Цей день в історії - 6 квітня

Цей день в історії - 6 квітня

96-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 269 днів.

Іменинники - Артем (Артемій), Захар (Захарій), Петро, Степан (Стефан), Яків.

В Ефіопії відзначають День перемоги патріотів, в Судані - День повстання.

Головні події 6 квітня

• Смерть короля Річарда Левове Серце, 1199 • Похід на Москву Владислава Вази, 1617 • Перші Олімпійські ігри сучасності, 1896 • Підкорення Північного полюсу, 1909 • Експедиція Пірі на Північному полюсі, 1909

Всі події 6 квітня

1199 - На 42-у році життя від зараження крові, отриманого в результаті поранення під час облоги замку Шалю у Франції, помер король Річард, другий правитель Англії з династії Плантагенетів. Відомий своїми відвагою і успіхами під час Третього хрестового походу він по смерті отримав прізвисько Левове Серце і став кумиром лицарів і героєм численних легенд та середньовічної літератури.
1306 - Після близько 10 років облоги осамни захопили візантійську фортецю Бурса.
1327 - В церкві Святої Клари в Авіньоні італійський поет Франческо Петрарка вперше зустрів Лауру. Йому було двадцять, їй - двадцять три. Вони ніколи не були разом, але Петрарка кохав Лауру все своє життя, незважаючи на її смерть 6 квітня 1348 року в Римі від чуми, а написані Петраркою сонети - листи до Лаури - вершина всієї його творчості.
1617 - З Варшави розпочався похід польського війська королевича Владислава на завоювання Москви і утвердження на престолі Московського царства, який був підтриманий литовською армією гетьмана Кароля Ходкевича і козацькими полками гетьмана Петра Сагайдачного. Незважаючи на загальну невдачу кампанії, Річ Посполита змусила Московське царство укласти тривале перемир'я на невигідних для нього умовах.

Нова історія

1652 - Виконуючи наказ нідерландської Ост-Індської компанії, в район поблизу мису Доброї Надії на півдні Африки прибула еспедиція на чолі з Яном ван Рібеком, лікарем за професією. Її метою було будівництво форту на березі Столової бухти, який би виконував роль проміжного пункту для голландських кораблів, що пливли до Батавії (острів Ява). Засноване селище отримало назву Капстад (Кейптаун) і через 10 років, коли ван Рібек залишив його, в ньому проживало трохи більше 100 чоловік.
1793 - Французький Конвент утворив виконавчий орган - Комітет громадянського порятунку, главою котрого став міністр юстиції Жорж Жак Дантон, а згодом - вождь монтаньярів Максимільєн Робесп'єр. У Франції почалась нова фаза терору - Комітет отримав диктаторські повноваження для забезпечення "національної оборони" - знищення всіх ворогів народу, до числа яких згодом був зарахований і Жорж Дантон.
1814 - У Франції відновлено правління династії Бурбонів - постановою Сенату Наполеона Бонапарта позбавлено влади, а королем проголошено Людовика XVIII. За рішенням союзників-переможців - Росії, Австрії, Прусії і Великобританії - Наполеон I зберіг за собою титул імператора, йому була виділена щорічна пенсія у розмірі 2 мільйонів франків, охорона з 400 добровольців і віддано у володіння середземноморський острів Ельба, куди він відбув 28 квітня.
1818 - У Парижі барон Карл де Дрез продемонстрував перший двоколісний транспортний засіб - дерев'яний прообраз сучасного велосипеда, для переміщення яким слід було відштовхуватись від землі ногами.
1830 - У містечку Файєт (штат Нью-Йорк) Джозеф Сміт і п'ять його послідовників організували Церкву Христа, котра пізніше стала іменуватись Церквою Христа Останніх Днів. Ідеологія нової віри була викладена у "Книзі мормонів", написаній Смітом, і являла собою, за його твердженням, переказ давніх єгипетських манускриптів, принесених у 1823 році Сміту уві сні ангелом. Протягом наступних шести років Сміт диктував своїй дружині англійський переклад манускриптів, в яких розповідалось про життя ізраїльтян на американських теренах у античні часи. Після виходу книги в 1830 році і заснування Церкви мормонів, кількість послідовників Сміта почала різко зростати і протягом наступних десяти років громади мормонів були засновані в штатах Міссурі, Огайо та Іллінойс.
1896 - В Афінах почалися Олімпійські ігри, традиційні для античної Греції змагання, заборонені півтори тисячі років перед тим римським імператором Теодосієм I і відроджені завдяки ініціативі барона П'єра де Кубертена. Перші Олімпійські ігри сучасності за участю спортсменів з 13 країн відкрив грецький король Георгій I у присутності 60 тисяч глядачів.
1909 - Пройшовши близько 480 миль на собачих упряжах, через 5 місяців після виходу з основного табору біля мису Колумбія (Гренландія) 52-річний американський офіцер Роберт Едвін Пірі та Метью Хенсон з чотирма ескімосами першими досягли точки, котру вони вважали Північним полюсом. Двічі провівши астрономічні заміри, сфотографувавшись і відпочивши, через 30 годин експедиція відправилась у зворотню дорогу. Лише в 1950-х роках було встановлено, що Пірі і Хенсон помилились у розрахунках географічного положення полюсу на 30 миль.
1917 - Через два дні після того, як Сенат США 82-а голосами проти 6-и підтримав рішення президента Вудро Вільсона оголосити війну Німеччині, палата Представників висловилась за це ж рішення 373 проти 50, і США формально вступили у Першу Світову війну. З відмовою США від нейтралітету, проголошеного в 1914 році, розширились масштаби світового збройного конфлікту і покращилось стратегічне положення країн Антанти, котрих протягом трьох років США підтримували лише фінансово і технічно. 26 червня перші 14 тисяч американських піхотинців висадились у Франції, а до 11 листопада 1918 року, коли закінчилась Перша Світова війна, 2 мільйони американців взяло участь в бойових діях; 50 тисяч з них загинуло.
1924 - Чотири біплани "Дуглас Уорлд Крузер" взяли старт з американського міста Сіетл, щоб вперше облетіти земну кулю. Два з них вернулись назад, а два інших врешті-решт досягнули мети, пролетівши за 363 години майже 42 тисячі кілометрів. Загальна тривалість польоту склала 175 днів.
1938 - Рой Планкет, що працював у лабораторії компанії Дюпон у Нью-Джерсі, створив новий полімер, політетрафлуороетилен, котрий сьогодні більш відомий під назвою тефлон.

