Цей день в історії - 9 жовтня

Цей день в історії - 9 жовтня

282-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 83 дні. Іменинники - Володимир, Єфрем, Іван, Тихон. Всесвітній день пошти, Міжнародний День психічного здоров'я, Міжнародний день боротьби за ліквідацію наслідків стихійного лиха, в Україні відзначають День художника, в Уганді - День незалежності, а в Азербайджані - День збройних сил.

Головні події 9 жовтня

• Відкриття Америки вікінгами, 1000

• Берестейська унія, 1596

• Марсельське царевбивство, 1934

• Андрій Сахаров - Нобелівський лауреат, 1975

Всі події 9 жовтня

754 - В абатстві Сен-Дені під Парижем папа римський Стефан III коронував на франкський престол Піпіна Короткого і його синів 12-літнього Карла та трилітнього Карломана.

1000 - Згідно ісландських літописів, вікінг Лейф Ейріксон під час плавання з Норвегії до Гренландії збився з курсу і випадковим чином став першовідкривачем Північної Америки. З 1964 року ця подія рішенням Конгресу США щорічно відзначається 9 жовтня як загальнодержавне свято.

1192 - Після шіснадцяти місяців боїв армія хрестоносців на чолі з Річардом Левове Серце, так і не завоювавши Єрусалим, залишила Палестину. Успіхом Третього хрестового походу стала лише угода з султаном Салах-ад-діном про дозвіл християнським прочанам протягом наступних трьох років безперешкодно відвідувати Єрусалим. Через три роки Річард планував розпочати новий хрестовий похід.

1514 - У пікардійському місті Аббевіль король Франції Людовик XII Валуа одружився на сестрі англійського короля Генріха VIIIМарією Тюдор, яка не отримала дозвіл на цей шлюб свого брата.

1582 - Через введення Григоріанського календаря цей день відсутній в Італії, Польщі, Португалії та Іспанії.

1596 - На соборі в Бересті (нині Брест, Білорусь) проголошено приєднання ряду єпархій православної Київської митрополії на чолі з митрополитом Київським, Галицьким і всієї Русі Михайлом Рогозою до Апостольської Столиці за умов підлеглості православних Папі Римському.

1621 - Поразкою військ турецького султана Османа II у битві під Хотином завершилась п'ятитижнева битва проти армії Речі Посполитої під командуванням великого гетьмана литовського Яна Кароля Ходкевича. У результаті битви турки втратили до 32 тисяч чоловік і були змушені підписати Хотинський мирний договір, що завершив Польсько-турецьку війну 1620-21 років. Розгром турецького війська під Хотином призвів до внутрішнього політичного послаблення султанської влади і відмови Османської імперії від намірів подальшого завоювання Європи.

1635 - Суд колонії Массачусетс постановив вислати за межі колонії релігійного дисидента Роджера Вільямса, за його публічні виступи з критикою властей за покарання іновірців і конфіскацію земель індіанців. Після вислання Вільямс, отримавши згоду племені наррагансеттів, заснував на території сучасного Род-Айленда перше поселення європейців, яке він проголосив відкритим для людей будь-яких релігійних переконань. Це привело до швидкого зростання нового населеного пункту, в осноному, за рахунок притоку пуритан і квакерів. Окрилений успіхом свого задуму, Уільмс назвав нове поселення Провіденс (Провидіння). Згодом в Провіденсі Вільмс заснував першу бабтистську церкву і видав перший словник мови корінного населення.

Нова історія

1651 - Лорд-генерал Олівер Кромвельобнародував Навігаційний акт (Акт про збільшення англійського торгового флоту і заохочення мореплавців англійської національності), котрий мав захистити економічні інтереси Англії. Згідно з цим законом, товари з Азії, Америки і Африки могли ввозитись в Англію лише англійськими торговими суднами; це ж стосувалось і зворотнього вивезення товарів. Найбільше від Навігаційного акту постраждав флот Нідерландів, що через рік привело до війни між цими державами (1652-74).

1807 - За ініціативою уряду Генріха Фрідріха Карла фон Штейна в Пруссії видано королівський едикт про відміну особистої залежності селян від поміщиків. Відміна кріпосного права була першою із серії ліберальних реформ, проведених Штейном і канцлером (з 1810 р.) Гарднбергом - самоуправління міст, відміна цехової системи в містах, право придбання феодальної землі селянами і міщанами та ін.

