання.

Середні віки

1048 - Після вигнання імператором Священної Римської імперії Генріхом III з Риму папи Бенедикта IX папський престол посів Дамасій II, який правив лише три тижні, але встиг відлучити від церкви свого попереднка, звинуваченого у симонії.
1203 - Завдяки підтримці війська Четвертого хрестового походу, яке взяло в облогу Константинополь, імператором Візантії став Олексій III Ангел.
1429 - У звільненому після двох місяців успішного наступу Реймсі короновано короля Карла VII Валуа, майже 10 років перед тим ордонансом батька Карла VI Божевільного позбавленого права престолонаслідування. Це мало далекосяжні наслідки - підтриманий більшістю знаті, Карл VII розпочав повільне звільнення Франції від англійців, яке через чверть століття завершилось їх повною поразкою у Столітній війні.
1453 - У битві при Кастільоні французи отримали перемогу над англійцями і оволоділи містом Бордо. Цим боєм без формального підписання мирного договору закінчилась Столітня війна, яка почалась в 1337 році, найдовша в історії Європи. Англійці в ній втратили всі свої завоювання на континенті, крім порту Кале.

Нова історія

1785 - Польський авантюрист Моріц-Август Беневський проголосив себе імператором Мадагаскару і оголосив війну Франції.
1868 - Столицю Японії перенесено з Кіото в Едо (нині - Токіо).
1917 - Нерішуча національна та військова політика Української Центральної Ради стала причиною збройного виступу вояків Другого українського імені гетьмана Павла Полуботка козачого полку та членів Українського військового клубу імені Полуботка з метою проголошення незалежності України. У виступі взяло участь близько 10 тисяч військових, яких підтримала більшість киян. Завдяки злагодженим та скоординованим діям Центральної Ради та керівництва Київського військового округу (КВО), виступ було придушено, а його учасників вислано на фронт.
1918 - В Єкатеринбурзі більшовики на виконання постанови виконкому Уральського обласної Ради робітничих, селянських і солдатських депутатів стратили колишнього імператора Миколу ІІ разом із сім'єю - царицею, п'ятьма дітьми і чотирма наближеними особами. Це поклало край існуванню монархічної династії Романових, що правила Росією понад 300 років.
1918 - Гетьман України Павло Скоропадський підписав Закон про заснування Кам'янець-Подільського державного українського університету. Першим ректором університету було обрано відомого вченого-мовознавця, професора, активного учасника українського державотворення Івана Огієнка. Станом на 1 липня 1919 року в університеті нараховувалось 5 факультетів: історико-філологічний, фізико-математичний, правничий, богословський, сільськогосподарський.
1918 - Після повалення радянської влади в результаті повстання Чехословацького корпусу в Омську проголошена Сибірська республіка на чолі з Петром Вологодським. У вересні цього ж року республіка була самоліквідована після створення Уфимської директорії, якій була передана влада над Сибіром.
1919 - Закінчилась Польсько-українська війна, збройний конфлікт між Польщею і Західно-Української народної республікою на території Галичини.
1919 - Регент Фінляндії, майбутній президент Карл Маннергейм підписав рішення сейму про проголошення Фінляндії республікою.
1933 - Після закінчення будівництва Днiпрогесу та ліквідації порогів на Дніпрі з Києва до Херсона вийшов у перший рейс пасажирський пароплав.