Новітня історія

1941 - Розпочалась операція «Ауфмарш 25» - без оголошення війни німецькі війська увійшли на територію Югославії і провели бомбардування Бєлграду та усіх югославських аероромів; у перший же день несподіваної атаки було знищено майже 600 літаків і загинуло 17 тисяч мирних мешканців. У цей же день німецька авіація провела бомбардування грецького порту Пірей, а 24 дивізії та 1200 танків почали наступ на Салоніки. 17 квітня капітулювала Югославія, а 21-го - Греція, котру у жовтні 1940 року не змогла здолати Італія. Незапланована Балканська кампанія змусила Гітлера на шість тижнів перенести реалізацію плану "Барбаросса" - нападу на СРСР, котрий мав розпочатись 15 травня.
1971 - Британська група The Rolling Stones заснувала власну звукозаписуючу компанію Rolling Stone Records. Першими її роботами були записи пісень "Brown Sugar", "Wild Horses", "Tumbling Dice" і улюблена пісня Білла Гейтса "Start Me Up" (музична заставка до Windows 95).
1978 - Заступник Генсека ООН і Надзвичайний та Повноважний посол Радянського Союзу в ООН Аркадій Шевченко попросив політичного притулку в США.
1987 - Легенда боксу Рей "Шугар" Леонард з рахунком 2-1 переміг Марвіна Хаглера в бою за звання чемпіона світу в середній вазі, що проходив в Лас-Вегасі.

Наш час

1991 - Футбольний союз Італії на 15 місяців дискваліфікував зірку футболу Дієго Марадону, аргентинського футболіста, що виступав за команду "Неаполь", після того, як 17 березня при допінговому контролі перед матчем з командою "Барі" в його організмі було виявлено сліди кокаїну. Крім того, 2 квітня Марадона був заарештований за зберігання і вживання наркотиків. Ця дикваліфікація практично поставила хрест на спортивній кар'єрі футболіста, котрого багато спеціалістів вважають кращим за всю історію футболу.
1992 - Міністри іноземних справ Молдавії, Росії, Румунії та України прийняли спільну декларацію про припинення вогню у Придністров'ї. Метою цієї угоди було зупинення кровопролиття у тій частині Молдавії, котра проголосила суверенітет, прагнучи протистояти тенденціям об'єднання Молдавії з Румунією.
1992 - На території Боснії почалась громадянська війна - трирічний міжетнічний конфлікт між боснійцями, мусульманами-автономістами, збройними формуваннями сербів і хорватів. В ході громадянськогої війни з обох боків загинуло і пропало без вісті близько 60 тисяч військових і 40 тисяч мирних громадян.
1994 - Під час приземлення в місті Кігалі (Руанда) збито літак з президентами Руанди і Бурунді - 57-річний Ювенал Хабіаріман і 39-річний Сіпріан Нтаріамір загинули.
1998 - Власті Пакистану повідомили про успішне випробування ракет середньої дальності, здатних нести ядерні боєголовки на відстань до 1500 кілометрів.
2012 - На території Малі, Алжиру, Лівії, Нігеру і Буркіна-Фасо «Національним рухом за звільнення Азаваду» проголошено створення держави Азавад, національної держави туарегів.

