"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Київ просить надіслати моніторингову місію у зв'язку з російським обстрілом чорноморських портів
За українськими даними, за останні три місяці РФ завдала майже 60 ударів по портах. Пошкоджено приблизно 300 об'єктів портової інфраструктури та 22 цивільних судна
*
Freedom House: рівень свободи інтернету у світі продовжує знижуватися
Згідно з щорічним звітом, опублікованим 16 жовтня Freedom House, рівень глобальної свободи інтернету продовжує знижуватися 14-й рік поспіль
*
Місія ООН в Лівані (UNIFIL) заявила, що ізраїльський танк у середу вранці обстріляв їхню спостережну вежу на півдні Лівану
*
Суд у Джорджії скасував зміни у правилах підрахунку голосів, за які виступали прихильники Трампа
Суддя Томас Кокс у середу скасував півдюжини нових правил голосування, включаючи ті, які надавали місцевій владі більше повноважень для розслідування можливих порушень на виборах
*
Байден та інші видатні демократи вшанували пам'ять Етель Кеннеді
У Вашингтоні пройшла поминальна служба на честь дружини сенатора Роберта Кеннеді, яка померла минулого тижня у віці 96 років
*
США надали Україні пакет військової допомоги на $425 млн.
Пакет включає боєприпаси для NASAMS, ракети RIM-7 для ППО, зенітні ракети Stinger, боєприпаси «повітря-земля», і боєприпаси для HIMARS
*
Байден обговорив із президентом України новий пакет допомоги Україні
Президент оголосив про надання Україні пакету допомоги в галузі безпеки на суму 425 мільйонів доларів
*
Байден пообіцяв продовжувати посилювати допомогу
*
Білий Дім: Байден і президент України провели телефонну розмову, лідери не зможуть зустрітись у Європі
*
Міністерство оборони США підтвердило інформацію про низку несанкціонованих польотів БПЛА над військовою базою Ленґлі у Вірджинії, де розміщено найсучасніші винищувачі Сполучених Штатів
*
Правозахисники стривожені текстовими повідомленнями, отриманими студентами у Вісконсіні
Анонімні текстові повідомлення були надіслані молодим виборцям із попередженням не голосувати більш ніж в одному місці
*
США, Південна Корея та Японія представили нову групу для моніторингу санкцій проти Північної Кореї
Група має продовжити роботу моніторингової команди ООН, яка припинила свою діяльність після рішення Росії
*
Мінфін США оголосив про введення санкцій проти мережі фінансування терористичного угруповання «Хезболла» в Лівані в обхід міжнародних санкцій, а також проти режиму Башара Асада, який сприяє надходженню коштів терористам
*
Посол США - Китай лише вдає своє «нейтральне» ставлення до війни в Україні, але насправді він зробив свій вибір на користь Кремля та надає конкретну підтримку агресору, яка підживлює його атаки проти мирних українських міст та позицій ЗСУ
*
Християнський націоналізм набуває популярності у Республіканській партії
Лише одна релігія має диктувати закони країни - так вважає чимала кількість американських виборців. Але в цьому питанні є суттєва різниця між лібералами та консерваторами, демократами та республіканцями.
*
Республіканці в Палаті представників жартують про те, що Рон ДеСантіс є президентом, а він сам – віце-президентом.
«Я НЕ рекомендую цього», — написала Массі. «Якщо ви не перебуваєте в стані, коли результат уже вирішений».
*
Камала Гарріс захищає свій економічний план і наполягає, що більше не буде Джо Байденом у напруженому інтерв’ю Fox News
Камала Харріс зіткнулася з ведучим Fox News Бретом Баєром, і ситуація швидко загострилася. Вона сказала, що президентство Харріса не буде продовженням президентства Джо Байдена.
*
Гарріс наполегливо працює над тим, щоб зацікавити власників малого бізнесу, оскільки деякі з них ніколи не чули про ключову пропозицію
П'ять жінок-підприємців розповіли BI, що вони сумніваються, що більшість людей, особливо жителів сільської місцевості, знають про план Гарріс щодо розширення ключових податкових вирахувань.
