Цей день в історії - 18 червня

Цей день в історії - 18 червня

169-й день року за Григоріанським календарем — до закінчення року залишилось 196 днів. Іменинники — Гнат, Дорофей, Ігор, Костянтин, Леонід, Маркіян, Федір. В Азербайджані відзначають День прав людини, в Аргентині — День прапора, на Сейшельських островах — День конституції.


Головні події 18 червня

• Поділ імперії Олександра Македонського, 323 до н.е.

• Похід русів на Царгород, 860

• Фрідріх Барбаросса — римський імператор, 1155

• Битва при Пате, 1429

• Битва під Ватерлоо, 1815

• Антипартійна змова проти Хрущова, 1957


Всі події 18 червня

323 до н. е. • У Вавилоні завершились переговори про розподіл володінь Олександра Великого між його найближчими соратниками, після чого забальзамоване тіло македонського царя в золотому саркофазі відправили для поховання на батьківщині в Пеллі. Однак невдоволення прийнятими рішеннями переросло у двадцятилітню війну між колишніми сподвижниками, в ході якої був убитий син Македонського, а його імперія розпалась на три еліністичні царства — Єгипетське, Македонське і Сирійське.


СЕРЕДНІ ВІКИ

618 • Війська Лі Юаня, військового губернатора міста Тайюань, зайняли Лоян і повалили владу імператора Ян-ді з династії Суй. Після його страти Лі Юань був проголошений імператором-засновником династії Тан, що правила Південно-Східним Китаєм протягом наступних трьох століть.

860 • Близько 200 руських суден причалили до берегів Босфора і . Не зумівши здолати місто, руси спустошили навколишні містечка, пограбувавши і вбивши їх жителів. Не зумівши здолати місто, руси спустошили навколишні містечка, пограбували і вбили їх жителів.

1053 • Поблизу міста Чивітате (в околиці нинішнього Фоджа, Калабрія) у Південній Італії відбулась битва між норманами на чолі з графом Аверси Ріхардом Дренготом, графом Апулії Готфрідом (Онфруа Отвілем) Гвіскаром і його братом Робертом Гвіскаром з одного боку, та вдвічі більшою швабсько-італо-ломбардською армією папи Лева IX, яка завершилась перемогою норманів. Взятий у полон папа був змушений визнати два норманських графства Аверсу й Апулію та зобов'язався не укладати союз із Візантією.

1155 • У базиліці святого Петра в Римі папа Адріан IV наділив німецького і італійського короля Фрідріха Гогенштауфена, відомого як Барбаросса, гідністю римського імператора. Через два роки термін «священна» з'явився у назві очолюваної ним Римської імперії німецької нації.

1429 • У ході Столітньої війни в битві при Пате французькі війська завдали нищівної поразки англійцям під командою Джона Телбота і Джона Фастольфа. Це стало переломним моментом Луарської кампанії, успіх в якій дозволив розпочати наступ на північ і коронувати дофіна Карла VII в Реймсі, і останнього етапу Столітньої війни загалом, який привів до повної поразки Англії.

1541 • Ірландський парламент прийняв акт, яким було створив титул короля і наділив ним лорда Ірландії короля Англії Генріха VIII Тюдора і усіх його спадкоємців.

1583 • Річард Мартін у Лондоні видав перше страхове свідоцтво. Його отримав Вільям Гіббонс, а сума страхування склала 383 фунта.


НОВА ІСТОРІЯ

1668 • Після загибелі Івана Брюховецького на військовій раді новим гетьманом всієї України обраний Петро Дорошенко.

1754 • Для захисту Нової Сербії, території між Південним Бугом та Дніпром, відібраної в українського козацтва і заселеної сербами, угорцями, волохами, молдавани, хорватами, закладено фортецю Святої Єлисавети. Після знищення Запорізької Січі у червні 1775 року та приєднання Кримського ханства до Російськогї імперії 1783 року Єлисаветинська фортеця втратила військово-стратегічне значенняі 21 лютого 1784 року фортеця Святої Єлисавети перетворена на місто Єлисаветград (нині — Кропивницький).

1757 • В ході Семилітньої війни між 54-тисячною австрійською армією під командуванням фельдмаршала Леопольда Дауна і 35-тисячної прусської армією, очолюваної королем Пруссії Фрідріхом II і князем Моріцем фон Дессау відбулась битва при Коліне, в якій Пруссія зазнала поразки і була змушена відступити з Саксонії.

