Цей день в історії - 22 лютого

Цей день в історії - 22 лютого

53-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 312 днів.

Іменинники - Генадій, Інокентій, Никифор, Панкрат.

Міжнародний день підтримки жертв злочинів, у Єгипті святкують День єдності, в Індії - День матері, у Сент-Люсії - День незалежності, в Японії - день кішки, у Мексиці - День траура.

Головні події 22 лютого

• Роберт II - перший Стюарт на престолі Шотландії, 1371 • Помер Амеріго Веспуччі, 1512 • Олександр Турчинов - голова Верховної Ради, 2014 • Падіння Віктора Януковича, 2014

Всі події 22 лютого

705 - У результаті змови найближчого оточення від влади усунуто імператрицю У Цзетянь і на престолі китайської держави Тан поновлено її сина Чжун-цзуна.
1371 - По смерті бездітного короля Давида II з династії Брюсів на престол зійшов його племінник Роберт Стюарт, що правив під іменем Роберт II. Він став родоначальником королівської династії, що правила в Шотландії, Англії, Ірландії та Великобританії протягом наступних чотирьох сторіч.
1512 - У Севільї на 58-у році життя помер флорентійський мореплавець Амеріго Веспуччі, учасник декількох експедицій до берегів Південної Америки, названої ним Новим Світом. З легкої руки німецького картографа Мартіна Вальдземюллера іменем Веспуччі сьогодні іменується цілий континент - Америка.
1630 - За переказами, саме в цей день англійські колоністи Нового Світу вперше попробували нову страву - індіанець на ім'я Куадекуін пригостив їх попкорном, смаженою кукурудзою, стравою цілком звичною для місцевого населення.

Нова історія

1651 - У Московії почалась церковна реформа патріарха Никона, котра дещо пізніше привела до розколу московської православної церкви.
1819 - Іспанський міністр До Луїс де Оніс і державний секретар США Квінсі Адамс підписали "Договір про купівлю Флориди", за яким Іспанія в рахунок погашення боргів поступалася своєю колишньою колонією. Формально Флорида перейшла у власність США в 1821 році, наступного року набула статусу території, а в 1845 році на правах штату увійшла до США.
1828 - У селищі Туркманчай біля Тебріза (нині - Іран) між Російською імперією і Персією укладено мирний договір, що завершив Російсько-перська війну 1826-28 років. Він підтверджував підтверджено право Російської імперії тримати воєнний флот на Каспійському морі, перехід до її складу Дагестану, Картлі, Кахетії, Мегрелії, Імеретії, Гурії, Абхазії та частини сучасного Азербайджану і нові завоюванння у Східній Вірменії - Еріванське і Нахічеванське ханства. Крім того, на Персію накладалась велика контрибуція і вона надала дозвіл на вільну торгівлю російським купцям на своїй території.
1848 - У Парижі почались масові заворушення, жорстоке придушення яких королівськими військами привело до зречення престолу короля Луї Філіппа 24 лютого і проголошеня 25 лютого республіки.
1915 - В ході Першої Світової війни Німеччина оголосила початок "необмеженої підводної війни", коли торпедуванню субмаринами піддавались не лише військові, але й торгові судна всіх країн у водах, оголошених зоною військових дій.