*
Ілон Маск починає передвиборну кампанію в ключовому стані коливання після того, як пожертвував 75 ​​мільйонів доларів протрампівській суперкомандній організації
Цього тижня Ілон Маск проводить серію заходів у Пенсільванії. Генеральний директор Tesla та SpaceX пожертвував понад 75 мільйонів доларів на про-Трампа супер PAC.
*
PAC, який підтримує Трампа, отримав мільйони криптовалютних пожертвувань з червня
Колишній президент позиціонував себе як прокрипто-кандидата цього виборчого циклу. Але він не завжди мав хороші слова про криптовалюту.
*
Марк Андріссен і Бен Горовіц пожертвували по 2,5 мільйона доларів на про-Дональда Трампа супер PAC
Відповідно до документів FEC, Марк Андріссен і Бен Горовіц пожертвували по 2,5 мільйона доларів «Право на Америку», про-Дональда Трампа.
*
Помста дам-кішок: як самотні жінки можуть коштувати Трампу виборів
Незаміжні жінки становлять колосальні 25% електорату. Це погана новина для Дональда Трампа.
*
Як ці 7 змінних штатів можуть вирішити вибори в США 2024 року
Ці сім мінливих штатів стануть ключовими для перемоги на виборах 2024 року. Ось де стоять Трамп і Гарріс.
*
У звіті про «Цифровий захист» (Digital Defence) Microsoft заявила, що Росія, Китай, Іран і Північна Корея змінили свої методи хакерської роботи за останній рік, і тепер все більше покладаються на кібершпигунські угрупування
*
General Motors інвестує $625 млн у нове спільне підприємство з Lithium Americas
Інвестиції GM спрямовані на розвиток проекту Thacker Pass у Неваді
*
Prada та Axiom Space представили дизайн скафандрів для нової місії місії НАСА
*
Світовий конгрес українців (СКУ) призначив Романа Жилу виконавчим директором
*
Віцепрезидентка Світового конгресу українців Наталія Пошивайло-Таулер провела онлайн-лекцію на тему «Ім’я Лесі Українки в українському громадському і культурному житті Австралії та Нової Зеландії (1949–2023 рр.)».
Пошивайло-Таулер, яка також очолює освітню комісію Світової Федерації Українських Жіночих Організацій, виступила на запрошення Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара в Національному університеті «Острозька академія». Подія відбулася у змішаному форматі - студенти долучилися до прослуховування офлайн із аудиторії, а низка педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти з різних областей України взяли участь дистанційно.
Слухачі дізналися про факти з історії становлення та розвитку української громади в Австралії та Новій Зеландії, провели паралелі з ситуацією, в якій опинилися українці в зв’язку з російською агресією в Україні, дізналися про постать Лесі Українки в громадському житті діаспори.
Також в межах лекції була панель «запитань-відповідей», у ході якої йшлося про обізнаність зарубіжної аудиторії в Австралії з постаттю Лесі Українки, співпрацю закордонних українців із дипломатичними установами.
В межах лекції обговорювалися ідеї щодо проведення і участі у книжкових ярмарках у Австралії та Новій Зеландії, заохочення і створення інституту культурних та літературних амбасадорів, які будуть поширювати знання про Україну, а також визначні постаті мовою і засобами, актуальними в сучасних умовах за межами України.
Крім того, Наталія Пошивайло-Таулер розповіла про становлення Союзу Українок в Австралії, яка святкує своє 75-річчя існування.
*
Раян: Захід має менше вірити "байкам" авторитарних режимів, як-то Росія та Китай
Україна змушена боротися за виживання через те, що Захід досі вірить пропагандистським наративам Росії. Зокрема про те, що Україна нібито є частиною Росії.
Таку думку висловив Мік Раян, генерал-майор австралійської армії у відставці та дослідник Центру стратегічних і міжнародних досліджень. 15 жовтня він презентував свою книгу "Війна за Україну: стратегія та адаптація під вогнем".