1874 - За ініціативою генерального поштмейстера Північнонімецького союзу фон Штефана 21 держава підписала в Берні угоду про поштовий зв'язок і створення Міжнародного поштового союзу, що забезпечувало безперешкодне пересилання міжнародної кореспонденції.

1855 - Американець Джошуа Стоддард отримав патент на сирену. Цей пристрій, що працював від струменя пари, за задумом автора, призначався для церков, але знайшов своє практичне застосування на суднах і в цирках.

1894 - У Нью-Йорку на фотостудії Carbon відбулась демонстрація "чарівного ліхтаря", попередника кінопроектора. Принцип його дії полягав у проектуванні на білу стіну фотозображень, нанесених на скляну пластину. Такі пристрої були відомі і раніше, але цього дня демонструвались не окремі слайди, а ціле шоу "Міс Джеррі": фотографії перед потужним джерелом світла мінялись зі швидкістю 5 картинок в секунду із застосуванням ефектів затінення і спробою зімітувати неперервність рухів персонажів шоу.

1915 - Американець Джил Андерсон на змаганнях в Нью-Йорку встановив рекорд швидкості - керуючи автомобілем Stutz, на 360-мильній трасі він досягнув середньої швидкості 102,6 милі/год (близько 165 км/год), першим подолавши рубіж в 100 миль/год.

1934 - У Марселі македонські і хорватські націоналісти вчинили замах на короля Югославії Олександра Карагеоргієвича і міністра іноземних справ Франції Луї Барту, які того ж дня померли від отриманих поранень. Спадкоємцем югославського престолу став 11-літній син короля Петро II, який правив при регентстві свого двоюрідного дядька князя Павла Карагеоргієвича.

Новітня історія

1963 - Через зсуви в Альпах не витримали стіни другої у світі по висоті греблі "Вайонт" і водосховище, вийшовши з берегів, затопило декілька італійських сіл, що привело до загибелі 1190 чоловік.

1965 - Американський хіт-парад очолила пісня Yesterday» групи The Beatles очолила хіт-парад США">The Beatles «Yesterday» і залишалась в лідерах протягом наступних чотирьох тижнів. У себе на батьківщині, у Великій Британії, "Yesterday" як сингл ніколи не виходила.

1973 - В суді Санта-Моніки (штат Каліфорнія) розлучились Прісцила і Елвіс Преслі. Екс-дружина короля рок-н-ролу отримала півтора мільйона доларів готівкою, аліменти у розмірі 4200 доларів щомісячно, компенсацію за будинок вартістю 750 тисяч і 5% від прибутків у двох видавничих компаніях Елвіса.

1975 - Радянський фізик Андрій Дмитрович Сахаров, один із творців радянської водневої бомби, став лауреатом Нобелівської премії миру за його багаторічну боротьбу проти "зловживання влади і застосування сили, що принижують людську гідність в усіх її проявах". Радянські власті заборонили Сахарову прибути до Осло на вручення нагороди.

1979 - Група Styx випустила свій мегахіт сингл «Babe», котрий з грудня став лідером всіх хіт-парадів по обидва боки Атлантичного океану.

1985 - В день 45-го дня народження легендарного рокера Джона Леннона його вдова Йоко Она в Центральному парку Нью-Йорка відкрила меморіал, присвячений пам'яті свого чоловіка, - двоакровий квітучий майданчик, котрий отримав назву за однією із пісень Леннона "Сунична галявина".

1989 - По Центральному телебаченню СРСР відбувся перший сеанс оздоровлення вінницького лікаря-психотерапевта Анатолія Кашпіровського. З інтервалом у два тижні пройшли шість передач, під час яких мільйони наївних людей прислухались до "установок" цілителя, настроювали свої "будильники", зарубцьовували шрами, "розсмоктували" пухлини і підставляли до екрану хворі частини свого тіла.

Наш час

1999 - У Москві відбувся вирішальний футбольний матч між збірними Росії та України за право виходу в плей-офф чемпіонату Європи з футболу. Завдяки фантастичному удару українця Андрія Шевченка на останніх хвилинах матчу метрів із тридцяти і фантастично невдалій грі голкіпера росіян Олександра Філімонова, Україна звела матч в нічию - 1-1 - і отримала право зіграти стикові матчі із Словенією. У листопаді фортуна зіграла злий жарт вже з українським голкіпером Олександром Шовковським - він пропустив гол після удару словенця з центра поля і фактично похоронив нашу збірну на шляху до фіналу Чемпіонату Європи.