1782 • У Швейцарії зафіксовано останній відомий випадок страти за чаклування — засуджена за спробу отруєння Анна Гельді була обезголовлена на центральній площі міста Гларус. У 2008 році представник міста Гларус подав до парламенту Швейцарії прохання про зняття всіх звинувачень з Анни Гельді, і 27 серпня 2008 року вона була визнана незаконно засудженою.

1812 • На наступний день після голосування у Сенаті щодо військових дій проти Великобританії, президент США Джеймс Медісон оголосив початок Другої англо-американської війни. Її причинами були британська економічна блокада Франції, союзниці США, і підтримка Англією корінних індіанських племен, зокрема в районі Великих Озер. Саме в цей період виник термін "військові яструби" щодо членів Сенату, котрі особливо активно наполягали на початку війни, сподіваючись на інтервенцію американської армії в Канаду і захоплення значних територій. Американці здійснили три подібні спроби і всі вони закінчились невдало. Закінчилась війна підписанням 24 грудня 1814 року Гентського миру, коли американцям став очевидним крах імперії Наполеона і британці перекинули в Америку значні збройні сили.

1815 • Поблизу селища Ватерлоо неподалік Брюсселю відбулась битва (нині — Бельгія), в якій французам, очолюваним імператором Наполеоном Бонапартом, завдали поразки об'єднанні сили англо-голландсько-німецьких і пруcських військ, поклавши кінець наполеонівській ері в європейській історії. Втративши підтримку парламенту і уряду, Наполеон був змушений вдруге зректися влади і залишити Париж, який 7 липня зайняли війська Сьомої антифранцузької коаліції.

1873 • Американська феміністка Сюзан Ентоні оштрафована на 100 доларів за спробу взяти участь в голосуванні на президентських виборах на рівні з чоловіками.

1878 • 20-річний польський матрос, уроженець Бердичева, Юзеф Коженьовський вперше зійшов на англійську землю, котру він згодом прославив як письменник Джозеф Конрад.

1881 • Імператори Німеччини, Австрії та Росії підписали таємну угоду, "Союз трьох імператорів", згідно з котрою члени союзу зобов'язувались не надавати підтримки жодній з держав, котра напала на одного з членів союзу.

1906 • Після поразки збройного повстання в Москві припинила своє існування Марковська республіка, селянське самоврядування на території Марківської волості Волоколамського повіту Московської губернії, проголошена 31 жовтня 1905 року.

1917 • Незважаючи на заборону військового міністра Росії Олександра Керенського, у Києві розпочав роботу II Всеукраїнський Військовий з'їзд під головуванням Володимира Винниченка, у роботі якого взяло участь 2308 делегатів з усіх фронтів, флотів і флотилій, а також запасних частин. На з'їзді було обрано Тимчасову Раду Військових Депутатів у складі 132 чоловік, яка увійшла до складу Української Центральної Ради; Симон Петлюра був переобраний Головою Українського Генерального Військового Комітету.

1918 • Щоб не втратити військові кораблі згідно з рішенням Брестського миру, у Цесімській бухті Новоросійська під керівництвом Федора Раскольникова затоплено російський Чорноморський флот (1 лінкор і 9 есмінців).

1928 • Закінчився 21-годинний безпосадковий трансатлантичний авіапереліт, під час котрого Амелія Ерхарт стала першою жінкою, котра здійснила його літаком. На цей раз вона була лише пасажиром і лише через чотири роки самостійно здійснили аналогічний політ.

1932 • У Женеві відбулась перша міжднародна конференція національних баскетбольних асоціацій Аргентини, Чехословаччини, Греції, Італії, Латвії, Португалії, Румунії та Швейцарії, на котрій прийнято рішення про створення Міжнародної федерації баскетболу (ФІБА).

1932 • Після 12 днів припинила своє існування Соціалістична республіка Чилі, проголошена ліворадикальною воєнною хунтою на чолі з генералом Мармадуке Грове.

1934 • У зв'язку з убивством міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького поліція провела масові арешти серед членів ОУН і заарештувала Романа Шухевича. 7 липня без достатніх доказів вини він був поміщений в концентраційний табір у Березі Картузькій.