Раян наголосив, що у сучасному світі потрібно перемагати не лише на полі бою, а й в інформаційному просторі. "І (президент РФ) Путін, а також президент Сі в Китаї дуже зосереджені на тому, щоб виграти (у розповіді) наративу, вони докладають багато зусиль, як відкрито, так і у залаштункових операціях впливу в демократичних країнах, а також й у сусідніх країнах, щоб виграти, (розповідаючи) історію про те, якими є їхні країни, якою є траєкторія їхньої країни у 21 столітті, а також чому демократії не повинні і не можуть стояти на їхньому шляху".
Раян вважає, що недостатня освіченість та вразливість до таких операцій впливу у західних суспільствах призвела до ситуації, коли такі країни як Україна - й меншою мірою Тайвань - вимушені боротися за виживання.
Авторитарні режими навчилися набагато краще розповідати свої наративи у порівнянні з демократичними країнами Заходу. Тим часом, на його думку, "західні політики втратили мистецтво вести складну розмову зі своєю громадськістю", говорячи широкому загалу речі, які люди хочуть почути, замість того, що потрібно почути.
Відтак, одним з уроків війни в Україні, який можуть винести для себе такі авторитарні країни, як Китай, може стати віра у занепад Заходу, як моральний, так і промисловий, та піднесення Сходу, як протилежної системи.
"Якщо є один головний урок, який, я думаю, Сі Цзіньпін і його невеликі та дедалі менші кола радників засвоюють із цього, це те, що вони дізналися, як ми приймаємо політичні та стратегічні рішення на Заході, - додав Раян. - Вони розуміють, що ми стали дуже стратегічно боязкими і легко лякаємося брязкання ядерною зброєю, й у нас не повинно бути сумнівів, що вони використовуватимуть це у наступні роки".
У США та в країнах Західної Європи агресію РФ проти України часто сприймають як "внутрішню війну у Росії", що нібито не стосується інших західних держав, зазначили ведучі розмови з австралійським ексгенералом. Натомість країни, що межують із Росією та Україною (Польща, країни Балтії, Фінляндія) та деякі країни Азії з історичних причин (як-то Тайвань та Японія), серйозніше ставляться до конфлікту й налаштовані рішучіше.
"Чому хтось на іншому кінці світу має перейматися війною в Україні? Коротка відповідь: Україна важлива для всіх нас, - зазначив Раян. - Це не просто регіональна "пожежа". Це не просто "сварка між сусідами". Це війна, яка має глибокі наслідки для того, як демократії бачать себе та бачать свою співпрацю у 21 столітті. Йдеться не лише про військову справу та знання про війну у 21 столітті, це багато більше занепокоєння. Це про війну та конфлікт між авторитарними та демократичними країнами".
Водночас, вважає Раян, перебіг війни в Україні та реакція на неї США та Заходу загалом стали свідченням спроможності західних країн будувати коаліції перед обличчям спільної загрози.
"Я думаю, що це свідчить про тривалу економічну могутність Сполучених Штатів, тривалу міжнародну могутність Сполучених Штатів, що стосується НАТО та їхніх відносин в Азії", - сказав Раян.
Він додав: "Тож я вважаю, що Сполучені Штати можуть багато чого зробити, щоб підтримати Україну, і зробити це швидше, а також стримати війну в Тихому океані. Питання справді в тому, чи готова наступна адміністрація робити ці речі, маючи ту владу, яку вона досі зберігає".
