"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Поки Росія загрожує постачанню продовольства у світі, США продовжуватимуть шукати способи постачання українського зерна - посол США
*
ЮНЕСКО презентувало рекомендації для порятунку культурної спадщини на територіях, що постраждали внаслідок руйнування Каховської ГЕС
*
Президент Сполучених Штатів Джо Байден і Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) зосереджені на тому, щоб підштовхнути країни Глобального Півдня, аби ті закликали Росію повернутися до Чорноморської зернової ініціативи
*
Державний департамент США в четвер оголосив про запровадження санкцій проти низки російських високопосадовців у межах зусиль, спрямованих на те, щоб покласти відповідальність на тих росіян, які сприяють незаконній війні Росії.
До санкційного списку увійшли росіяни, які діють в інтересах Росії на тимчасово окупованих територіях України та намагаються допомогти закріпити окупаційний режим.
Ідеться зокрема про Алексєя Кудріна, радника з корпоративного розвитку російської компанії "Яндекс", тісно пов'язаного з Владіміром Путіним, та Павла Мариничева, гендиректора ПАТ "Алроса" – алмазодобувної компанії, мажоритарним акціонером якої є РФ.
Також у санкційному списку – заступники міністра економіки РФ Ілля Торосов та Алексєй Херсонцев; заступник міністра промисловості й торгівлі Василій Осьмаков; заступники міністра енергетики Павел Сніккарс і Павел Сорокін; заступник міністра фінансів Леонід Горнін; перший заступник директора Федеральної служби безпеки РФ Сергєй Корольов і губернатор Смоленської області Василій Анохін.
Окремо Держдеп США наклав санкції на росіянина Валерія Чекалова й громадянина Північної Кореї Йонг Хьок Ріма – вони пов'язані з ватажком "Вагнера" Євгенієм Пригожиним і допомагали з постачанням боєприпасів для терористів на територію України.
*
Сполучені Штати в четвер запровадили санкції проти низки компаній військово-промислового комплексу Росії, що займаються виробництвом боєприпасів і високотехнологічними розробками для військового сектору.
Нові економічні санкції США були запроваджені проти російських підприємств, що працюють або працювали в оборонному та пов'язаному з ним секторі економіки Російської Федерації.
Йдеться, серед іншого, про:
Олексинський хімічний комбінат (виробляє боєприпаси та зброю);
Казанський державний казенний пороховий завод (виробляє вибухові речовини, зброю, боєприпаси, стрілецьку зброю);
Тамбовський пороховий завод (є одним з основних російських виробників боєприпасів для артилерії та стрілецької зброї);
Тульський патронний завод (виробляє боєприпаси для стрілецької зброї).
Мінфін США також наклав санкції на низку російських підприємств, що працюють у галузях аерокосмічної промисловості, квантових технологій і передових комп'ютерних технологій, які Росія використовує для підтримки оборонної промисловості, та понад десяток науково-дослідних організацій.
Нові обмеження поширились і на кілька російських компаній, що беруть участь у схемі незаконного імпорту товарів і технологій подвійного призначення, а ще – підприємств російської оборонки, які співпрацюють із уже підсанкційними компаніями в РФ.
*
Міністерство фінансів США в четвер оголосило про санкції проти декількох киргизьких компаній, за допомогою яких Росія обходила запроваджені західними країнами обмеження та отримувала товари й технології подвійного призначення.
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підприємства, що базуються в Киргизстані, часто експортують до Росії електронні компоненти та інші технології, частину з яких отримували й підприємства російського оборонного сектора.
У зв’язку з цим США наклали санкції на зареєстровану в Киргизстані компанію RM Design and Development (RMDD), створену в березні 2022 року, яка є "активним постачальником товарів подвійного призначення до Росії".
Імпорт західної електроніки в Росії повернувся до довоєнного рівня попри санкції
RMDD відправила сотні партій товарів, зокрема напівпровідникові прилади, електронні інтегральні схеми та конденсатори, декільком російським компаніям – їх США також додали до санкційного переліку.
Також обмеження запроваджені проти киргизьких GTME Tekhnologii та Cargoline, створених у червні й березні 2022 року, які за тією ж схемою – через перепродаж російським компаніям – допомагали Москві отримувати товари подвійного призначення.
Як повідомлялось напередодні, загальний обсяг експорту Киргизстану до Росії стрімко зріс у 2022 році, збільшившись на 250% порівняно з попереднім роком, до вторгнення в Україну. Деякі товари, такі як оптичні приціли, Киргизстан ніколи не експортував до Росії.