Новітня історія

1942 - Частинами 17-ої та 1-ої танкової армій Вермахту захоплено Ворошиловград (нині Луганськ), чим було завершено окупацію промислово важливих областей Донбасу.
1942 - В ході Другої Світової війни почалась Сталінградська битва, під час якої німецькими військами була здійснена спроба зайняти правоборежжя Волги в районі Сталінграду (сучасний Волгоград) і саме місто.
1944 - У Москві відбувся "парад переможених" - понад 57 тисяч полонених німецьких солдатів і офіцерів, захоплених в основному в Білорусії, пройшли під конвоєм через місто. За полоненими слідували поливні машини, символічно відмиваючи землю від «гітлерівської нечисті». «Парад» закінчився до семи годин вечора, коли всі полонені розмістилися по вагонах і були відправлені до місця ув'язнення.
1945 - У передмісті Берліну почалась Потсдамська конференціяглав урядів Великої Британії, СРСР і США, на якій затверджено програму післявоєнного устрою Німеччини - денацифікацію, демілітаризацію, демократизацію Німеччини та її поділ на чотири зони окупації, знищення німецьких монополій, репарації, про західний кордон Польщі. Потсдамська конференція також прийняла декларацію, яка вимагала капітуляції Японії.
1955 - Поблизу Лос-Анжелеса відкрився перший Діснейленд, тематичний парк розміром 160 акрів, будівництво котрого тривало рівно рік і обійшлося в 16 мільйонів доларів. Сьогодні він приймає до 14 мільйонів відвідувачів на рік, котрі витрачають в парку близько 3 мільярдів доларів.
1962 - Пройшавши під льодами Північного Льодового океану, радянський атомний підводний човен «Ленинский комсомол» досягнув Північного полюсу.
1968 - У Лондоні пройшла прем'єра повнометражного мультиплікаційного фільму «Жовтий підводний човен», присвяченого групі The Beatles.
1973 - В Афганістані в результаті безкровного військового перевороту повалено монархію і проголошено республіку. У серпні король Мухаммед Захір Шах зрікся престолу і емігрував з країни. Новим главою держави став Мухаммед Дауд Хан, що при королі виконував обовязки прем'єр-міністра.
1975 - В рамках розробки системи рятувальних робіт в космосі відбулося стикування на орбіті космічних кораблів «Союз-19» (СРСР) і «Аполлон-18» (США). Першими потиснули руки Олексій Леонов і Томас Стаффорд. З Землі їх привітав генеральний серетар ООН Курт Вальдхайм. 44-годинна програма «Союз-Аполлон» стала останньою для американського проекту «Аполлон», в рамках котрого людині вдалося вперше висадитись на Місяці.
1976 - В Монреалі (Канада) почались XXI Олімпійські ігри, в яких взяли участь 6028 спортсменів з 92 країн. У командному заліку перемогу здобула збірна СРСР, яка завоювала 125 медалей (49 золотих, 41 срібних і 35 бронзових). Монреальська Олімпіада аж до проведення Олімпійських ігор в Пекіні в 2008 році була найдорожчою в історії - вона коштувала 5 мільярдів доларів (що еквівалентно 20 мільярдам в 2006 році). Місто розплачувався за олімпійські борги аж до 2006 року.
1979 - Нікарагуанський президент-диктатор Анастасіо Самоса, сім'я котрого 42 роки керувала країною, вимушено склав з себе повноваження і виїхав у США. Через два дні в столицю Манагуа увійшли війська Сандіністського фронту національного порятунку.
1989 - У США на авіабазі Едвардз (Каліфорнія) відбувся перший політ літака-невидимки «Стеллз», на розробку котрого було затрачено 1,3 мільярда доларів.

Наш час

1994 - У місті Пасадена (США) у фіналі Чемпіонату світу з футболу збірна Бразилії по пенальті з рахунком 3-2 перемогла команду Італії (основний час закінчився 0-0) і вчетверте стала чемпіоном світу.
1996 - Невдовзі після зльоту з аеропорту ім. Кенеді (Нью-Йорк) літак "Boeing 747" компанії TWA, що направлявся в Париж, вибухнув над Атлантичним. Це призвело до загибелі 230 людей. Оскільки інцидент стався напередодні відкриття Олімпійських ігор в Атланті, однією з версій того, що сталося був теракт. Розглядалася також версія випадкового збиття літака учбовою ракетою з одного з кораблів ВМФ США, котрі в цей же час проводили неподалеку маневри. Офіційний висновок слідчої комісії, оголошений в 1998 році - механічна несправність літака.
1997 - Із заявами та застереженнями Україна ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, прийняту відповідно до Загальної декларації прав людини з метою дотримання та забезпечення на своїй території прав та основоположних свобод людини.
1998 - У Петропавлівському соборі Петербурга відбулось офіційне урочисте перезаховання залишків останнього російського імператора Миколи II Романова та членів його родини, розстріляних більшовиками 80 років перед цим.
1998 - Делегати більше ста держав, зібравшись в Римі на дипломатичну конференцію, прийняли ухвалу (120 "за", 7 - "проти" і 21 - "утримався"; проти, зокрема, виступили Ізраїль, Індія, Китай і США) створити перший у світі постійно діючий міжнародний військовий трибунал. Місцем його знаходження визначено Гаагу; до його складу входить 18 суддів з 18 країн, котрі працюють по дев'ять років. Римський статут набув чинності 1 липня 2002 року. Станом на травень 2011 року, договір ратифікувало 114 держав, всього Римський Статут підписало 139 держав, але ратифікували угоду не всі країни.
2013 - В Казані (Росія) закінчилась XXVII Літня Універсіада, на якій розігрувався 351 комплект медалей з 27 видів спорту серед представників 162 країн. Україна здобула рекордну кількість медалей: 77 (12 золотих, 29 срібних і 36 бронзових), а переможцем медального заліку стала збірна Росія, яка завоювала 292 медалі.
2014 - В результаті військової атаки поблизу Донецька зазнав катастрофи рейсовий пасажирський літак компанії «Malaysia Airlines», що слідував за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур. Це привело до загибелі всіх 298 чоловік, що перебували на його борту, - за кількістю жертв катастрофа рейсу MH17найбільша авіакатастрофа в історії України і другий у світі інцидент за участі літака.

