"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Генеральний прокурор Андрій Костін і прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у четвер оголосили про відкриття польового офісу МКС у Києві
*
Європарламент затвердив рішення із закликом до Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка за депортації українських дітей
*
Лідерка демократичних сил Білорусі Світлана Тихановська закликала Європарламент підтримати європейську перспективу Білорусі та вивести відносини з демократичною Білоруссю на новий рівень
*
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що будь-яка мирна ініціатива, нав'язана Україні без згоди Києва, обернеться проти Заходу, оскільки вона не зможе підвести риску під російським імперіалізмом
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш заявив про готовність робити все можливе для відновлення чорноморської "зернової ініціативи" та має намір обговорити це питання з усіма сторонами угоди на полях генасамблеї
*
Кластер ООН з питань житла та непродовольчих товарів в Україні з початку року забезпечив гуманітарну допомогу та прихисток для 1,6 млн українців
*
Кластер ООН з питань житла та непродовольчих товарів в Україні планує забезпечити зимовими наборами 1 млн українців
*
Президент США Джо Байден анонсував призначення спеціальної представниці з питань економічного відновлення України, вона походить з родини, яка емігрувала з України до США у ХІХ столітті.
Байден призначає спецпредставницею з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер – досвідчену держслужбовицю і колишню міністерку торгівлі з "глибокими родинними зв’язками з Україною".
"Пріцкер як спецпредставник принесе на цю посаду свій багаторічний досвід та експертність. Працюючи у взаємодії з владою України, нашими союзниками і партнерами, міжнародними фінансовими установами і приватним сектором, вона стане драйвером зусиль США для відбудови української економіки. Це буде включати мобілізацію державних та приватних інвестицій, окреслення пріоритетів для донорів, роботу над відкриттям експортних ринків та підприємств, які закрилися через варварські російські атаки та руйнування", – заявив президент США.
Пріцкер також працюватиме з іншими міжнародними партнерами України, у тому числі через координаційну платформу G7, аби дії різних країн доповнювали і підсилювали одне одного.
"Спецпредставниця Пріцкер допоможе уряду України впроваджувати реформи, необхідні для посилення економіки, а також працюватиме з Україною, щоб допомогти гарантувати, що коли Україна розпочне відбудову, вона відновиться сильнішою", – додав Байден.
Джо Байден додав, що США зберігають незмінне зобов’язання допомагати Україні захищати свою свободу.
"Хоробрий народ України надихнув світ своєю стійкістю та рішучістю, і, як підтверджує ця заява, США зберігають зобов’язання стояти поруч з ними, стільки, скільки буде потрібно", – заявив президент США.
Спеціального посланника з питань відбудови України призначила також Франція, наскільки відомо, він вже двічі приїздив в Україну.
*
Україна отримає від США ще 1,25 млрд доларів безповоротної допомоги
Держбюджет України отримає грант у розмірі 1,25 млрд доларів від США у рамках проекту Світового банку "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine).
*
Міністерство фінансів США в четвер оголосило черговий пакет санкцій проти російських олігархів, посадовців і компаній, причетних до військово-промислового комплексу Росії, що сприяють її агресії проти України.
Про це йдеться в пресрелізі американського Мінфіну.
Загалом до санкційного списку Міністерства фінансів США додались майже 100 фізичних та юридичних осіб. Державний департамент США окремо запровадив візові обмеження проти понад 70 росіян.
"Сьогоднішні санкції спрямовані на осіб, які отримують вигоду та підтримують жорстоку війну, яку Росія почала проти України", – підкреслюється в повідомленні.
Серед них російські олігархи: президент російського виробника рухомого складу АТ "Трансмашхолдинг" Андрей Бокарєв, який має зв’язки з міністром оборони РФ Сергєєм Шойгу, і його дружина Ольга; а також бізнес-партнер Бокарєва Іскандар Махмудов, засновник АТ "Уральська гірничо-металургійна компанія", та його син Джахангір.
Персональні санкції США також стосуються заступника Шойгу Алексєя Криворучка, головного конструктора авіаційного двигунобудівного науково-технічного комплексу "Союз" й члена ради директорів Балашихинського літейно-механічного заводу (теж під санкціями) Мкртича Окрояна і його родину.