Новітня історія

1942 - У Бабиному Яру в Києві разом із чоловіком та соратниками по редакції «Українського слова» гестапівцями розстріляно 36-річну українську поетесу Олену Телігу.
1942 - У Петрополісі біля Ріо-де-Жанейро в знак протесту проти духовної деградації Європи разом з дружиною покінчив життя самогубством 51-річний австрійський поет, письменник і драматург Стефан Цвейг.
1942 - Радник посольства США в СРСР Джордж Кеннан направив своєму керівництву у Вашингтон так звану "довгу телеграму", в якій виклав своє бачення політики Сполучених Штатів стосовно Радянського Союзу в рамках Холодної війни, - необхідність протиставити політику стримування радянському експансіонізму, щоб завадити СРСР розширити сферу впливу у світі. Їдеї Кеннана були взяті на озброєння США і стали основою їх зовнішньополітичної доктрини.
1950 - У США на екрани кінотеатрів вийшов третій повнометражний мультиплікаційний фільм Уолта Діснея "Попелюшка". Знята за мотивами казки братів Грімм, стрічка у наступні десятиліття стала однією з найпопулярніших у світі.
1956 - Елвіс Преслі уперше з'явився у музичних чартах США - "Heartbreak Hotel" увійшов до сотні кращих, почавши свій невпинний шлях нагору. 11 квітня 1956 року пісня вийшла на першу позицію і протрималась в лідерах протягом наступних восьми тижнів.
1967 - Президент Індонезії Сукарно передав всю повноту влади в країні генералу Сухарто, залишившись лише формально главою держави. Наступного року Сухарто, котрий в 1965 році врятував Індонезію від комуністичного перевороту, був обраний президентом і, будучи преобраним на цей пост кожні 5 років до 1998 року, жорсткими репресивними методами зумів стабілізувати суспільство і добитися значного економічного прогресу.
1980 - На XIII зимових Олімпійських іграх в Лейк-Плесіді хокейна збірна США, до якої входили студенти і другорядні професійні гравці, у півфінальному матчі премогла з рахунком 4-3 збірну Радянського Союзу, яка чотири рази перед тим завойовувала олімпійське "золото". Через два дні американці з рахунком 4-2 перемогли фінів і стали чемпіонами Олімпійських ігор.
1984 - У зв'язку із загостренням збройного конфлікту між Іраном та Іраком США і Велика Британія направили воєнну флотилію для захисту Ормузької протоки, через яку пролягає найважливіша міжнародна траса вивозу в Європу та Америку близькосхідної нафти. Завдяки присутності десяти воєнних кораблів на чолі з флагманським авіаносцем "Мідуей" Ірану не вдалось реалізувати свою погрозу замінувати Перську затоку.
1989 - 49-річна американська співачка Тіна Тернер отримала премію "Греммі" в категорії "Краща жінка-роквиконавець". Почавши в 1981 році свою кар'єру заново і фактично з нуля, у 1984 році Тіна Тернер записала свій сольний альбом "", що розійшовся тиражем 5 мільйонів екземпдярів, кілька хітів - у кінці 1980-х і у 1991 році була занесена до Залу слави рок-н-ролу.
1990 - У номінації "Кращий новий артист" Греммі отримав британський дует Milli Vanilli. Він переміг Neneh Cherry, Indigo Girls, Soul II Soul, Tone Loc. Дебютний альбом Milli Vanilli «Girl You Know It's True» був проданий у кількості 14 мільйонів примірнків. У листопаді цього ж року німецький продюсер Френк Фаріан зізнався, що учасники дуету Роб Пілатус і Фаб Морван не мають ніякого відношення до музики, записаної Фаріаном з іншими, менш фотогенічними музикантами. Через чотири дні Milli Vanilli були позбавлені Греммі .

Наш час

1999 - Із-за втрати популярності компанія Levi Strauss оголосила про закриття у США 11 зі своїх 22-х фабрик пошиття джинсового одягу і звільнення 5900 співробітників.
2006 - Відбулось найбільше в історії Великої Британії пограбування - у графстві Кент шестеро чоловік викрали зі сховища банку Securitas 53 мільйони фунтів. Незважаючи на оголошену винагороду розміром 2 мільйони фунтів та інтенсивіні заходи поліції, грабіжники досі не знайдені.
2006 - Компанія Apple через свій сайт iTunes Store продала мільйонну пісню.
2009 - Фільм "Мільйонер із нетрів" режисера Денні Бойла отримав вісім «Оскарів», включаючи номінації "Кращий фільм", "Краща" режисура" і "Кращий сценарій".
2014 - Верховна Рада України 328-ма голосами народних депутатів постановила, що президент Віктор Янукович «самоусунувся в неконституційний спосіб» і призначила дострокові вибори президента на 25 травня 2014 року. Втеча Віктора Януковича виявилась повною несподіванкою не лише для його опонентів, але й соратників.
2015 - У Лос-Анжелесі на 87-й церемонії вручення премії «Оскар» Американської Академії кінематографічних мистецтв і наук головні нагороди отримали: мексиканський режисер Алехандро Гонсалес Іньярріту (фільм «Бердмен»), британський актор Едді Редмейн за найкращу чоловічу роль («Теорія всього») і американнка Джуліана Мур за найкращу жіночу роль («Все ще Еліс»). Кращою стрічкою було визнано «Бердмен» (продюсер Алехандро Іньярріту).

