Цей день в історії - 9 жовтня

Цей день в історії - 9 жовтня

282-й день року за Григоріанським календарем — до закінчення року залишилось 83 дні. Іменинники — Володимир, Єфрем, Іван, Тихон. Всесвітній день пошти, Міжнародний День психічного здоров'я, Міжнародний день боротьби за ліквідацію наслідків стихійного лиха, в Україні відзначають День художника, в Уганді — День незалежності, а в Азербайджані — День збройних сил.


Головні події 9 жовтня

• Відкриття Америки вікінгами, 1000

• Марсельське царевбивство, 1934

• Андрій Сахаров — Нобелівський лауреат, 1975

• Перше випробування ядерної зброї у КНДР, 2006


Всі події 9 жовтня

1000 • Згідно ісландських літописів, вікінг Лейф Ейріксон під час плавання з Норвегії до Гренландії збився з курсу і випадковим чином став першовідкривачем Північної Америки. З 1964 року ця подія рішенням Конгресу США щорічно відзначається 9 жовтня як загальнодержавне свято.

1192 • Після шіснадцяти місяців боїв армія хрестоносців на чолі з Річардом Левове Серце, так і не завоювавши Єрусалим, залишила Палестину. Успіхом Третього хрестового походу стала лише угода з султаном Салах-ад-діном про дозвіл християнським прочанам протягом наступних трьох років безперешкодно відвідувати Єрусалим. Через три роки Річард планував розпочати новий хрестовий похід.

1514 • У пікардійському місті Аббевіль король Франції Людовик XII Валуа одружився на сестрі англійського короля Генріха VIII Марією Тюдор, яка не отримала дозвіл на цей шлюб свого брата.

1582 • Через введення Григоріанського календаря цей день відсутній в Італії, Польщі, Португалії та Іспанії.

1621 • Поразкою військ турецького султана Османа II у битві під Хотином завершилась п'ятитижнева битва проти армії Речі Посполитої під командуванням великого гетьмана литовського Яна Кароля Ходкевича. У результаті битви турки втратили до 32 тисяч чоловік і були змушені підписати Хотинський мирний договір, що завершив Польсько-турецьку війну 1620-21 років. Розгром турецького війська під Хотином призвів до внутрішнього політичного послаблення султанської влади і відмови Османської імперії від намірів подальшого завоювання Європи.

1635 • Суд колонії Массачусетс постановив вислати за межі колонії релігійного дисидента Роджера Вільямса, за його публічні виступи з критикою властей за покарання іновірців і конфіскацію земель індіанців. Після вислання Вільямс, отримавши згоду племені наррагансеттів, заснував на території сучасного Род-Айленда перше поселення європейців, яке він проголосив відкритим для людей будь-яких релігійних переконань. Це привело до швидкого зростання нового населеного пункту, в осноному, за рахунок притоку пуритан і квакерів. Окрилений успіхом свого задуму, Уільмс назвав нове поселення Провіденс (Провидіння). Згодом в Провіденсі Вільмс заснував першу бабтистську церкву і видав перший словник мови корінного населення.


НОВА ІСТОРІЯ

1651 • Лорд-генерал Олівер Кромвель обнародував Навігаційний акт (Акт про збільшення англійського торгового флоту і заохочення мореплавців англійської національності), котрий мав захистити економічні інтереси Англії. Згідно з цим законом, товари з Азії, Америки і Африки могли ввозитись в Англію лише англійськими торговими суднами; це ж стосувалось і зворотнього вивезення товарів. Найбільше від Навігаційного акту постраждав флот Нідерландів, що через рік привело до війни між цими державами (1652-74).

1807 • За ініціативою уряду Генріха Фрідріха Карла фон Штейна в Пруссії видано королівський едикт про відміну особистої залежності селян від поміщиків. Відміна кріпосного права була першою із серії ліберальних реформ, проведених Штейном і канцлером (з 1810 р.) Гарднбергом — самоуправління міст, відміна цехової системи в містах, право придбання феодальної землі селянами і міщанами та ін.

1874 • За ініціативою генерального поштмейстера Північнонімецького союзу фон Штефана 21 держава підписала в Берні угоду про поштовий зв'язок і створення Міжнародного поштового союзу, що забезпечувало безперешкодне пересилання міжнародної кореспонденції.

1855 • Американець Джошуа Стоддард отримав патент на сирену. Цей пристрій, що працював від струменя пари, за задумом автора, призначався для церков, але знайшов своє практичне застосування на суднах і в цирках.