Крім того, під обмеження потрапила низка компаній російського ВПК: Гаврилов-Ямський машинобудівний завод "Агат" АТ "Звєзда", яке входить до складу "Ростеху", Науково-дослідний інститут машинобудування та Ульяновський патронний завод.
*
CША запровадили санкції проти п'яти турецьких фірм, котрі допомагають РФ уникати санкцій.
Про це йдеться на сайті Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC).
Як пише Reuters із посиланням на високопоставленого представника Мінфіну США, ці фірми, серед яких судноплавні і торгові компанії, звинувачені в наданні допомоги в ремонті підсанкційних суден, пов'язаних з Міноборони Росії, і сприянні передачі "товарів подвійного призначення".
Вони стали частиною більш широкого пакету санкцій проти Росії, що включає санкції проти більш ніж 150 компаній.
"Протягом останніх 18 місяців ми ділилися своїм занепокоєнням з турецьким урядом і приватним сектором та інформували їх про значні ризики ведення бізнесу з тими, проти кого ми ввели санкції і хто пов'язаний з російською війною", - сказав на умовах анонімності представник Мінфіну США.
Так, до санкційного списку додали компанії Margiana Insaat Dis Ticaret та Demirci Bilisim Ticaret Sanayi - за словами американського відомства, вони були серед тих, на які покладалася Росія при імпорті "вкрай необхідних товарів подвійного призначення для забезпечення її неспровокованої агресивної війни в Україні".
У Мінфіні США заявили, що перша компанія здійснила сотні поставок підсанкційним російським підприємствам, котрі є частиною ланцюга поставок для виробництва військових безпілотників, що використовуються у війні в Україні.
А друга - відправляла до Росії датчики та вимірювальні інструменти.
Також санкції ввели проти компанії Denkar Ship Construction за надання послуг з судноремонту суднам компанії, пов'язаної з Міністерством оборони Росії.
Санкції також торкнуться турецького суднобудівного агентства ID Ship Agency та його власника Ількера Догруйола, а також компанії CTL Limited, яка, за словами Держдепартаменту, є посередником, що постачає електронні компоненти американського та європейського походження компаніям у Росії.
Загалом широкий пакет санкцій націлений на російську промислову базу, морський сектор і постачальників технологій, а також на підприємства, що виробляють і ремонтують російські системи озброєнь.
*
Пентагон організував нову команду в Україні для моніторингу американської допомоги Києву у сфері безпеки, оскільки все більше республіканців закликають до посилення контролю за використанням цих коштів
*
Президент США Джо Байден прокоментував заяву спікера Палати представників, республіканця Кевіна Маккарті про намір почати офіційне розслідування щодо імпічменту.
Відповідну заяву Байден зробив на заході зі збору коштів на передвиборчу кампанію у штаті Вірджинія.
За словами американського президента, республіканці намагаються розпочати процедуру імпічменту, оскільки прагнуть влаштувати шатдаун – тимчасове призупинення роботи уряду США.
"Я не знаю точно, чому, але вони просто знали, що хочуть оголосити мені імпічмент. Наразі я можу сказати, вони хочуть оголосити мені імпічмент, тому що вони хочуть зупинити роботу уряду", – зазначив Байден.
Він додав, що не зосереджений на розслідуванні щодо імпічменту.
"Я прокидаюся кожного дня, і це не жарт, я не зосереджений на імпічменті. У мене є робота, яку я маю виконувати", – сказав він.
У вівторок стало відомо, що Палата представників Конгресу США розпочне офіційне розслідування щодо імпічменту президента Джо Байдена.
За словами спікера Палати представників Кевіна Маккарті, розслідування буде зосереджене на "звинуваченнях у зловживанні владою, перешкоджанні та корупції" щодо президента Сполучених Штатів.
Республіканці в Палаті представників заявили, що зосередять своє розслідування на ймовірній злочинній діяльності сина Байдена, Гантера Байдена, в рамках його закордонних ділових операцій.