*
Байден у Берліні обговорить Україну із Шольцом, Макроном і Стармером, пише CNN
*
Допомога Україні стане важливою частиною візиту Байдена до Німеччини - Білий дім
*
Боррель про "план перемоги": ЄС має надати Україні сильніші гарантії безпеки
*
Колишній Високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Кетрін Ештон переконана, що своєю агресивною війною Росія безповоротно втратила Україну та її народ
*
Європейський Союз засудив страти українських військовополонених з боку РФ, які останнім часом зростають
*
Шольц закликав "зробити все можливе" для закінчення війни в Україні
*
Мало надії, що Путіні почує сказане Шольцом, якщо така розмова відбудеться - депутатка Бундестагу
Важко уявити, про що може говорити канцлер ФРН з воєнним злочинцем – російським президентом Володимиром Путіним, але треба використовувати всі можливості змусити його завершити війну в Україні
*
Депутати Бундестагу - Німеччина мала б припинити боятися погроз з боку Кремля та посилити допомогу Україні, що само по собі стало б фактором стримування для Росії
*
Федеральна рада Швейцарії 16 жовтня ухвалила решту заходів з 14-го пакета санкцій ЄС проти Росії
*
Туск заявив про необхідність захистити східний кордон Польщі від нелегальних мігрантів
Глава польського уряду відкинув твердження президента країни Анджея Дуди, що політика кабінету зашкодить білоруським дисидентам, які рятуються від репресій
*
Мер Варшави лідирує у президентському рейтингу в Польщі
Мер Варшави Рафал Тшасковський міг би перемогти у президентських виборах у Польщі, якби вони відбулися минулої неділі
*
У Нідерландах дві опозиційні партії закликали призупинити членство Угорщини у Шенгені через те, що ця країна видає візи великій кількості росіян, які в'їжджають до країни без належних перевірок
*
Французький урядовий літак репатріював у середу з Бейрута до Парижа 131 європейця, які проживали в Бейруті
*
У конкурсних програмах ювілейного 40-го Варшавського міжнародного кінофестивалю, який триватиме до 20 жовтня, беруть участь вісім українських фільмів
*
Засідання «Рамштайну» на рівні лідерів відбудеться у листопаді - Білий дім
*
Глави оборонних відомств США й Данії, Ллойд Остін і Троельс Лундо Поульсен, обговорили в Пентагоні спільні двосторонні зусилля, а також взаємодію у межах формату «Рамштайн» щодо подальшої підтримки України
*
Рютте про план президента України: "Не можу сказати, що підтримую увесь план"
*
Рютте: НАТО хоче допомогти Україні вести переговори із Росією "з позиції сили"
*
Постпред США - Вашингтон зберігає тверду позицію, що Україна прямує «незворотнім шляхом» до членства в Північноатлантичному альянсі, однак можливість короткострокового запрошення України до НАТО поки офіційно не розглядається
*
Reuters: НАТО хоче привести боєприпаси до єдиного стандарту
НАТО має намір вирішити проблему розкиду точно снарядів одного калібру від різних виробників
*
У НАТО поки немає підтвердження повідомленням про те, що військовослужбовці Північної Кореї беруть участь у бойових діях в Україні на боці РФ
*
Австралія передасть Україні майже 50 танків Abrams
Машини передадуть у межах пакета допомоги ЗСУ на $245 млн
*
Уряд Нідерландів наступного року може виділити більше коштів для підтримки України
*
Міноборони Туреччини - У війні Росії проти України, попри спільні зусилля приблизно 30 країн, не вдалося задовольнити потреби України в боєприпасах. Це доводить необхідність кращої підготовки запасів зброї та боєприпасів
*
Хроніка війни. Українські війська звільнили лісовий масив у Харківській області
Знищено 3 мотострілкові батальйони, загін «Шторм» та розвідувальна рота 7 окремого мотострілецького полку 11 армійського корпусу ЗС РФ
*
Херсон тимчасово залишився без електроенергії після російського обстрілу
У місті ведуться ремонтні роботи після серії ударів російської армії
*
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА за спрощеною процедурою
1 жовтня уряд схвалив постанову про запуск експериментального проекту – створення сертифікованих приватних закладів для навчання операторів дронів
*
Міноборони - Медична допомога на полі бою надаватиметься з урахуванням реального польового досвіду українських військових медиків і напрацювань партнерів з НАТО
*