1894 • У Нью-Йорку на фотостудії Carbon відбулась демонстрація "чарівного ліхтаря", попередника кінопроектора. Принцип його дії полягав у проектуванні на білу стіну фотозображень, нанесених на скляну пластину. Такі пристрої були відомі і раніше, але цього дня демонструвались не окремі слайди, а ціле шоу "Міс Джеррі": фотографії перед потужним джерелом світла мінялись зі швидкістю 5 картинок в секунду із застосуванням ефектів затінення і спробою зімітувати неперервність рухів персонажів шоу.

1915 • Американець Джил Андерсон на змаганнях в Нью-Йорку встановив рекорд швидкості — керуючи автомобілем Stutz, на 360-мильній трасі він досягнув середньої швидкості 102,6 милі/год (близько 165 км/год), першим подолавши рубіж в 100 миль/год.

1934 • У Марселі македонські і хорватські націоналісти вчинили замах на короля Югославії Олександра Карагеоргієвича і міністра іноземних справ Франції Луї Барту, які того ж дня померли від отриманих поранень. Спадкоємцем югославського престолу став 11-літній син короля Петро II, який правив при регентстві свого двоюрідного дядька князя Павла Карагеоргієвича.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1963 • Через зсуви в Альпах не витримали стіни другої у світі по висоті греблі "Вайонт" і водосховище, вийшовши з берегів, затопило декілька італійських сіл, що привело до загибелі 1190 чоловік.

1965 • Американський хіт-парад очолила пісня The Beatles «Yesterday» і залишалась в лідерах протягом наступних чотирьох тижнів. У себе на батьківщині, у Великій Британії, «Yesterday» як сингл ніколи не виходила.

1973 • В суді Санта-Моніки (штат Каліфорнія) розлучились Прісцила і Елвіс Преслі. Екс-дружина короля рок-н-ролу отримала півтора мільйона доларів готівкою, аліменти у розмірі 4200 доларів щомісячно, компенсацію за будинок вартістю 750 тисяч і 5% від прибутків у двох видавничих компаніях Елвіса.

1975 • Радянський фізик Андрій Дмитрович Сахаров, один із творців радянської водневої бомби, став лауреатом Нобелівської премії миру за його багаторічну боротьбу проти "зловживання влади і застосування сили, що принижують людську гідність в усіх її проявах". Радянські власті заборонили Сахарову прибути до Осло на вручення нагороди.

1979 • Група Styx випустила свій мегахіт сингл «Babe», котрий з грудня став лідером всіх хіт-парадів по обидва боки Атлантичного океану.

1985 • В день 45-го дня народження легендарного рокера Джона Леннона його вдова Йоко Она в Центральному парку Нью-Йорка відкрила меморіал, присвячений пам'яті свого чоловіка, — двоакровий квітучий майданчик, котрий отримав назву за однією із пісень Леннона "Сунична галявина".

1989 • По Центральному телебаченню СРСР відбувся перший сеанс оздоровлення вінницького лікаря-психотерапевта Анатолія Кашпіровського. З інтервалом у два тижні пройшли шість передач, під час яких мільйони наївних людей прислухались до "установок" цілителя, настроювали свої "будильники", зарубцьовували шрами, "розсмоктували" пухлини і підставляли до екрану хворі частини свого тіла.


НАШ ЧАС

1999 • У Москві відбувся вирішальний футбольний матч між збірними Росії та України за право виходу в плей-офф чемпіонату Європи з футболу. Завдяки фантастичному удару українця Андрія Шевченка на останніх хвилинах матчу метрів із тридцяти і фантастично невдалій грі голкіпера росіян Олександра Філімонова, Україна звела матч в нічию — 1-1 — і отримала право зіграти стикові матчі із Словенією. У листопаді фортуна зіграла злий жарт вже з українським голкіпером Олександром Шовковським — він пропустив гол після удару словенця з центра поля і фактично "поховав" нашу збірну на шляху до фіналу Чемпіонату Європи.

2006 • О 10-36 за місцевим часом в районі полігону Пунгері біля однойменного селища на північному сході КНДР спеціалістами багатьох країн зафіксовано підземний поштовх магнітудою 4,2 бали. За кілька хвилин державне інформаційне агенство повідомило про успішне підземне випробування ядерної зброї, яке « сприятиме підтриманню миру і стабільності на Корейському півострові та в прилеглому регіоні». Мала потужність вибуху і відсутність радіації дали підстави фахівцямм поставити під сумнів достовірність офіційноої зави про переше випробування КНДР власної ядерної зброї.