Народились 22 лютого

1403 - 22 липня 1461, Карл Переможець, король Франції Карл VII, король Франції (з 1422 р., коронувався в 1429 році завдяки участі Жанни д'Арк у Столітній війні з англійцями) з династії Валуа, п'ятий син Карла VI Божевільного та Ізабели Баварської. 615 років з дня народження.
1455 - 30 червня 1522, Іоганн Рейхлін, німецький філософ і гуманіст; вважається першим німецьким гебраїстом-неєвреєм.
1732 - 12 грудня 1799, Джордж Вашингтон, президент США Джордж Вашингтон, перший президент США (1789-97 рр.).
1788 - 21 вересня 1860, Артур Шопенгауер, німецький філософ Артур Шопенгауер, німецький філософ-ідеаліст ("Парерга і параліпомена"). 230 років з дня народження.
1840 - 13 серпня 1913, Август Бебель, німецький політичний діяч Август Бебель, діяч німецького і міжнародного робітничого руху, один із засновників німецької соціал-демократичної партії, керівний діяч 2-го Інтернаціоналу.
1857 - 8 січня 1947, Роберт Бейден-Павелл, англійський військовий, генерал, засновник світового скаутського руху.
1857 - 10 січня 1896, Генріх Герц, німецький фізик Генріх-Рудольф Герц, німецький фізик, один з основоположників електродинаміки.
1891 - 26 лютого 1939, Влас Якович Чубар, український компартійний і державний діяч, голова Ради народних комісарів (уряду) України (1923-34 рр.).
1900 - 29 липня 1983, Луїс Бюнюель, французький кінорежисер Луїс Бюнюель, французький кінорежисер, лауреат премії «Оскар» ("Золотий вік", "Сходи в небо", "Скромна чарівність буржуазії").
1921 - 3 листопада 1996, Жан-Бедель Бокасса, імператор ЦАР Жан-Бедель Бокасса, президент (з 1965 р.), імператор (1976-79 рр.) Центрально-Африканської Республіки.
1921 - 23 березня 1994, Джульєтта Мазіна, італійська актриса ("Джинджер і Фред", "Ночі Кабірії", "Фортунелла"); дружина Федеріко Фелліні.
1943 - Едуард Лимонов, російський письменник, політик Едуард Лимонов (Едуард Веніамінович Савенко), російський письменник українського походження ("Це я - Едічка", "Щоденник невдахи"), засновник і лідер російської націонал-більшовицької партії. Сьогодні 75-а річниця.
1944 - Джонатан Демм, американський кінорежисер Джонатан Демм, американський кінорежисер, лауреат премії «Оскар» ("Мовчання ягнят" [1991]; "Філадельфія", "Одружена з мафією"). Сьогодні 74-а річниця.
1949 - Нікі Лауда (Ніклаус Андреас Лауда), австрійський автогонщик, триразовий чемпіон світу в перегонах "Формула-1". Сьогодні 69-а річниця.
1950 - Дженезіс Бреєр Пі-Оррідж, британський музикант, письменник, художник, засновник музичного стилю індастріал. Сьогодні 68-а річниця.
1950 - Міу-Міу (Сільвет Гері), французька кіноактриса ("Вальсуючі", "Тріумфальний марш", "Тотальне переслідування"). Сьогодні 68-а річниця.
1959 - Кайл Маклахлен, американський актор Кайл Маклахлен, американський актор («Твін Пікс», «Відчайдушні домогосподарки», «Секс у великому місті». Сьогодні 59-а річниця.
1962 - 4 вересня 2006, Стів Ірвін, австралійський натураліст Стів(ен Роберт) Ірвін, відомий австралійський натураліст та тележурналіст, автор багатьох фільмів про живу природу («Мисливець за крокодилами»); трагічно загинув під час зйомок фільму про підводний світ Австралії.
1975 - Дрю Беррімор, американська актриса Дрю (Блайт) Беррімор, американська актриса ("Ніколи не цілована", "Погані дівчата", "Бетмен назавжди", "Ангели Чарлі", "Крик"), письменниця ("Маленька загублена дівчинка", 1991). Сьогодні 43-а річниця.
1988 - Хімена Наваррете, мексиканська модель, міс Всесвіту 2010 Хімена Наваррете Росете, мексиканська модель, переможниця конкурсу Міс Всесвіту 2010. Сьогодні 30-а річниця.