1937 • Екіпаж радянського літака "АНТ-25" у складі Валерій Чкалов, Георгій Байдуков та Олександр Беляков почав безпосадковий переліт за маршрутом Москва — Північний полюс — США, котрий успішно завершився 20 червня призмемленням на аеродромі Ванкувера. Дальність польоту склала 8504 кілометрів.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1939 • У Каневі відкрито бронзовий пам'ятник Тарасу Шевченку роботи скульптора Матвія Манізера і архітектора Євгена Левінсона.

1940 • Генерал французької армії Шарль де Голль виступив з Лондона по радіо Бі-Бі-Сі та звернувся до французів, які продовжували чинити опір нацистським військам з промовою, яка увійшла в історію як звернення «До всіх французів», — він закликав не припиняти боротьби проти нацистської Німеччини. У 2005 році ЮНЕСКО включила промову Шарля де Голля в реєстр «Пам'ять світу».

1948 • Звукозаписуюча студія Columbia Records представила першу довгограючу (LP) платівку — .12-дюймову платівку, призначену для відтворення зі швидкістю 33 об/хв.

1953 • Єгипетський генерал Мохаммед Нагіб став першим президентом країни і Єгипет було проголошено республікою.

1957 • Група вищих радянських і партійних діячів скликала засідання Пленуму ЦК КПРС, на якому планувала змістити з поста Першого секретаря ЦК КПРС Микиту Хрущова. Проте останньому вдалось змінити хід засідання і домогтися зняття зі своїх посад учасників «антипартійної змови», котрі з часом були виключені з партії.

1979 • Президент США Джеймс Картер і радянський лідер Леонід Брежнєв підписали у Відні договір ОСВ-2 про обмеження стратегічних озброєнь, переговори по якому тривали сім років. Через півроку СРСР ввів Обмежений військовий контингент в Афганістан і Сенат США так і не ратифікував договір. Проте його положення дотримувалися обома сторонами.

1981 • Свій перший політ виконав Lockheed F-117 Nighthawk, одномісний дозвуковий тактичний малопомітний ударний літак американської фірми Lockheed Martin, призначений для таємного проникнення через систему ППО противника і атак стратегічно важливих наземних об'єктів військової інфраструктури. Останній серійний екземпляр був поставлений ВПС США в 1990 році, а в середині 2008 року літаки цього типу були повністю зняті з озброєння.

1983 • З мису Канаверал (штат Флорида) у свою другу експедицію стартував човник "Челленджер", на борту котрого була доктор Саллі Райд, астрофізик із Стенфордського університету. Вона стала першою американкою, що полетіла в космос.


НАШ ЧАС

1996 • Сейм Латвії обрав Гунтіса Улманіса президентом на другий термін.

2006 • З космодрому Байконур Казахстан запустив свій перший космічний супутник, KazSat-1, виготовлений Національним інноваційним фондом Казахстану і російським Державним космічним науково-виробничим центром ім. Хрунічева..

2009 • З космодрому на мисі Канаверал за допомоги ракети-носія Atlas V запущено космічний зонд НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter для дослідження Місяця.

2012 • 77-річний Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд, син першого короля Саудівської Аравії Абдул-Азіза ібн Сауда, після смерті свого брата наслідного принца Наїфа став королем Саудівської Аравії.


Народились 18 червня

1681 — †19 вересня 1736 • Феофан (Єлезар) Прокопович, український вчений, теолог, письменник, поет, ректор Київської академії (1710-16 рр.). 340 років з дня народження.

1799 — †5 жовтня 1880 • Вільям Ласселл, англійський астроном; відкрив супутники Урана і Нептуна.

1812 — †27 вересня 1891 • Іван Олександрович Гончаров, російський письменник (Обломов, Звичайна історія, Прірва).

1868 — †9 лютого 1957 • Міклош Хорті, контр-адмірал австро-угорського флоту (1918), регент Королівства Угорщина (1920—1944); з 1949 року проживав у Португалії.

1882 — †2 липня 1949 • Георгій Михайлович Димитров, болгарський комуніст, звинувачений у підпалі рейстагу (1933), але виправданий Лейпцігським судом, голова Комінтерну (1935-43 рр.), лідер комуністичної Болгарії (1946-49 рр.).