Народились 6 квітня

1670 - 17 березня 1741, Жан Батист Руссо, французький поет.
1773 - 23 червня 1836, Джеймс Мілль, шотландський економіст. 245 років з дня народження.
1812 - 21 січня 1870, Олександр Іванович Герцен, російський письменник, публіцист, філософ, революціонер.
1836 - 13 грудня 1904, Микола Васильович Скліфосовський, український медик Микола Васильович Скліфосовський, український хірург; організатор медичного факультету при університеті в Одесі.
1890 - 23 грудня 1939, Антон Фоккер, голландський авіаконструктор Антон Герман Фоккер, голландський авіаконструктор і промисловець; разом з Рейнгодьдом Плацем створив більше 40 типів літаків.
1892 - 1 лютого 1981, Дональд Дуглас, американський авіаконструктор пасажирських, вантажних і бойових літаків.
1929 - 25 листопада 1996, Едісон Васильович Денисов, російський композитор, автор творів у жанрі інструментального концерту, музики до кінофільмів, театральних постановок.
1929 - Андре Превен, американський піаніст, композитор, лауреат премії «Оскар» ("Моя прекрасна леді" [1965]), диригент (Лондонський і Лос-анжелеський філармонічні оркести). Сьогодні 89-а річниця.
1933 - Станіслав Андрійович Любшин, російський актор («Щит і меч», «П'ять вечорів»). Сьогодні 85-а річниця.
1942 - Баррі Левінсон, американський кінорежисер, лауреат премії «Оскар» ("Людина дощу" [1988]; "Багсі", "Доброго дня, В'єтнам"), письменник. Сьогодні 76-а річниця.
1956 - Ігор Саруханов, російський співак і композитор ("Позади крутой поворот", "Дорогие мои старики", "Скрипка-лиса"). Сьогодні 62-а річниця.
1968 - Іван Гецько, український футболіст ("Металіст" Харків). Сьогодні 50-а річниця.
1969 - Ірина Білик, українська співачкаІрина Миколаївна Білик, українська поп-співачка ("Фарби", "Ома"); народна артистка України (2008). Сьогодні 49-а річниця.
1973 - Фоззі, український співак Фоззі (Олександр Аркадійович Сидоренко), український хіп-хоп співак, вокаліст гурту Танок на Майдані Конго. Сьогодні 45-а річниця.

Померли 6 квітня

885 - Мефодій Солунський (Мефодій Моравський), грецький місіонер, архієпископ Моравії; разом з братом Кирилом є творцем слов'янської абетки. 1133 роки тому, в 70 років (нар. 815 р.).
1199 - Річард I Левове Серце, король Англії Річард I (Річард Левове Серце), король Англії (1189-99 рр.) з династії Плантагенетів, герой Третього хрестового походу. 819 років тому, в 42 роки (нар. 8 вересня 1157 р.).
1490 - Матяш I (Матвій Корвін), угорський король (1458-90 рр.), завойовник Відня. 528 років тому, в 47 років (нар. 23 лютого 1443 р.).
1520 - Рафаель, італійський живописець Рафаель Сантіс, італійський живописець, графік і архітектор. 498 років тому, в 37 років (нар. 28 березня 1483 р.).
1528 - Альбрехт Дюрер, німецький живописець Альбрехт Дюрер, німецький живописець, рисувальник, гравер, теоретик мистецтва, основоположник мистецтва німецького Відродження. 490 років років тому, в 57 років (нар. 21 травня 1471 р.).
1829 - Нільс Абель, норвезький математик Нільс Генрік Абель, норвезький математик, основоположник теорії еліптичних функцій. 189 років тому, в 27 років (нар. 5 серпня 1802 р.).
1961 - Жюль Борде, бельгійський імунолог і бактеріолог; лауреат Нобелівської премії (1919) за відкриття імунних властивостей антитіл сиворотки крові. 57 років тому, в 91 рік (нар. 13 червня 1870 р.).
1971 - Ігор Стравінський, американський композитор Ігор Федорович Стравінський, американський композитор російського походження (Жар-птах, Петруша, Весна священна, Солдатська казка). 47 років тому, в 89 років (нар. 17 червня 1882 р.).
1992 - Айзек Азимов, американський письменник Айзек Азимов, американський біохімік, письменник, працював у жанрі наукової фантастики ("Я Робот", "Зародження", "Фундамент та Імперія", "Самі боги", "Всесвіт"). 26 років тому, в 72 роки (нар. 2 січня 1920 р.).
2000 - Хабіб Бургіба, перший президент Тунісу (з 1957 р.) 18 років тому, в 97 років (нар. 3 серпня 1903 р.).
2005 - Реньє III (Реньє Грімальді), князь Монако (1949-2005 рр.). 13 років тому, в 82 роки (нар. 31 травня 1923 р.).
2014 - Міккі Руні (Джо Юл), американський кіноактор (Місто хлопців, Цей божевільний, божевільний, божевільний світ, Людська комедія), дворазовий лауреат премії «Оскар». 4 роки тому, в 94 роки (нар. 23 вересня 1920 р.).