2006 - Північна Корея провела перше випробування ядерної зброї - південнокорейським розвідувальним супутником зафіксовано вибух в районі поблизу кордону з Китаємо, на місці якого залишився видимий з космосу кратер, а над місцем вибуху виросла грибовидна хмара діаметром близько 4 кілометрів.

2009 - Барак Обама став лауреат Нобелівської премії миру.

2013 - Нобелівська премія з хімії присуджена американцям Мартіну Карплусу, Майклу Левітту і Арі Варшелю за розвиток багатомасштабних моделей складних хімічних систем.

2013 - В Азербайджані пройшли чергові президентські вибори, на яких втретє перемогу здобув чинний президент Ільхам Алієв, який набрав 84,54% всіх голосів.

Народились 9 жовтня

1201 - 15 серпня 1274, Робер де Сорбон, французький теолог, духівник Людовика IX, засновник богословського коледжу Сорбонна (з 17 ст. - Паризький університет).

1261 - 7 січня 1325, Дініш I, шостий король Португалії (1279-1325 рр.), при котому були остаточно встановлені кордони Португалії (1297), найстаріші в Європі кордони країни.

1835 - 16 грудня 1921, Шарль Каміль Сен-Санс, французький композитор і піаніст (Самсон і Даліла).

1874 - 13 грудня 1947, Микола Костянтинович Реріх, російський художник-символіст, археолог, мандрівник, письменник (Ворота в майбутнє, Серце Азії).

1879 - 24 квітня 1960, Макс фон Лауе, німецький фізик, лауреат Нобелівської премії за відкриття дифракції рентгенівських променів на кристалах.

1904 - 23 листопада 1983, Микола Платонович Бажан, український письменник, філософ, громадський діяч, перекладач.

1908 - 4 листопада 1982, Жак Таті (Татіщев), французький кінорежисер, лауреат «Оскара» (Мій дядько [1958]; Парад). 110 років з дня народження.

1926 - 4 березня 1992, Євген Олександрович Євстігнєєв, російський театральний і кіноактор (Сімнадцять миттєвостей війни, Біг, Собаче серце, Бережись автомобіля, Золоте теля, Місце зустрічі змінити не можна, Старики-розбійники).

1940 - 8 грудня 1980, Джон (Уінстон) Леннон, англійський рок-музикант, композитор, співзасновник The Beatles.

1940 - 4 січня 1995, Валерій Бенедиктович Носик, російський кіноактор (Операція "И", Велика перерва, Про бідного гусара замовте слово).

1959 - 27 лютого 2015, Борис Юхимович Нємцов, російський політик і державний діяч.

1959 - Майкл Паре, американський кіноактор (Прокляте селище, Сонячна сила, Битва з драконом, Жіночий клуб, Вулиці у вогні, Найбільший американський герой).

1966 - Девід (Вільям Дональд) Камерон, британський політик, лідер Консервативної партії, прем'єр-міністр Великої Британії.

Померли 9 жовтня

1967 - Ернесто Че Гевара (Ернесто Гевара де ла Серна), аргентинський революціонер; один з керівників Кубинської революції. 51 рік тому, в 39 років (нар. 14 червня 1928 р.).

1967 - Андре Моруа (Еміль Ерзог), французький письменник (Сімейне коло). 51 рік тому, в 82 роки(нар. 26 липня 1885 р.).

1974 - Оскар Шиндлер, німецький промисловець; врятував майже 1200 євреїв під час Голокосту. 44 роки тому, в 66 років (нар. 28 квітня1908 р.).

1988 - Фелікс Ванкель, німецький інженер, винахідник роторно-поршневого двигуна внутрішнього згорання. 30 роківроків тому, в 86 років (нар. 13 серпня 1902 р.).

2001 - Герберт Росс, американський кінорежисер ("Справжні кольори", "Мій блакитний рай", "Каліфорнійська сюїта", "Точка відліку", "Зіграй знову"). 17 років тому, в 74 роки (нар. 13 травня 1927 р.).

2016 - Анджей Вайда, польський кінорежисер ("Канал", "Попіл і алмаз", "Попіл", "Полювання на мух", "Людина з мармуру", "Людина із заліза"), лауреат "Почесного Оскара" за творчу кар'єру (2000). 2 роки тому, в 90 років (нар. 6 березня 1926р.).

2017 - Жан (Рауль Робер) Рошфор, французький кіноактор ("Залізна маска", "Анжеліка", "Високий блондин у чорному черевику"). 1 рік тому, в 87 років (нар. 29 квітня1930 р.).