"Часто чую твердження, що бізнес ефективніший ніж держава" - Павло Вернівский

"Часто чую твердження, що бізнес ефективніший ніж держава" - Павло Вернівский

Розумію, що мої пости про економ теорію багато кому не цікаві, але я вважаю за необхідне інколи їх писати.

Бо бачу як часто некорректно розуміють тези з економтеорії. А потім на підставі цього викривленого розуміння дають рекомендації на державний рівень.  

От наприклад. Часто чую твердження, що бізнес ефективніший ніж держава.

В чому тут некоректне розуміння?

Взагалі, в основі цього твердження лежить ідея, що бізнес працює в конкурентному середовищі. І в цьому середовищі виживають лише найсильніші, а слабкі зникають.  

Тобто, це не значить, що кожен бізнес є ефективним. Це значить, що з десятків або сотень компаній ефективними можуть бути один або декілька бізнесів)

І тут також важливим є момент, що кожен окремий бізнес може переживати взлети і падіння. А показником ефективності є наскільки він може переживати ці труднощі, адаптуватись до нових реалій, швидше і краще в порівнянні з конкурентами.

Також, під словом ефективність в основному мається на увазі вміння створювати кращий продукт. І цей продукт має мати або якісні, або цінові переваги перед конкурентами за рахунок більш низької собівартості.

В будь-якому разі, в висококонкурентному середовищі всі не можуть бути однаково ефективними. Саме тому в багатьох галузях лідерами є невелика кількість компаній, яка контролює левову частину ринку. Всі інші є неконкурентними…

Більше того, сам ринок формуться не за один рік, а протягом десятків років. Навіть такі гіганти як Apple чи Тесла йшли до цього багато років.

Тому враховуючи все вище сказане мені дивно чути як в нас кажуть: Віддайте бізнесу виробництво зброї і вони все зроблять.

І тут хочу сказати, що я сам є прихильником залучення великої кількості приватного бізнесу до виробництва зброї. Однак, таке просте рішення «дайте замовлення і все» ну це м’яко кажучи хибна думка у мирний час. А під час війни може привести до завищених очікувань та затримок з виробництвом. Бо не всі будуть ефективними)