1884 — †11 жовтня 1970 • Едуар Даладьє, французький державний і політичний діяч, прем'єр-міністр (1933, 1934, 1938-40 рр.), один із підписантів Мюнхенської угоди (1938).

1907 — †17 січня 1982 • Варлам Тихонович Шаламов, російський письменник, багаторічний в'язень радянських концтаборів ("Колимські оповідання").

1919 — †5 липня 1995 • Юрі Ярвет, естонський актор (Король Лір, Соляріс).

1926 — †13 листопада 2010 • Аллан Рекс Сендидж, американський астроном; першим відкрив космічний об'єкт з надзвичайно великим випромінюванням (квазар). 95 років з дня народження.

1935 • Юрій Мефодійович Соломін, російський актор (Адьютант його величності, Дерсу Узала, ТАРС уповноважений заявити, Летюча миша), режисер (Берег його життя, Спочатку було слово). Сьогодні 86-а річниця.

1941 • Роже Лемер, тренер збірної Франції з футболу; під його керівництво виграно чемпіонат сіту (1998) і Європи (2000). Сьогодні 80-а річниця.

1942 • (Джеймс) Пол Маккартні, англійський музикант, композитор, співак, лауреат "Гремі" [1990] (The Beatles (49 хітів), Wings (35 хітів)); член Залу слави рок-н-ролу з 15 березня 1999 року. Сьогодні 79-а річниця.

1942 • Табо Мбекі, соратник Нельсона Мандели, другий чорношкірий президент ПАР (1999). Сьогодні 79-а річниця.

1949 — †10 квітня 2010 • Лех Качинський, польський політик, президент Польщі (2005-2010 рр.).

1949 • Ярослав Качинський, польський політик, прем'єр-міністр республіки Польща (2006-07 рр.). Сьогодні 72-а річниця.

1952 • Ізабелла Росселіні, французька модель, актриса («Смерть їй пасує», «Твін Пікс», «Безчестя», «Голубий вельвет»). Сьогодні 69-а річниця.

1971 • Натан Морріс, співак у стилі ритм-енд-блюз (Boyz II Men). Сьогодні 50-а річниця.

1976 • Максим Олександрович Галкін, російський гуморист, актор, телеведучий. Сьогодні 45-а річниця.


Померли 18 червня

741 • Лев III (Лев Ісавр), візантійський імператор (717-741 рр.); засновник Сирійської династії. Пом. 1280 років років тому у 24 роки (нар. 717 р.).

1037 • Ібн Сіна (Авіценна), перський вчений-енциклопедист, філософ, лікар, хімік, астроном, теолог, поет; автор близько 450 трактатів на теми з різних галузей знань. Пом. 984 роки тому у 57 років (нар. 16 серпня 980 р.).

1928 • Руаль Амундсен, норвезький полярний дослідник; першим досягнув Південного полюсу (1911). Пом. 93 роки тому у 56 років (нар. 16 липня 1872 р.).

1936 • Максим Горький (Олексій Максимович Пєшков), російський публіцист, письменник ("Матір", "На дні", "Єгор Буличов та інші", "Життя Клима Самгіна"). Пом. 85 років років тому у 68 років (нар. 28 березня 1868 р.).

1974 • Георгій Костянтинович Жуков, маршал Радянського Союзу, чотири рази Герой Рядянського Союзу, міністр оборони СРСР (1955-57 рр.). Пом. 47 років тому у 78 років (нар. 1 грудня 1896 р.).

1981 • Віктор Михайлович Іванов, український кінорежисер («За двома зайцями», «Ключі від неба»), сценарист, письменник. Пом. 40 років років тому у 72 роки (нар. 13 лютого 1909 р.).

1982 • Джон Чивер, американський письменник ("Буллет-Парк"). Пом. 39 років тому у 70 років (нар. 27 травня 1912 р.).

1982 • Курт Юргенс (Курд Йоргенс), німецький кіноактор (Шпигун, котрий мене любив, І створив бог жінку, Найдовший день). Пом. 39 років тому у 67 років (нар. 13 грудня 1915 р.).

1993 • Іван Макарович Гончар, український скульптор, живописець, графік. Пом. 28 років тому у 82 роки (нар. 27 січня 1911 р.).

2020 • Вера Лінн (Вера Маргарита Велч), британська актриса і співачка («We'll Meet Again»). Пом. 1 рік тому у 103 роки (нар. 20 березня 1917 р.).