Третину видатків держбюджету у 2024 році становили виплати військовим – Мінфін
У вересні на грошове утримання військовослужбовців спрямували 83,7 млрд грн
*
У Сумській області вибухотехніки знешкодили російську авіаційну ракету Х-59, яка не вибухнула під час падіння
*
Російські війська протягом дня 39 разів атакували з різних видів озброєння прикордонні громади Сумської області, пролунали загалом 80 вибухів
*
Росіяни за день понад півтора десятка разів атакували Нікопольський район
*
Міністерство внутрішніх справ запрошує на роботу супровідників ветеранів рідних зниклих безвісти працівників МВС, а також рідних поранених захисників із системи міністерства
*
Спецпідрозділ поліції Сумщини «Білий Янгол» допоміг родині з дітьми в евакуації з прифронтової території
*
З тимчасово захопленої росіянами території вдалося успішно евакуювати жінку, яку загарбники незаконно утримували тривалий час, а також її сестру
*
У прифронтовому Покровську на Донеччині залишилося 12 тис. жителів, серед яких 68 дітей
*
Бійці 12-ї бригади спецпризначення «Азов» взяли у полон сімнадцять російських військових
*
На фронті 112 бойових зіткнень, найбільших втрат у живій силі та техніці ворог зазнав на Покровському напрямку
*
США підтримують податкову та інші реформи МВФ для України
В Мінфіні США програму МВФ для України вважають надзвичайно успішною. Чого Україні очікувати від жовтневих зборів МВФ у Вашингтоні? Інтерв'ю з Брентом Німаном, заступником міністра фінансів США.
*
Литва узгодила новий пакет допомоги Україні на 3,5 млрд євро
Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс під час спільного брифінгу з міністрами закордонних справ країн Нордично-Балтійської вісімки в Одесі.
«З початку нашої співпраці ми поставили обладнання на 15.4 млрд євро, а зараз ми узгодили допомогу на 3,5 млрд євро», - сказав Ландсберґіс.
*
Латвія планує продовжити заходи, спрямовані на підтримку України та виділить 3,5% ВВП на військові та енергетичні потреби
*
Уряд Норвегії ухвалив пакет допомоги Україні на 6,4 млн євро
*
Міністри МЗС восьми європейських країн відвідали Одесу, щоб обговорити нові інвестиції
Міністри розпочали візит з відвідування меморіалу загиблих воїнів та військового госпіталю
*
UAC: високий зовнішній попит веде до зростання ціни на українську пшеницю
Українська спілка сільгоспвиробників заявила, що умовна ціна пшениці в українських портах наближається до $210 за метричну тонну
*
Міністерство соціальної політики та Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) продовжили на новий опалювальний сезон додаткові виплати вразливим категоріям українців на придбання дров та вугілля
*
АТ «Укрзалізниця» на час шкільних канікул призначає додаткові рейси поїздів зі столиці до Ужгорода та Львова
*
На Прикарпатті понад 30 товаровиробників долучились до проєкту «Зроблено в Україні»
*
У вересні до загального фонду державного бюджету надійшло 13,4 млрд грн акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених товарів
*
У 2024 році рівень корупції в земельних питаннях, з якими стикалися мікро-, малі та середні аграрні підприємства, залишився на минулорічному рівні та становить 16%
*
Висоцький - Показник вчасного повернення валютної виручки від експорту сільськогосподарської продукції перевищує 80%
*
Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою затвердив положення про Реєстр прозорості, що визначає порядок його функціонування
*
Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав законопроєкт, який запроваджує Міністерство демографії та діаспори України
*
Міністерство освіти утворило комітет для відбору наглядових рад у трьох закладах вищої освіти — учасниках експерименту з розширення автономії
*
"Торгівля територіями" в обмін на мир не припустима: чи підтримають бачення президента партнери?
Відкрита частина "плану перемоги", який президент України представив у Верховній Раді містить, зокрема, такі пункти: запрошення України до НАТО зараз, до завершення війни.
*
«Це більше запит до країн заходу про потреби України»: Реакції експертів на план перемоги президента
План представлений президентом – не є планом перемоги в прямому сенсі. Чи достатньо запрошення приєднатися до Альянсу і що Україні потрібно зробити аби стати членом НАТО.