*
Світовий конгрес українців (СКУ) та Unite With Ukraine ініціює програму навчань для українських лікарів у клініці Альберта Айнштайна (Hospital Israelita Albert Einstein) в бразильському місті Сан-Паулу
*
У будинку Уряду канадської провінції Альберта до Дня українсько-канадської спадщини відбулася церемонія нагородження переможців дитячого мистецького конкурсу імені Марії Примаченко
*
Освітня референтура Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО) у співпраці зі Світовим конгресом українців (СКУ) організовує віртуальну зустріч представницею сучасної української літератури Катериною Бабкіною
*
Колишній міністр оборони Британії Бен Воллес вважає логічними українські атаки проти кораблів Чорноморського флоту Росії, оскільки РФ активно використовує їх у веденні війни
*
Ексглава британського уряду Борис Джонсон закликав уряд Британії припинити зволікати і відправити більше зброї в Україну
*
Міноборони Британії вважає важливим кроком відхід України від російського ядерного палива
*
Італія, Велика Британія та Японія спільно фінансуватимуть розробку винищувача нового покоління протягом 15 років
*
Євродепутати у середу схвалили рішення Європейської ради про збільшення кількості місць у Європарламенті на наступний законодавчий термін із 705 до 720
*
Європейський Союз має прагнути до скорочення експорту російського скрапленого природного газу (СПГ) аж до повного його припинення.
Про це заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон на конференції у Варшаві
*
Міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер не погодився із закликом президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн розширити Шенгенську зону
*
Президент Сербії Александар Вучич та прем’єр частково визнаного Косова Альбін Курті зустрілися у Брюсселі у спробі нормалізувати відносини
*
Сейм Латвії у другому, остаточному читанні ухвалив зміни в закон про імміграцію, згідно з якими для отримання постійної посвідки на проживання термін на здачу іспиту з державної мови російським громадянам подовжується на два роки
*
Президент Литви Гітанас Науседа сподівається, що на саміті НАТО у 2024 році Україна отримає "зелене світло" членству в Альянсі
*
Українські пілоти завершили ознайомчу підготовку на шведських винищувачах Gripen - Міністр оборони Швеції
*
Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане перебуває у Молдові, його візит триватиме три дні
*
Депутати німецького Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерманн (Вільні демократи), Антон Гофрайтер ("Зелені") та Андреас Шварц (СДПН) написали листа до канцлера Олафа Шольца та міністра оборони Бориса Пісторіуса, у якому, зокрема, вимагають передати Україні далекобійні ракети Taurus
*
Розвідувальний безпілотник НАТО вперше здійснив політ над територією Фінляндії, яка цьогоріч офіційно стала членом Альянсу
*
У Болгарії до 2025 року буде побудована військова база для розміщення багатонаціональної бойової групи НАТО вартістю понад 100 мільйонів левів (близько 55 мільйонів доларів)
*
Болгарія веде переговори з союзниками по НАТО про те, як реагувати на часткову блокаду Росією своєї чорноморської виключної економічної зони
*
Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника
*
ЄЦБ підвищив базову ставку до рекордних 4,5% та анонсував паузу у посиленні монетарної політики
Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив процентні ставки на 10-му засіданні поспіль для боротьби з інфляцією, але дав зрозуміти, що він, ймовірно, закінчив посилення монетарної політики
*
Європейський парламент закликав знайти правові шляхи, щоб арештувати активи білоруського керівництва та направити їх на відновлення України
*
ЄС вивчає можливість залучити Італію та Грецію до так званого "коридору солідарності" для експорту українського зерна через Італію та Грецію
*
Національні збори Болгарії ухвалили рішення про підтримку скасування заборони на імпорт української агропродукції після 15 вересня
*
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерство інфраструктури та регіонального розвитку Республіки Молдова погодили продовження угоди про лібералізацію вантажних перевезень між країнами до кінця 2025 року