2009 • Барак Обама став лауреатом Нобелівської премії миру.

2013 • Нобелівська премія з хімії присуджена американцям Мартіну Карплусу, Майклу Левітту і Арі Варшелю за розвиток багатомасштабних моделей складних хімічних систем.

2013 • В Азербайджані пройшли чергові президентські вибори, на яких втретє перемогу здобув чинний президент Ільхам Алієв, який набрав 84,54% всіх голосів.


Народились 9 жовтня

210 до н.е. — †вересень 180 до н.е., Птолемей V (Птолемей Епіфан), п'ятий цар Єгипту (204-180 рр. до н. е.) з династії Птолемеїв; син Птолемея IV Філопатора.

1201 — †15 серпня 1274 • Робер де Сорбон, французький теолог, духівник Людовика IX, засновник богословського коледжу Сорбонна (з 17 ст. — Паризький університет).

1261 — †7 січня 1325 • Дініш I, шостий король Португалії (1279-1325 рр.), при котому були остаточно встановлені кордони Португалії (1297), найстаріші в Європі кордони країни.

1835 — †16 грудня 1921 • Шарль Каміль Сен-Санс, французький композитор і піаніст (Самсон і Даліла).

1874 — †13 грудня 1947 • Микола Костянтинович Реріх, російський художник-символіст, археолог, мандрівник, письменник (Ворота в майбутнє, Серце Азії).

1879 — †24 квітня 1960 • Макс фон Лауе, німецький фізик, лауреат Нобелівської премії за відкриття дифракції рентгенівських променів на кристалах.

1904 — †23 листопада 1983 • Микола Платонович Бажан, український письменник, філософ, громадський діяч, перекладач.

1908 — †4 листопада 1982 • Жак Таті (Татіщев), французький кінорежисер, лауреат «Оскара» (Мій дядько [1958]; Парад).

1926 — †4 березня 1992 • Євген Олександрович Євстігнєєв, російський театральний і кіноактор (Сімнадцять миттєвостей війни, Біг, Собаче серце, Бережись автомобіля, Золоте теля, Місце зустрічі змінити не можна, Старики-розбійники).

1940 — †8 грудня 1980 • Джон (Уінстон) Леннон, англійський рок-музикант, композитор, співзасновник The Beatles.

1959 — †27 лютого 2015 • Борис Юхимович Нємцов, російський політик і державний діяч.

1959 • Майкл Паре, американський кіноактор (Прокляте селище, Сонячна сила, Битва з драконом, Жіночий клуб, Вулиці у вогні, Найбільший американський герой). Сьогодні 63-а річниця.

1966 • Девід (Вільям Дональд) Камерон, британський політик, лідер Консервативної партії, прем'єр-міністр Великої Британії. Сьогодні 56-а річниця.


Померли 9 жовтня

1967 • Ернесто Че Гевара (Ернесто Гевара де ла Серна), аргентинський революціонер; один з керівників Кубинської революції. Пом. 55 років років тому у 39 років (нар. 14 червня 1928 р.).

1967 • Андре Моруа (Еміль Ерзог), французький письменник (Сімейне коло). Пом. 55 років років тому у 82 роки (нар. 26 липня 1885 р.).

1974 • Оскар Шиндлер, німецький промисловець; врятував майже 1200 євреїв під час Голокосту. Пом. 48 років тому у 66 років (нар. 28 квітня 1908 р.).

1988 • Фелікс Ванкель, німецький інженер, винахідник роторно-поршневого двигуна внутрішнього згорання. Пом. 34 роки тому у 86 років (нар. 13 серпня 1902 р.).

2001 • Герберт Росс, американський кінорежисер ("Справжні кольори", "Мій блакитний рай", "Каліфорнійська сюїта", "Точка відліку", "Зіграй знову"). Пом. 21 рік тому у 74 роки (нар. 13 травня 1927 р.).

2016 • Анджей Вайда, польський кінорежисер ("Канал", "Попіл і алмаз", "Попіл", "Полювання на мух", "Людина з мармуру", "Людина із заліза"), лауреат "Почесного Оскара" за творчу кар'єру (2000). Пом. 6 років тому у 90 років (нар. 6 березня 1926 р.).

2017 • Жан (Рауль Робер) Рошфор, французький кіноактор ("Залізна маска", "Анжеліка", "Високий блондин у чорному черевику"). Пом. 5 років років тому у 87 років (нар. 29 квітня 1930 р.).