Російські фірми, які отримували товари з Киргизстану, в більшості випадків були відомими постачальниками російської оборонної промисловості.
*
Сполучені Штати наклали санкції на бізнесмена з Північної Македонії Йордана Камчева, якого раніше згадували серед найбагатших людей країни, за співучасть у корупційних практиках
*
Держдеп про рішення Путіна не їхати на саміт БРІКС: Став міжнародним вигнанцем
*
США планують оголосити про окремий пакет військової допомоги для України на суму близько 400 мільйонів доларів
*
Голова КНР Сі Цзіньпін зустрівся у Пекіні з колишнім держсекретарем США Генрі Кіссінджером і заявив про готовність Китаю співпрацювати зі Сполученими Штатами для покращення відносин між двома державами
*
Канада оголосила про санкції проти 39 росіян і 25 російських організацій в рамках останнього раунду заходів, спрямованих на покарання Москви за вторгнення в Україну.
Про це заявила в четвер міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі.
Жолі повідомила, що країна запроваджує санкції проти 20 осіб і 21 організації, пов’язаних з військово-промисловим комплексом Росії, а також проти 19 осіб і 4 організацій у російському культурному та освітньому секторах.
Зокрема, Канада запроваджує санкції проти російських фізичних та юридичних осіб, пов'язаних з ПВК "Вагнер" і так званими "волонтерськими організаціями", які підтримують загарбницьку війну Росії проти України.
У список увійшли керівники групи Вагнера, які активно діяли як в Україні, так і в Африці, зокрема Іван Маслов, керівник "вагнерівців", який сприяв масовому вбивству цивільних осіб у Малі в місті Мура у березні 2022 року.
Канада запустить нову програму постійного проживання для українських біженців
Канада вводить санкції проти лідерів російського ядерного сектору, щоб посилити тиск на необдумані дії Кремля в Україні, які значно підвищили ризик ядерного інциденту, зокрема на Запорізькій АЕС, зазначила Жолі.
Санкції також поширено на кількох росіян, які беруть участь у розробці, виробництві та ланцюжку постачання безпілотного літального апарату "Орлан-10".
Канада вводить санкції проти осіб, які підтримують спроби Кремля русифікувати українську культуру. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році Кремль неодноразово використовував російських знаменитостей для просування війни за допомогою музики, концертів та інших заходів.
Ці санкції спрямовані проти російських співаків, акторів і режисерів, а також організацій і високопосадовців у культурному секторі Росії, таких як керівники великих музеїв, і є прямою відповіддю на спроби нав'язати російську культуру та освіту в частинах України, які наразі перебувають під тимчасовою окупацією Росії.
Під санкції потрапили платіжна система "Мир", банк "Тинькофф", мобільні оператори "Мегафон", МТС, "Теле2" та "Билайн", а також міністерства культури та освіти РФ і їхні очільники.
Також у списку – продюсер Іосіф Пригожин, актор Іван Охлобистін та режисер Нікіта Міхалков, виконавці Тіматі і Валерія.
*
Британський міністр оборони Бен Воллес у четвер оголосив, що Велика Британія надала Україні загалом 200 тисяч артилерійських снарядів, що в п’ятнадцять разів більше, ніж планувалось на початку
*
Британія запровадила санкції проти 13 осіб і компаній, пов'язаних з насильницькими діями російської ПВК "Вагнер" в Малі, Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Судані.
Про це йдеться у рішенні британського уряду, опублікованому 20 липня.
Під санкції потрапили три особи з числа високопосадовців групи найманців у Малі та ЦАР, включно з "правою рукою" Євгенія Пригожина Костянтином Пікаловим.
Ще п'ять юридичних та фізичних осіб є причетними до загрози миру та стабільності в Судані.
ПВК "Вагнер" вже кілька років діє в Малі, ЦАР і Судані, агресивно просуваючи російські зовнішньополітичні інтереси в регіоні і надаючи військову підтримку антитерористичним операціям, в результаті яких загинули сотні мирних жителів, стверджує британський уряд.
Велика Британія вже запровадила санкції проти групи Вагнера і її лідера Євгенія Пригожина та кількох його ключових командирів, які брали участь у незаконному вторгненні Росії в Україну.
Міноборони Польщі відреагувало на навчання "вагнерівців" з армією Білорусі
Керівник ПВК "Вагнер" в Малі Іван Маслов є одним з тих, проти кого введені санкції. Найманці ПВК "Вагнер" разом з малійськими силами в березні 2022 року вбили щонайменше 500 осіб у місті Мура, включаючи страти без суду і слідства, а також зґвалтування і тортури, зазначили в уряді Британії.