Народились 17 липня

1487 - 23 травня 1524, Ісмаїл I, шахіншах Персії (1501–24 рр.); засновник держави Сефевідів.
1714 - 26 травня 1762, Александр Готліб Баумгартен, німецький філософ, родоначальник естетики як самостійної наукової дисципліни.
1787 - 8 жовтня 1826, Фрідріх Крупп, німецький промисловець, засновник династії.
1796 - 22 лютого 1875, Жан Батіст Каміль Коро, французький живописець, один із засновників французького реалістичного пейзажу.
1846 - 14 квітня 1888, Микола Миколайович Миклухо-Маклай, російський мандрівник і етнограф, дослідник життя народів Океанії.
1849 - 4 жовтня 1930, Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач), українська письменниця (Козачка Олена, Український орнамент), редактор-видавець (журнал "Рідний край"); мати Лесі Українки, сестра Михайла Драгоманова.
1889 - 11 березня 1970, Ерл Стенлі Гарднер, американський письменник, автор детективів, найвідоміший герой котрих - Перрі Мейсон (Справа про бархатні колготки).
1894 - 20 червня 1966, Жорж Леметр, бельгійський астроном; висунув теорію "великого вибуху", з якого почалось зародження Всесвіту.
1920 - 21 квітня 2010, Хуан Антоніо Самаранч, дипломат, президент Міжнародного Олімпійського комітету (1980-2001 рр.).
1935 - Дональд Сазерленд, канадський актор ("Дж.Ф.К.", "Меш", "Казанова", "Тюряга", "Чикатило"). Сьогодні 83-а річниця.
1949 - 14 лютого 2002, Мік Такер, ударник і вокаліст англійської рок-групи «Sweet»: «Fox on the Run».
1949 - Теренс Батлер, англійський рок-музикант (Black Sabbath: «Paranoid»). Сьогодні 69-а річниця.
1952 - Дейвід Гасселгофф, американський актор (Рятувальники з Малібу), співак німецького походження. Сьогодні 66-а річниця.
1954 - Анґела (Доротея) Меркель, німецький політик, лідер ХДС, з 2005-го року — федеральний канцлер Німеччини. Сьогодні 64-а річниця.
1956 - 25 серпня 2008, Михайло Дмитрович Сирота, український політик, депутат Верховної Ради; один з авторів діючої конституції.
1957 - Марія Арбатова (Марія Іванівна Гавриліна), російська письменниця, телеведуча, феміністка. Сьогодні 61-а річниця.
1963 - Сречко Катанєц, словенський футболіст, тренер. Сьогодні 55-а річниця.
1963 - Летсіє III, король Лесото (з 1996 р.). Сьогодні 55-а річниця.
1972 - Сергій Володимирович Льовочкін, народний депутат України, Глава Адміністрації Президента України (з 2010 р.). Сьогодні 46-а річниця.
1972 - (Якоб) Яп Стам, голландський футболіст (захистник "Манчестер Юнайтед"); кращий захисник Ліги чемпіонів (1999, 2000 рр.). Сьогодні 46-а річниця.

Померли 17 липня

1085 - Роберт Гвіскар (Отвіль), норманський завойовник Південної Італії (1062); брат Рожера I Отвіля. 933 роки тому, в 70 років (нар. 1015 р.).
1762 - Петро III (Карл Петр Ульріх Гольштейн-Готторпський), російський імператор (1761-62 рр.); внук Петра I. 256 років тому, в 34 роки (нар. 21 лютого 1728 р.).
1790 - Адам Сміт, англійський філософ, економіст, автор теорії трудової вартості ("Дослідження природи і причин багатств народів"). 228 років тому, в 67 років (нар. 16 червня 1723 р.).
1793 - Шарлотта Корде д'Армон, французька революціонерка-жирондистка; убивця Жана Поля Марата, вождя якобинців.225 років років тому, в 25 років (нар. 27 липня 1768 р.).
1912 - (Жюль) Анрі Пуанкаре, французький математик, фізик, філософ. 106 років тому, в 58 років (нар. 29 квітня 1854 р.).
1918 - Микола II Олександрович (Романов), останній російський імператор (1894-1917 рр.). 100 років років тому, в 50 років (нар. 18 травня 1868р.).
1959 - Біллі Холідей (Елеанора Фаган), американська джазова співачка, "Леді-джаз" ("Lover Man", "Fine and Mellow", "Don’t Explain", "God Bless the Child"). 59 років тому, в 44 роки (нар. 7 квітня 1915 р.).
1967 - (Вільям) Джон Колтрейн, американський джазовий музикант (тенор- і сопрано-саксофон), один із найвидатніших саксофоністів 20-го століття (Stablemates, Greensleeves, Chim Chim Cheree, In a Sentimental Mood). 51 рік тому, в 41 рік (нар. 23 вересня 1926 р.).
1975 - Константин Гамсахурдіа, грузинський письменник ("Викрадння місяця", "Давид Будівельник"; батько колишнього президента Грузії Звіада Гамсахурдіа. 43 роки тому, в 84 роки(нар. 15 травня 1891 р.).
1994 - Жан Борорта, французький тенісист; перемагав у різних розрядах в 19 турнірах "Великого Шолому". 24 роки тому, в 96 років (нар. 13 серпня 1898 р.).
1995 - Хуан Мануель Фанхіо, бразильський автогонщик, п'ятиразовий чемпіон світу в автоперегонах "Формула-1" (1951, 1954-57). 23 роки тому, в 84 роки (нар. 24 червня 1911 р.).
2005 - Спартак Мішулін, російський театральний і кіноактор (Біле сонце пустелі, Малюк і Карлсон, Добре сидимо). 13 років тому, в 79 років (нар. 22 жовтня 1926 р.).