Померли 22 лютого

1512 - Амеріго Веспуччі, флорентійський мореплаваць Амеріго Веспуччі, флорентійський мореплаваць, в честь котрого названа Америка; здійснив дві експедиції до берегів Південної Америки (1499, 1502). 506 років тому, в 61 рік (нар. 9 березня 1451 р.).
1636 - Санторіо, італійський лікар, фізіолог, анатом; першим застосував термометр і вимірювач пульсу при лікуванні. 382 роки тому, в 45 років (нар. 29 березня 1591 р.).
1731 - Фредерік Рюйш, голландський судовий медик, професор анатомії і ботаніки, анатом, майстер виготовлення та колекціонер анатомічних препаратів. 287 років тому, в 93 роки (нар. 28 березня 1638 р.).
1797 - Карл Мюнхгаузен, німецький барон Карл Фрідріх Ієронім фон Мюнхгаузен, німецький барон, котрий після служби в російській армії і повернення на батьківщину в Гановер прославився розповідями неймовірних історій, котрі ніби-то відбулись з ним під час воєнних походів, описаних Рудольфом Распе. 221 рік тому, в 77 років (нар. 11 травня 1720 р.).
1875 - Жан Батіст Каміль Коро, французький живописецьКаміль Коро, французький живописець, один із засновників французького реалістичного пейзажу. 143 роки тому, в 79 років (нар. 17 липня 1796 р.).
1942 - Олена Теліга, українська поетеса Олена Іванівна Теліга, українська поетеса. 76 років тому, в 36 років (нар. 21 липня 1906 р.).
1942 - Стефан Цвейг, австрійський письменник Стефан Цвейг, австрійський письменник (Амок, Збентеження почуттів, Тріумф і трагедія Еразма Роттердамського, Марія Стюарт). 76 років тому, в 61 рік (нар. 28 листопада 1881 р.).
1960 - Іван Сергійович Паторжинський, український співак (бас), педагог, народний артист СРСР (1944). 58 років тому, в 64 роки (нар. 3 березня 1896 р.).
1987 - Енді Ворхол, американський художник Енді Ворхол, американський художник українського походження, піонер поп-арту, культова фігура 1960-х років. 31 рік тому, в 59 років (нар. 6 серпня 1928 р.).
1995 - Емануель Роблес, французький письменник. 23 роки тому, в 81 рік (нар. 4 травня 1914 р.).
2002 - Жонаш Савімбі, ангольський політичний діяч, борець за незалежність Анголи. 16 років тому, в 68 років (нар. 3 серпня 1934 р.).
2012 - Людмила Іванівна Касаткіна, російська актриса ("Приборкувачка тигрів", "Операція "Трест", Матір Марія"). 6 років тому, в 87 років (нар. 15 травня 1925 р.).
2017 - Олексій Петренко, український актор Олексій Васильович Петренко, російський актор ("Двадцять днів без війни", "Распутін", "Як цар Петро арапа женив", "Агонія"). 1 рік тому, в 79 років (нар. 26 березня 1938 р.).