Керівник групи Вагнера в ЦАР Віталій Перфільєв і керівник операцій "вагнерівців" в країні Костянтин Пікалов перебувають під санкціями за навмисні атаки проти цивільних осіб.
Пікалов, відомий як "права рука", Пригожина, є оперативним керівником групи Вагнера в ЦАР. Пікалов несе відповідальність за катування та цілеспрямовані вбивства, які здійснює група Вагнера в країні.
"Вагнерівці" також постачали зброю та військову техніку до Судану. Три компанії, які діють як прикриття для ПВК "Вагнер" і працюють у цій країні, були включені до нових санкцій. До них належать M-Invest та її дочірня компанія Meroe Gold.
Оголошені санкції обмежать фінансову свободу підсанкційних осіб, забороняючи громадянам, компаніям і банкам Великої Британії мати з ними справу, а також заморозять будь-які їхні активи у Великій Британії, і заборонять в'їзд до країни.
*
Британія зняла санкції з російського банкіра Тінькова, який засудив війну
*
Росія ухвалила рішення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи вже деякий час тому, оскільки вирішила, що вона більше не відповідає її інтересам, зазначили у розвідці Великої Британії
*
Країни у всьому світі мають бити на сполох, якщо в угодах з Китаєм буде присутній пункт про необхідність доступу до будь-яких наборів даних - MI6
*
Європейський Союз заявив у четвер, що вводить обмежувальні заходи проти 18 осіб і 5 організацій за порушення прав людини в Афганістані, Південному Судані, Центральноафриканській Республіці, Україні та Росії
*
Рада ЄС продовжила до 31 січня 2024 року обмежувальні заходи, які спрямовані на окремі сектори економіки РФ
*
Вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи і пов’язані з цим виклики будуть серед головних тем зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС - Жозеп Боррель
*
Ціни на газ в Європі в четвер, 20 липня, після відкриття торгів знизились на 3,8% - до 300 доларів за тисячу кубометрів
*
Програма ЄС Copernicus попередила про дуже високу загрозу лісових пожеж у країнах Південної Європи та підвищену небезпеку у багатьох інших
*
Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу на зустрічі в четвер обговорили створення "окремої складової" Європейського фонду миру для забезпечення довгострокових потреб України в обороні 20 млрд євро на чотири роки
*
Пентагон - Західні союзники України наразі більше концентруються на ремонті та обслуговуванні озброєння, ніж на його постачанні
*
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель пропонує значно розширити програму військової підготовки для українських Збройних сил і перенести місії в Україну
*
Міністерство оборони України оприлюднило заяву, в якій попереджає, що всі судна, які з 21 липня прямуватимуть в порти Російської Федерації або окуповані українські порти, можуть розглядатися як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення
*
Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, де протягом доби відбулось 20 бойових зіткнень. Сили ППО за добу знищили два "Калібри", три ракети "Іскандер-К" та 13 "Шахедів"
*
Україна підписала зі Світовим банком угоду про позику на $1,5 млрд під гарантії Японії – Шмигаль
Кошти передбачені для зміцнення соціального захисту й надання допомоги людям під час війни та для відновлення економіки
*
Лоукостер Ryanair планує відкрити 75 маршрутів з Європи до України після того, як повітряний простір держави оголосять безпечним
*
НБУ вивів з ринку "Сенс Банк" Фрідмана: це перший крок до націоналізації
*
За підсумками першого півріччя 2023 року з 65 банків в Україні економічні нормативи виконували всі банки, окрім Укрексімбанку
*
НАК "Нафтогаз України", який 12 квітня отримав історичну перемогу над Росією в Арбітражному трибуналі при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, анонсував початок примусового стягнення компенсації з РФ за рахунок російського майна, яке розташоване у різних країнах світу
*
Військові дії повністю змінюють органо-мінеральне тіло українського ґрунту - Держекології
*
На обʼєктах, повʼязаних з "Київміськбуд", правоохоронні органи проводять слідчі дії
*
Росія оголосила "військовою ціллю" завод німецького оборонного концерну Rheinmetall, про плани відкриття якого в Україні було оголошено раніше
*
путін назвав умови, після виконання яких росія повернеться до зернової угоди: підключити до SWIFT Россельхозбанк і відновити поставки в рф “запчастин до техніки”
*
Тихої ночі та Перемоги нам всім