*
Чому план президента може бути "далеким від негайної перемоги". Огляд західних реакцій
Західні видання відреагували на оприлюднення президентом України "плану перемоги" у Києві.
Цинізм і втому серед союзників України видання Washington Post називає причиною того, що "план перемоги" президента "буде далеким від негайної "перемоги", на яку багато хто сподівався".
Утім і сам президент наполягає, що у разі старту роботи за озвученим планом можна буде "завершити війну не пізніше наступного року".
WP нагадує, що президент представив цей план президенту США Джо Байдену під час їхньої зустрічі у Білому домі у Вашингтоні. А Україна, пише видання, виснажується у своїй боротьбі проти російської військової машини, яка перевищує українські ресурси кількісно.
Газета цитує президента Чехії Петера Павела, котрий заявив, що українцям "потрібно бути реалістами" і що найімовірнішим результатом війни буде те, що частина української території опиниться під контролем Росії.
WP передбачає "зміну прозахідних настроїв в Україні" у разі теоретичних мирних перемовин з Росією, навіть попри те, що США та європейські уряди "вклали багато мільярдів доларів у боротьбу", водночас допустивши повільні темпи постачань зброї та обмеження на використання зброї великої дальності.
Спроба заспокоїти націю та Україна як інвестиція
Газета The New York Times зазначає, що пропозиція президента значною мірою покладається на збільшення допомоги Заходу.
"Поки це викликало прохолодну реакцію союзників України", – зазначає видання.
NYT також стверджує, що звернення президента до парламенту "було розцінене багатьма українцями як спроба "продати" його послання вдома та заспокоїти націю, де втома від війни зростає".
Видання наголошує: те, чи підтримають союзники Києва цей план, ще невідомо. Газета також цитує генерала Чарльза Брауна, голову Об’єднаного комітету начальників штабів військ США, котрий сказав, що "план перемоги" повторює деякі з попередніх закликів України збільшити військову допомогу.
Сам президент, виступаючи у парламенті, зазначив, що деякі партнери України вже висловили підтримку його ідеї.
Водночас видання Newsweek нагадує: "Жодна країна публічно не схвалила чи не прокоментувала здійсненність плану".
Президент України, припускають у Newsweek, "прагне зміцнити стратегію до того, як новий президент США складе присягу наступного року". Опитані виданням посадовці свідчать, що жоден із нинішніх кандидатів у США однозначно "не гарантує кращого результату для Києва".
"Виглядає, що він [президент] також сформулював своє бачення [підтримки України, - ред.] як інвестиційну можливість для західних союзників з погляду природних ресурсів та економічного потенціалу", – додає видання BBC.
Як повідомляв Голос Америки, економічний пункт "плану перемоги" передбачає розвиток економічного потенціалу України, в тому числі родовищ корисних копалин.
Президент назвав поклади ресурсів в Україні, а також її потенціал у виробництві енергії та продовольства одними з ключових цілей Росії у війні: "І це наша можливість зростання. Економічного зростання України. Економічного посилення Євросоюзу заради економічної й багато в чому безпекової автономії Європи".
"Президент України хоче, щоб його виснажені війська продовжували битися. Але оскільки його армія настільки залежить від допомоги Заходу, його "план перемоги" потребуватиме схвалення наступного президента США", – констатує BBC.
Видання також цитує заяву із Кремля, котрий відкинув озвучений у Верховній Раді план, заявивши, що Києву потрібно "протверезіти".
Також BBC цитує заяву президента про те, що Китай, Іран і Північна Корея у підтримці Росії сформували "коаліцію злочинців".
"Умови миру, які висуває президент України, - пише видання, - дедалі більше суперечать ситуації, яка його оточує".
На думку оглядачів BBC, перед українськими депутатами президент України "визнав зростаючу втому в своїй країні", а "його власна втома була відбита на його обличчі, коли він сказав, що "перемога стала для декого незручним словом, на жаль".
