"Червоні лінії" - Карл Волох

"Червоні лінії" - Карл Волох

Розслідування Біллінгкат про те, що російського письменника Бикова отруїли ті самі чекісти, що й Навального та Кара-Мурзу, пройшло в нас практично непоміченим. І це, за великим рахунком, добре, бо показує, наскільки ми відірвалися від порядку денного колишньої метрополії.

Але є тут одна екстраважлива деталь, котра збігається з нашими, внутрішньоукраїнськими, подіями. Нехай ми маємо справу й з різними за рівнем злочинами, але головна риса в них спільна: влада в обох країнах всупереч закону використовує спецслужби для боротьби з політичними опонентами. Те, як керівники ОП тиснуть на правоохоронців щодо фабрикації справ на Порошенка, Турчинова, Чорновол та інших ми вже бачили. Викрадення судді з сусідньої держави заради якихось показів на екс-президента також. Тепер пішли масові зливи матеріалів НСРД «нєбрєзґлівому» журналістові, що також є кримінальним злочином.

Яку червону лінію вони перейдуть наступною? Тортури? Вбивства? Так, змінюваність влади в Україні поки що дає надію, що спецслужбісти чи правоохоронці такі накази виконати побояться, але ця шайка квартальних авантюристів має дуже мало внутрішніх запобіжників і, поза сумнівом, буде намагатися ставати дедалі більше схожою на Путіна та Лукашенка - принаймні, в тому, що стосується зловживання своїми повноваженнями.

І на сьогодні це найбільша небезпека