*
На платформі Prozorro.Продажі опублікований перелік перших 15 об’єктів, які можуть бути продані в межах великої приватизації
*
Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується військовий податок на доходи фізосіб (ПДФО) направити з місцевих бюджетів на закупівлю техніки й власне виробництво зброї. Перерозподіл військового ПДФО дозволить залучити до 120 млрд грн
*
Після ухвалення рішення про повернення до політики гнучкого курсоутворення Національний банк валютними інтервенціями компенсуватиме дефіцит валюти на ринку, створюючи ситуацію, щоб курс міг коливатися як в один, так і в інший бік
*
Національний банк підтримує ініціативу підвищення податків на прибуток для банків у вигляді підвищення відсоткової ставки податку на прибуток
*
НБУ - Витрати українців за кордоном досить суттєво знизились починаючи з квітня цього року, різниця між відпливом капіталу на місяць становить понад 200 мільйонів доларів
*
Національний банк удвічі знизить частку строкових депозитів фізосіб, які банки можуть вкладати у тримісячні депозитні сертифікати під облікову ставку, тобто 20% річних. Вона знизиться з 70% до 35%
*
Міністерство економіки прогнозує, що за підсумками цього року безробіття в Україні знизиться до 19%
*
Споживча інфляція знижувалася швидше, ніж очікувалося, сягнувши у серпні 8,6% у річному вимірі, однак базова – була близькою до прогнозу НБУ
*
Південна Корея з початку великої війни надала Україні 10 вантажів гуманітарної допомоги енергетичному сектору та зацікавлена в інвестиціях в відновлення енергосектору
*
"Плекаємо своє": стартував проєкт підтримки бізнесу із загальним фондом 1 мільйон гривень
*
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів розмову із словацьким прем’єром Людовітом Одором. Зокрема, обговорили енергосистему та підтримку України в частині імпорту електроенергії у зимовий період
*
Медзаклади України забезпечені понад 4 тис. генераторів на випадок відключення світла взимку
*
"Укрзалізниця" запускає новий поїзд із Рави-Руської до Варшави
*
"Укрзалізниця" веде переговори з Кореєю та Японією щодо оновлення потягів Інтерсіті
*
АТ «Укрзалізниця» веде активні переговори щодо оновлення локомотивного парку із виробниками Чехії, США та Франції, а також планує оновити близько 60 пасажирських вагонів
*
Державна спеціальна служба транспорту Міністерства оборони відновила 69 зруйнованих унаслідок повномасштабної війни мостів
*
Головний рабин України Моше Реувен Асман передав КП "Харківводоканал" сучасну систему очищення та фільтрації води
*
У Берездівській, Крупецькій та Ганнопільській громадах Хмельницької області за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та ГО «Хмельницький енергетичний кластер» на 6 гектарах комунальних земель висадили понад 100 тисяч саджанців енергетичної верби й тополі
*
Парламентський комітет з питань бюджету розпочинає з 15 вересня розпочне конкурсний відбір кандидатів на 11 посад членів Рахункової палати
*
У Києві пройшла презентація українського інноваційного продукту Epicurus, що є багатофункціональною платформою для інвесторів та трейдерів
*
Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова
*
Генеральний директор акціонерного товариства "Укрпошта" Ігор Смілянський оголосив випуск марки "Міста Героїв. Харківщина"
*
Спеціальний посланець Папи Римського кардинал Маттео Дзуппі прибув із триденним візитом до Китаю в межах місії «сприяння миру в Україні»
*
Самопроголошений лідер Білорусі Александр Лукашенко у п'ятницю відвідає Росію і зустрінеться з президентом РФ Владіміром Путіним
*
Наприкінці вересня збройні сили Білорусі проведуть комплексні військові навчання
*
Міністерство закордонних справ Словаччини в четвер ухвалило рішення про вислання співробітника посольства Росії через "грубе порушення" Віденської конвенції про дипломатичні зносини
*
Федеральна прокуратура Німеччини взяла під свій контроль розслідування підпалів на залізничній інфраструктури, що сталися минулого тижня і порушили сполучення між Берліном і Гамбургом
*
Унаслідок авіаудару по ринку й житлових кварталах, у Судані загинули щонайменше 40 цивільних
*
Міністерство закордонних справ Росії в четвер оголосило послу США Лінн Трейсі про оголошення персонами нон грата першого й другого секретаря американського посольства через нібито причетність до збору таємних даних
*
В уряді Естонії допускають конфіскацію авто на російських номерах, які вже в’їхали в країну
*
Естонія відправить до Латвії представників Департаменту поліції та прикордонної охорони для боротьби з нелегалами, які намагаються проникнути в країну через кордон із Білоруссю
*
Новопризначена міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава засудила вторгнення Росії в Україну і пообіцяла зберегти жорсткі економічні санкції проти РФ
*
У Казахстані скасували концерти учасників команди КВН "Камизяки", до якої входять Азамат Мусагалієв і Денис Дорохов, які відвідували тимчасово окуповану територію Донецької області
***
Всі, всі, всі на корабель

Вартість знищеного у Криму десантного корабля «Мінськ» – $110 млн. Розрахунки Forbes
*
Вартість знищеного у Криму човна «Ростов-на-Дону» $300 млн
*
Україна знищила російський комплекс ППО "Тріумф" вартістю $1,2 млрд
*
На тлі падіння юаня в КНР банки отримали рекомендацію заохочувати своїх клієнтів відмовитися від купівлі долара
*
ISW - Президент Росії Владімір Путін, імовірно, занепокоєний тим, що афішування співпраці Росії з Північною Кореєю може посилити санкції та поставити під загрозу наявні схеми їх обходу, тому надто нейтрально змалював співпрацю з КНДР
*
В ЄС заявили, що готові вжити заходів проти КНДР, якщо та надаватиме Росії підтримку у її війні проти України
*
Суд загальної юрисдикції Європейського Союзу відхилив позов Венесуели, яка вимагала скасування санкцій, запроваджених ЄС у 2017 році
*
Європейський парламент закликав знайти правові шляхи, щоб арештувати активи білоруського керівництва та направити їх на відновлення України
*
Держдеп: Путін хотів відновити славу Російської імперії, а тепер благає Кіма про допомогу
*
У Росії процвітає бізнес із працевлаштуванням росіян на окупованих територіях, у що вкладаються гроші через рекрутингові агентства невідомими кінцевими замовниками
*
Російські мільярдери, які перебувають під тиском міжнародних санкцій і стикаються з тиском з боку Владіміра Путіна, вивели активи на $50 млрд з Європи після повномасштабного вторгнення
*
Європейський суд з прав людини не побачив дискримінації російськомовної меншини у рішенні Латвії збільшити частку навчання у школах державною мовою
*
Президентка Словаччини позивається проти проросійського експрем’єра через наклеп
*
Туреччина розкритикувала доповідь Європейського парламенту, який наполягає на співпраці Анкари з ЄС у запровадженні санкцій проти Росії
*
Експрезидент Франції Ніколя Саркозі після скандальних заяв щодо війни в Україні у серпні наполіг, що Україна повинна зберігати нейтралітет, аби не провокувати Росію, та закликав до дипломатичних переговорів з Росією для припинення російського вторгнення
*
У Фінляндії в містечку Пелкола на кордоні з Росією ввели в експлуатацію тестову версію паркану, який згодом планують звести на інших ділянках кордону
*
Російський пілот минулого року намагався збити літак-розвідник Королівських ВПС Британії над Чорним морем і випустив дві ракети, вважаючи, що отримав дозвіл поцілити у борт, хоча офіційно Москва і Лондон озвучували іншу версію події
*
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що російський військовий контингент не впорався із своїми задачами у Нагірному Карабаху
*
Російське вторгнення в Україну показало, що Вірменія більше не може покладатися на Москву як на гаранта своєї безпеки попри побоювання відновлення відкритого конфлікту з Азербайджаном
*
Пашинян підтвердив, що Вірменія приєднається до країн, які можуть арештувати путіна на своїй території
Політичне рішення щодо ратифікації Римського статуту Вірменія вже ухвалила
*
Власник IKEA продає 14 ТЦ у Росії. Їх може придбати структура Газпромбанку
*
Асортимент імпортних ліків в аптеках РФ за 12 місяців скоротився на 20%
*
Тихої ночі та Перемоги нам всім