*
Климпуш-Цинцадзе: єдність усередині України є фактором виживання
Порушення крихкого балансу між необхідними в умовах війни обмеженнями прав і свобод і демократією може підірвати нашу стійкість у протистоянні ворогу
*
Викрали, пограбували, били - як росіяни намагалися завербувати українського суддю
“Мені потім одна людина казала: у тебе сильний ангел-охоронець”. Суддя Балаклійського районного суду Володимир Стригуненко наважився відмовитися від співпраці з росіянами, стоячи на покритій кровʼю підлозі катівні. Чого це йому коштувало та хто врятував життя?
*
Оформлення інвалідності хмельницькими прокурорами: ОГП проведе службове розслідування
Раніше журналіст Юрій Бутусов заявив, що 49 прокурорів Хмельниччини разом із обласним прокурором мають інвалідність другої групи, яку начебто оформили через ту саму очільницю МСЕК, вдома у якої на початку жовтня правоохоронці знайшли майже $6 млн у різних валютах
*
У разі залишення запобіжного заходу без змін, САП не подаватиме клопотання до суду про відсторонення очільниці Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи від посади
*
У Рівненській області викрили голову громади та депутата, які вимагали 15 тисяч доларів за розв'язання земельних питань
*
Служба безпеки України затримала в Харкові російського агента, який коригував ракетно-дронові удари по підрозділах Сил оборони, котрі захищають місто
*
До 14 років позбавлення волі за колабораціонізм засуджено «правоохоронця» так званого «управління державної служби охорони МВС ДНР» в тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області
*
У Смілі поліція затримала двох осіб, які, за інформацією слідства, заробили на продажі гуманітарних авто понад 31 млн грн
*
Служба безпеки України затримала подружжя та їхнього спільника, які розвідували та передавали ГРУ Росії дані про місця зосередження особового складу та військової техніки Збройних сил України на правобережній частині Херсонської області
*
Правоохоронці Сумщини повідомили про підозру двом кримчанам, які перейшли на бік росіян та воювали проти України, зокрема брали участь у бойових діях на Херсонському напрямку
*
Почаївська міська рада та УПЦ МП подали апеляційні скарги на рішення суду, який повернув державі комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської лаври у Почаєві
*
Український захисник потрапив до рейтингу найталановитіших гравців планети
16-річний Кирило Дігтярь завоював світове визнання
*
Українська національна збірна виборола рекордні 188 медалей на міжнародних спортивних змаганнях серед ветеранів війни та поранених військовослужбовців у Мадриді (Іспанія) Arnold Classic Europe
*
Військовий пакт Північної Кореї з Росією є величезним стимулом для Кім Чен Ина
Експерти розповіли BI, що військові Північної Кореї можуть отримати життєво важливе ноу-хау вдома, побачивши, як Росія використовує їхню зброю в Україні.
*
Колишнього журналіста РСЕ/РС заарештували в Тегерані після повернення до Ірану
*
Росіянку оштрафували на ₽30 тис. за відмову відправити сина на військові збори
*
Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до 15 років колонії суворого режиму місцевого жителя Дмитра Кравцова, який нібито діяв на користь ЗСУ
*
Генічеський районний «суд» Херсонської області виніс вирок 58-річному Халілу Куртамету, мешканцю селища Новоолексіївка. Його звинуватили в участі в Кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана, який Росія вважає «терористичною організацією»
*
У російських школах офіційно виправдовують війну в Україні
Навчальний рік у Росії розпочався з нових уроків, які пояснюють і виправдовують продовження вторгнення Кремля в Україну
*
Казахстан відмовився вступати в БРІКС
Поки що Токаєв віддає пріоритет ООН “як універсальній та безальтернативній організації”
*
Уряд Росії затвердив квоту на тимчасове проживання іноземців у 2025 році в розмірі 5,5 тисячі, що вдвічі менша від цьогорічної
*
Роскомнагляд заблокував сайт акції "Повернення імен", присвяченої пам'яті жертв сталінського терору
*
Туреччина закликає до припинення вогню та мирних переговорів між Україною та Росією, виходячи з ситуації та власних інтересів, зокрема, бажання припинити гарячу фазу конфлікту в Чорноморському регіоні - Джелял
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім