"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає обурливим те, що в Раді Безпеки ООН немає представників Африки і закликає провести реформу Радбезу, аби виправити цю історичну несправедливість
*
Ціни на нафту зростають, оскільки ОПЕК+ може відкласти збільшення постачання, а запаси в США падають
*
У четвер, 5 вересня відкривається для підписання перша юридично обов'язкова міжнародна угода щодо штучного інтелекту, укладена між країнами, включно із членами Європейського Союзу, США та Великою Британією
*
Велика Британія та Сполучені Штати погодилися запровадити санкції проти керівника "Росатому" Алєксєя Ліхачова
*
Одразу декілька громадських організацій США звернулися до Держдепартаменту з проханням не втратити нагоду використати для допомоги Україні решту 6,2 мільярда доларів, які все ще доступні у межах президентських повноважень, але тільки до кінця бюджетного року, що спливає 30-го вересня
*
У Білому домі заявили, що твердження про те, що Україна за допомогою ATACMS зможе вразити більшість військової авіації, з якої Росія завдає ударів по українській території, є помилковим
*
Акції U.S. Steel впали на 25% через плани Байдена заблокувати угоду з Nippon Steel
U.S. Steel попередила про можливе закриття заводів, якщо угода, схвалена акціонерами, зірветься
*
Активність у сфері послуг США несподівано прискорила зростання у серпні - ISM
*
Індекс PMI сектору послуг США в серпні зріс до 55,7 - S&P Global
*
Продуктивність праці поза с/г сектору США у 2 кв. збільшилася на 2,5%.
*
Число робочих місць у США в серпні зросло на 99.000 - ADP
*
Канал ABC затвердив правила дебатів між Трампом та Гарріс
Дебати кандидатів не передбачатимуть присутності глядачів і триватимуть 90 хвилин з двома рекламними паузами, а мікрофони будуть увімкнені лише для кандидата, чия черга говорити
*
Штаб Трампа за серпень зібрав на передвиборчу кампанію на $8 мільйонів менше, ніж у липні
Кандидату у президенти США від Республіканської партії Дональду Трампу в серпні вдалося зібрали 130 мільйонів доларів на свою передвиборчу кампанію
*
За перші шість місяців 2024 року американці втратили близько 65 мільйонів доларів через шахрайства з Bitcoin-банкоматами
*
Рекламодавці зменшать витрати на рекламу у соцмережі X
*
Акції Tesla зросли на планах повноцінного запуску системи безпілотного водіння на ринках Європи та Китаю
*
YouTube дозволить батькам слідкувати за акаунтами своїх дітей
*
IT-гігант EPAM Systems придбав консалтингову компанію NEORIS
*
ШІ-стартап SSI, заснований Іллею Суцкевером з OpenAI, залучив $1 млрд для безпеки штучного інтелекту. Компанію запустили три місяці тому
*
Павло Грод
Від імені світової #української діаспори я дякую @DmytroKuleba за його видатне служіння #Україні в її найтемніші години. Ваш професіоналізм і рішучість допомогли Україні зупинити та відбити вторгнення Росії, об’єднавши демократичні країни для захисту України та підтримки заснованого на правилах міжнародного порядку. Дякуємо за співпрацю з @UWCongress. Ми з нетерпінням чекаємо на спільну роботу в наступному розділі вашого служіння Україні!
Вітаємо нашого дорогого друга @andrii_sybiha з призначенням на посаду Міністра закордонних справ України. Ми продовжуватимемо підтримувати вас у захисті та відбудові України, просуваючи українські інтереси та спільноти в усьому світі.
*
У Канаді оголосили короткий список літпремії Пітерсона за нехудожню літературу
До шорт-листа увійшли книги: «Вторгнення: За лаштунками кривавої війни Росії та боротьби України за виживання» Люка Гардінґа, «Бахмут» Мирослава Лаюка, «Деокупація. Історії опору українців. 2022» Богдана Логвиненка, «Вбивця в Кремлі» Джона Суїні, «Наші вороги зникнуть: Російське вторгнення та війна за незалежність України» Ярослава Трофімова та «Війна і покарання: Путін, Зеленський і шлях до вторгнення Росії в Україну» Михайла Зиґаря.
Міжнародна премія, що вручається раз на два роки, відзначає найкращі нехудожні книги, написані англійською чи українською мовами, які сприяють кращому розумінню тем, пов’язаних з Україною, актуальних для світової аудиторії.
Літературна премія імені Пітерсона оцінюється в 30,000 канадських доларів. Автор-переможець отримає приз у розмірі 25,000 доларів, а ще 5,000 доларів отримає видавництво. Кожен фіналіст із короткого списку отримає по 5,000 канадських доларів.
Переможця буде оголошено на щорічній церемонії нагородження та вечері Літературного фонду Пітерсона 30 листопада 2024 року в місті Торонто.
Голови журі Лесі Шимко, «внаслідок жорстокої та неспровокованої війни Росії проти України ми побачили безпрецедентну кількість видатних книг, опублікованих на теми, пов’язані з Україною, її опором та її місцем на світовій арені. Згідно з баченням нашого засновника-благодійника, журі обрало книги, які демонтують російські імперіалістичні наративи, а також відповідають різноманітним смакам міжнародної аудиторії читачів».
Короткий список обрало журі Літературного фонду ім. Пітерсона 2024: Леся Шимко (голова журі), Надія Ґерелюк (Торонто), Аскольд Крушельницький (Лондон-Вашингтон-Київ), Олександр Мотиль (Нью-Йорк) та Марко Р. Стех (Торонто).
Нагадаємо, наприкінці 2023 року Канадський літературний фонд імені Пітерсона відзначив найкращі переклади чотирьох сучасних українських книг: «Голоси Бабиного Яру» Маріанни Кияновської, «Табір тортур на Райській вулиці» Станіслава Асєєва, «Мондегрін. Пісні про смерть і любов» Володимира Рафєєнка та «Неймовірні історії українських канадок» Іроїди Вінницької (переклад з англійської на українську).
*
Унаслідок різанини у канадському Ванкувері загинув один чоловік, ще один отримав важкі травми
*
Новий лейбористський уряд Британії хоче вдихнути нову енергію в дворічні міжнародні зусилля зі створення спеціального трибуналу з повноваженнями судити керівництво Росії за злочин агресії.
Про це заявила Guardian лорд-канцлер (міністерка юстиції) Шабана Махмуд.
Британія була однією з рушійних сил в основній групі з понад 40 країн, які шукають механізм притягнення до відповідальності трьох російських лідерів – Владіміра Путіна, прем'єр-міністра Михаїла Мішустіна і міністра закордонних справ Сергєя Лаврова.
Махмуд сказала, що необхідно вжити термінових заходів – не лише на фронті, але й у правовій сфері – через те, що сталося з Україною.
"Ми хочемо влити трохи енергії в цей процес, тому що він триває занадто довго. Ми хочемо пропрацювати це дуже ретельно, але в потрібному темпі, щоб розблокувати найкращий механізм для створення спеціального трибуналу", – сказала вона.
Вона виступала напередодні зустрічі міністрів юстиції країн-членів Ради Європи у Вільнюсі, на якій обговорюватимуться шляхи просування дискусії щодо формату міжнародного трибуналу на зразок Нюрнберзького, який може забезпечити глобальну легітимність. Це вперше, коли лейбористи в уряді порушили питання про притягнення Путіна до відповідальності за вторгнення в Україну.
За словами представниці британського уряду, їй відомо про потужну підтримку в Україні та інших країнах ідеї про те, що Рада Європи має відігравати центральну роль у створенні спеціального трибуналу. "Як нова адміністрація, – сказала вона, – ми розглядаємо всі варіанти". Вона додала, що ентузіазм українців щодо створення такої системи підзвітності не згасає.
Алісія Кернс, тіньовий міністр закордонних справ, заявила цього тижня, що під час перебування Девіда Кемерона на посаді міністра закордонних справ консерваторів міжнародний консенсус схилявся до "спеціального трибуналу, який проводився б у третій країні, був би створений на основі договору між Радою Європи та Україною і підтриманий ширшим колом держав-членів шляхом голосування на Генеральній асамблеї ООН".
Махмуд сказала, що уряд хоче знайти механізм, який "буде ефективним, відповідатиме правовим викликам і буде дієвим", не сповільнюючи процес.
"Ми дуже віддані Раді Європи та Європейській конвенції з прав людини, і це ніколи не було більш важливим, ніж зараз, через те, що відбувається в Україні", – додала вона.
У Великій Британії ідею створення спеціального трибуналу найбільше просувають адвокат з прав людини Філіп Сендс КС і колишній прем'єр-міністр Гордон Браун. Стверджується, що шлях до спеціального трибуналу через Раду Безпеки ООН заблокований через існування російського вето, що робить Раду Європи найкращою альтернативою.
Міжнародний кримінальний суд (МКС) не в змозі судити злочин агресії, на відміну від окремих воєнних злочинів. Хоча МКС видав ордери на арешт Путіна за його роль у викраденні українських дітей, а також колишнього міністра оборони Сергєя Шойгу за бомбардування української електроенергетичної інфраструктури з жовтня 2022 по березень 2023 року, стверджується, що він не може судити трьох ключових членів російського керівництва, які керували вторгненням в Україну в лютому 2022 року.
Прокурор МКС Карім Хан провів переговори з Махмуд цього тижня. У минулому він ставив під сумнів цінність спеціального трибуналу, якщо він дублює роботу МКС.
Нагадаємо, у своїй передвиборчій програмі нинішній прем'єр Кір Стармер прямо вказав на підтримку створення спецтрибуналу за злочин російської агресії.
Обговорення стосовно спецтрибуналу щодо злочину агресії тривають із 2022 року, але практичного прогресу в цьому питанні тривалий час не було.
Головна причина полягає в тому, що Україна виступає за створення міжнародного трибуналу (тобто на базі міжнародної організації), а ключові західні союзники – за так званий гібридний формат (коли трибунал відбувається за українським законодавством, але з підтримкою міжнародних партнерів).
*
Розвідка Великої Британії вважає, що збільшення у серпні кількості жертв серед військових РФ пов'язане з проведенням Україною Курської операції та постійним тиском на Покровській дузі.
Відповідний огляд опублікувало в X (Twitter) британське Міноборони.
Британська розвідка, з посиланням на український Генштаб, зазначає, що середньодобові втрати росіян (вбитими і пораненими) в Україні зросли в серпні до 1187 осіб на добу.
Як повідомляє Міноборони Великої Британії, з початку конфлікту Росія, ймовірно, зазнала понад 610 тисяч втрат.
"Збільшення кількості жертв у серпні 2024 року майже напевно пов'язане з проведенням Україною Курської операції та постійним тиском на Покровській дузі. Росія продовжує покладатися на масовість, щоб пом'якшити нестачу особового складу і техніки", – інформують в британському огляді.
Там прогнозують, що втрати російських військ, ймовірно, і надалі становитимуть в середньому понад 1000 осіб на день протягом вересня, оскільки Росія продовжуватиме операції на широкому фронті від Курська на півночі до Роботиного на півдні.
"Хоча російський тиск на всій лінії фронту триватиме протягом наступного місяця, обмеженість їхніх можливостей, ймовірно, і надалі зменшуватиме їхню здатність використовувати будь-які тактичні успіхи для досягнення ширших оперативних переваг", – припускають в Міноборони Британії.
*
Уряд Британії пропонує усунути з Палати лордів усіх спадкових перів, що залишилися, в рамках найбільшої за чверть століття реформи парламенту
*
На конференції міністрів юстиції Ради Європи у Вільнюсі відкрили для підписання конвенцію Ради Європи «Про штучний інтелект і права людини, демократію та верховенство права»
*
У Європейській комісії сподіваються, що після змін в українському уряді між Україною та ЄС залишиться така ж хороша і тісна співпраця, як була до цього
*
Міністри юстиції країн Ради Європи на міжнародній конференції у Вільнюсі 5 вересня планують обговорити подальші кроки зі створення Спеціального трибуналу для розслідування міжнародних злочинів Росії в Україні
*
Якщо Іран передасть Росії балістичні ракети – Європейський Союз відреагує на це, однак наразі у блоці утримуються від коментарів
*
Європейський суд з прав людини задовольнив позов азербайджанського журналіста-розслідувача у зв’язку з його викраденням у Грузії та передачею Азербайджану, та зобов’язав держави сплатити йому компенсацію
*
Іспанський уряд працює над розробкою тимчасового "стратегічного плану" для пом'якшення гострої міграційної кризи на Канарських островах та в іспанському анклаві Сеута в Північній Африці
*
В уряді Німеччини запропонували план депортації мігрантів до Руанди
Уповноважений пропонує, аби процедури надання притулку в Руанді проводилися під наглядом ООН
*
У середу, 4 вересня, Італія затвердила план виставлення 28 тисяч концесій на прибуткові пляжні бари та клуби на торги до червня 2027 року, що стало довгоочікуваною відповіддю на вимогу Європейського Союзу до Рима відкрити цей сектор для новачків
*
Національний банк Угорщини скасував конференцію високого рівня, яка мала відбутись у середині вересня, на тлі бойкоту державами – членами Європейського Союзу заходів у межах угорського головування
*
Президент Франції Емманюель Макрон призначив новим очільником уряду консерватора Мішеля Барньє, колишнього єврокомісара та перемовника ЄС щодо Brexit
*
Фактична лідерка французької ультраправої партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен заявила, що її політсила не братиме участі в майбутньому уряді нового прем’єр-міністра Мішеля Барньє
*
Французьке ультраправе "Національне об'єднання" після оголошення президента Емманюеля Макрона про призначення прем'єром Мішеля Барньє заявило, що "бере до відома" цей вибір
*
Лідер ультралівої партії "Нескорена Франція" Жан-Люк Меланшон заявив про "вкрадені вибори" після оголошення президента Емманюеля Макрона про призначення прем'єр-міністром Мішеля Барньє
*
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск у середу виступив у парламенті Молдови частково румунською мовою, пообіцявши молдованам допомогу зі вступом в ЄС
*
Польська Orlen підписала угоду з литовською KN Energies щодо збільшення постачання ЗПГ-газу в країни Балтії
Газ із терміналу в Клайпеді прямуватиме клієнтам на північному сході Польщі, Латвії, Литві та Естонії
*
Правий уряд Нідерландів має намір припинити фінансування будь-якої форми розміщення шукачів притулку, яким було відмовлено в наданні статусу резидента і наказано покинути країну
*
BMW з Toyota планують розпочати продажі автомобілів на водневих двигунах через чотири роки, прагнучи зробити цю технологію альтернативою електромобілям
*
Швеція планує податкові пільги на 1,75 мільярда доларів, щоб допомогти домогосподарствам

Уряд Нідерландів у четвер, 5 вересня, оголосив про збільшення витрат на оборону на 2,4 мільярда євро для виконання вимог НАТО і зміцнення безпеки країни на тлі "безжальної російської агресії"
*
Румунський президент Клаус Йоганніс у четвер, 5 вересня, промульгував закон, який передбачає передання Україні зенітно-ракетного комплексу Patriot
*
Польські військові безрезультатно завершили пошуки російського безпілотника, які тривали після інтенсивного ракетного обстрілу Росією України 26 серпня
*
Сейм Латвії у другому читанні підтримав запропоновані Міністерством оборони поправки до Закону "Про військову службу", які передбачають можливість у кризових ситуаціях приймати на військову службу іноземних громадян
*
Польща хоче збільшити виробництво артилерійських снарядів калібру 155 мм, щоб забезпечити достатню кількість боєприпасів на випадок, якщо Росія нападе на НАТО
*
Бої йдуть на десяти напрямках, від початку доби на фронті - 111 зіткнень
*
Росіяни вдарили по Костянтинівці на Донеччині: одна людина загинула, двоє поранених
*
Сьогодні на території Білорусі немає російських військових підрозділів у тій кількості, як торік, коли під виглядом навчань РФ тримала там близько 10-12 тисяч свого особового складу
*
Російські війська вночі та вранці здійснили 16 обстрів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області
*
За минулу добу на фронті зафіксовані 138 бойових зіткнень. Найбільше - на Покровському напрямку, там відбулося 52 штурми
*
Сили спеціальних операцій Збройних сил України показали, як за допомогою дронів та артилерії дружніх підрозділів Сил оборони знищують техніку російських загарбників у Курській області

Місія Міжнародного валютного фонду бачить недостатність ресурсів в законопроєкті з підвищення податків і серед додаткових джерел пропонує переглянути ПДВ
*
Місія МВФ у Києві працюватиме тиждень, переговори зосередяться на пошуку внутрішніх джерел - голова НБУ
*
Зростання ВВП України в липні прискорилося до 2,7% і за 7 міс. становило 4%
*
Міністерство фінансів України у серпні 2024 року залучило 29,1 млрд грн від випуску державних облігацій
*
Українці збільшують інвестиції у державні облігації: яка їх частка у серпні
У серпні 2024 року Міністерство фінансів залучило від випуску державних облігацій 29,1 млрд грн, частка фізосіб вже сягає 4%
*
Через застосунок "Дія" можна придбати чотири нові військові облігації з терміном погашення у 2025 та 2026 роках. Облігації мають назви «Лазурне», «Джарилгач», «Гурзуф» та «Судак»
*
Національний банк і надалі спрямовуватиме зусилля на втримання балансу між попитом та пропозицією, що стане запобіжником від стрімких курсових змін
*
Збереження облікової ставки стане важливим для розвитку кредитування та депозитних програм
*
Банки випустили 288 тис. карток для виплати державою кешбеку
*
Отримувачі грантів за програмою «Власна справа» сплатили 3 млрд грн податків
*
Ірландія буде стимулювати європейських партнерів діяти рішучіше у допомозі енергосектору України
*
У Польщі найближчими днями підготують план допомоги мерії Львова у відбудові інфраструктури міста, знищеної після російської ракетної атаки 4 вересня
*
Німецьке місто-побратим Львова Фрайбург виділить 100 тисяч євро на відбудову ліцею №5, пошкодженого внаслідок російської ракетної атаки на Львів 4 вересня
*
Компанії-члени Європейської бізнес асоціації (ЄБА) сподіваються, що замість законопроєкту №11416-д про підвищення податків для бізнесу уряду вдасться сформулювати норми, що допоможуть наповнити держбюджет іншим чином
*
Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт N11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків
*
У "Златобанку" припинено виплати гарантованого відшкодування вкладникам та завершено ліквідаційну процедуру
*
На одному з енергоблоків Південноукраїнської атомної електростанції зафіксована підвищена вібрація головного циркуляційного насоса, атомники готуються усувати подію
*
Постраждала від пожежі градирня на окупованій Росією Запорізькій АЕС непридатна для використання, тому у майбутньому її, ймовірно, знесуть - МАГАТЕ
*
Через бойові дії є нові знеструмлення у Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Сумській, Херсонській областях
*
ЦПД - За оптимістичним сценарієм світла взимку може не бути до 12 годин на добу, песимістичним - до 20 годин
*
Шмигаль: Плануємо створити малі об'єкти генерації, менш уразливі для ворожого терору
*
Спека і посуха цього літа негативно вплинули на врожай пізніх культур - УЗА
Упродовж останньої літньої декади опадів в Україні не було зовсім, за винятком крайніх західних районів, де їх кількість в основному була незначною, що призвело до зниження врожайності.
*
Українські аграрії використовують понад 150 тисяч гектарів ріллі, обстеженої, очищеної чи розмінованої саперами
*
МХП вдруге увійшла до ТОП найбільших українських інвесторів
*
На Тернопільщині аграрії завершили посів озимого ріпаку
*
Одне з підприємств на Тернопільщині вже розпочало сезон цукроваріння і переробило 19 тис. тонн цукрових буряків
*
EastFruit - В Україні стрімко зростає ціна на продовольчу картоплю через досить високий попит з боку місцевих оптових компаній і роздрібних мереж та чутки про нестачу
*
Фонд державного майна України реалізував на аукціоні ПрАТ «Каштан», що було вилучено в дохід держави, у Володимира Сальдо
*
Фонд держмайна продає контрольний пакет акцій одеського ПАТ «Оріон» за 120 млн грн
Очікується, що новим власником стане ТОВ «МЕЙСШИП КАРРІ»
*
В Україні зріс попит на вантажні авто
Впродовж серпня в Україні було зареєстровано на 13% більше комерційних автомобілів (вантажні та спец.) в порівнянні з липнем
*
УЗ планує закупити 20 потягів «Інтерсіті». Перевагу віддають корейському виробнику
*
У НАДПУ вважають, що підвищення тарифів «Укрзалізниці» загрожує інвестиційному клімату та економічній стабільності країни
НАДПУ закликає УЗ шукати шляхи оптимізації витрат, а не обтяжувати бізнес новими тарифами
*
Філія "Дельта-лоцман" ДП "Адміністрація морських портів України" (Миколаїв) 3 вересня за результатами тендеру уклала угоду на придбання автомобіля універсал у найдорожчій комплектації за 2,95 млн грн
*
Національний банк з 4 вересня 2024 року вводить в обіг пам’ятну монету "Сергій Параджанов". Її випустили на честь 100-річчя від дня народження відомого режисера
*
Укрпошта анонсувала поштову марку «Міста Героїв. Миколаїв»

Верховна рада схвалила призначення нових голів 9 міністерств.
Зокрема, сьогодні на засіданні Парламент призначив:
Калмикову Наталію Фернандівну на посаду Міністра у справах ветеранів України. З 27 вересня 2023 року Калмикова була заступницею міністра оборони України із соціального розвитку.
Точицького Миколу Станіславовича на посаду Міністра культури та стратегічних комунікацій України. Він з 2010 по 2016 рік був постійним представником України при Раді Європи.
Гринчук Світлану Василівну на посаду Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. З 2023 року була директором Офісу підтримки реформ при Міненерго, з 5 вересня 2023 року – заступник міністра енергетики України.
Бідного Матвія Вікторовича на посаду Міністра молоді та спорту України. З 2020 року був заступником міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта, який подав у відставку у листопаді 2023 року.
Стефанішину Ольгу Віталіївну на посаду Віце-премʼєр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністра юстиції України;
Сметаніна Г.В. на посаду Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. У квітні 2023 року уряд призначив Германа Сметаніна очільником «Заводу імені В.О. Малишева», у наприкінці червня 2023 року керівником «Укроборонпрому».
Кулебу О.В. на посаду Віце-прем'єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад та територій України. 21 травня 2022 року президент підписав указ про призначення Олексія Кулеби головою Київської обласної державної адміністрації.
Сибігу Андрія Івановича на посаду Міністра закордонних справ України. У травні 2021 року був призначений заступником керівника Офісу президента України Андрія Єрмака. Займався в ОП питаннями зовнішньої політики та розвитку стратегічного партнерства.
Нагадаємо, перед цим Рада схвалила звільнення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби; віцепрем'єрки, міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук та голови Фонду державного майна Віталія Коваля.
Рада також призначила Віталія Коваля на посаду Міністра аграрної політики та продовольства України.
Наразі 4 жінки та 13 чоловіків займають посади голів міністерств в уряді.
Довідково.
Віталій Коваль – новий очільник МінАПК : є членом Національного олімпійського комітету України, перший віцепрезидент Федерації греко-римської боротьби, віцепрезидент Асоціації спортивної боротьби. У вересні 2019 року був призначений на посаду голови Рівненської обласної державної адміністрації. У 2020 році був кандидатом у мери Рівного від «Слуги народу». 21 листопада 2023 року Верховна Рада призначила Віталія Коваля головою Фонду держмайна.
Ольга Стефанішина – нова глава Мін’юсту: з березня по грудень 2017 року працювала директором Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету міністрів.
В грудні 2017 року була призначена на посаду генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету міністрів.
З січня по червень 2020 році працювала радником у юридичній фірмі «Ілляшев та Партнери».
На позачергових парламентських виборах 2019 року Стефанішина балотувалася до Верховної Ради за списками партії «Українська Стратегія Гройсмана» під № 25, але в парламент не пройшла.
4 червня 2020 року Верховна Рада проголосувала за призначення Ольги Стефанішиної віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.
Олексій Кулеба – новий очільник Мінвідновлення: 21 травня 2022 року Президент Володимир Зеленський призначив Олексія Кулебу на посаду голови Київської обласної державної адміністрації.
24 січня 2023 року Кабінет міністрів України погодив звільнення Олексія Кулеби з посади голови Київської обласної військової адміністрації.
З 24 січня 2023 року – Заступник Керівника Офісу Президента України.
5 вересня 2024 року Верховна Рада призначила Олексія Кулебу віцепрем’єр-міністром з відновлення України – міністром розвитку громад та територій України.
*
The Telegraph: Кулебу могли звільнити через небажання Заходу надати Україні дозвіл на далекобійну зброю
Минулого тижня він звинуватив союзників у невиконанні своїх обіцянок надати Києву системи ППО
*
Агентство з розшуку й управління активами (АРМА) у взаємодії з ДБР провело низку заходів, результатом яких стало списання 2,1 млрд грн, які знаходились на рахунках компаній, пов'язаних з росіянами
*
Рахункова палата провела аудит коштів, виділених на подолання наслідків руйнування Каховської ГЕС
Там зазначили, що розпорядник не виконав в повному обсязі заплановані невідкладні заходи, при цьому до бюджету повернули понад 200 млн грн
*
Український плавець Ярослав Денисенко виграв «золото» Паралімпіади-2024
У скарбничці збірної України вже 50 медалей, серед яких — 11 золотих

У Чорному морі станом на ранок 5 вересня перебуває один російський корабель-ракетоносій із загальним залпом до чотирьох "Калібрів"

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Спільний проєкт з освоєння найбільшого в Забайкаллі вугільного родовища РФ залишився без фінансування Китаю через санкції
***
Китай посилює свою присутність в Африці, пропонуючи кращі умови торгівлі, та мільярди доларів інвестицій
***
У Пекіні розпочався 9-й саміт Форуму китайсько-африканської співпраці за участі лідерів Китаю та понад 50-ти країн Африки, представників африканських регіональних і низки міжнародних організацій
***
FT - Росія була змушена почати зберігати газ з флагманського арктичного проєкту лідера РФ Владіміра Путіна на знак того, що західні санкції відлякують покупців
***
Російські фірми змогли придбати запчастини для 25-річних верстатів ASML для виробництва мікросхем у 2022-2023 роках на вторинних ринках, попри санкції ЄС
***
Росія має щонайменше один нідерландський верстат для виробництва чипів, які країна-агресор використовує у безпілотниках, танках і ракетах
***
Турецькі банки припиняють обслуговування рахунків компаній, що працюють із Росією, через загрозу вторинних санкцій США
***
Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтвердив, що місія Фонду відвідає Росію для обговорення "економічного розвитку і політики країни"
***
Китайські онлайн-платформи Shein і Temu, які пропонують різні дешеві товари, можуть стати об’єктом розслідування уряду США через порушення безпекових норм
***
Польські прикордонники затримали підозрюваних у причетності до організованого злочинного угруповання, яке займалося організацією нелегальної міграції з Білорусі до Польщі
***
На сміттєпереробному заводі в польському місті Конецполь гасять масштабну пожежу: горіли матеріали для виробництва альтернативного палива
***
У центрі Мюнхена біля генерального консульства Ізраїлю проходить масштабна поліцейська операція через стрілянину. Чоловіком, який вчинив у четвер стрілянину біля консульства Ізраїлю у Мюнхені і був застрелений поліцейськими, був 18-річний ісламіст - громадянин Австрії
***
Підсанкційні російські олігархи Михаїл Фрідман і Петр Авен стали співвласниками найбільшої нафтовидобувної компанії у Великій Британії – Harbour Energy
***
Найбільша проросійська партія Болгарії "Відродження" закликала країну вийти з Європейського Союзу і стати членом БРІКС, де Росія має провідний вплив
***
Європейський Союз висловив жаль з приводу поспішного прийняття у другому читанні законодавчого пакета про "сімейні цінності та захист неповнолітніх"
***
Південна Корея розширила санкції проти Росії та Білорусі за вторгнення Москви в Україну і додала ще 243 найменування високотехнологічної продукції до списку забороненої для експорту до країни-агресорки та її спільниці
***
Міністерство закордонних справ Киргизстану закликало співгромадян утриматися від поїздок до Росії без «вагомих підстав»
***
Russia Today витратила майже $10 мільйонів на створення у США «дружнього» до Кремля контенту
Американська медіакомпанія, пов'язана з шістьма впливовими консервативними діячами, таємно фінансувалася співробітниками російських державних ЗМІ для випуску англомовних відео, які часто відповідали «інтересам Кремля в посиленні внутрішніх розбіжностей в США з метою послаблення американської опозиції»
***
Угандійська олімпійська спортсменка Ребекка Чептегей померла в кенійській лікарні, де вона перебувала на лікуванні після нападу її партнера, внаслідок якого 80% її тіла обгоріло
***
Росія таємно купує «чутливу» електроніку подвійного призначення в Індії - ISW
Росія, аби уникнути західних санкції, схоже, розраховує на підтримку кількох країн
***
В ніч на 5 вересня білоруські військові піднімали в повітря винищувачі для збиття кількох «шахедів», які потрапили на територію Гомельської області Білорусі з боку української Чернігівської області
***
Австрійська компанія Diamond Aircraft могла постачати у РФ через Китай запчастини та двигуни до своїх літаків в обхід санкцій
***
Австрія готова стати майданчиком для переговорів між Україною та РФ, які "мають відбуватися без попередніх умов та на рівних", нагадала про "мирний план" Путіна
***
У Новоросійську відбивалися від атаки українських дронів
Міноборони рф повідомило про два збитих безекіпажних катери
***
У Росії другий рік поспіль не змогли знайти жодного нового великого родовища нафти
***
Російські банки не змогли повністю замінити Apple Pay і Google Pay, що пішли з Росії
***
Ще двох колишніх чиновників Шойгу заарештували за хабарі
***
Резерви РФ через переоцінку втратили $1 млрд і змістилися з максимуму 2,5 років
***
У Домінікані затримали другий літак президента Венесуели Мадуро
***
Сервіс Coda йде з Росії через американські санкції
***
Понад 200 тисяч росіян осіли в Європі після найсильнішої за 100 років хвилі політичної еміграції
***
У російських сировинних компаній почалися касові розриви через відмову Китаю проводити платежі
***
У Раді Федерації запропонували годувати росіян олениною через дефіцит яловичини
***
Путін вимагає переконати росіян народжувати по десять дітей, щоб вирішити проблему дефіциту кадрів
***
Греф попередив про зниження маржинальності "Сбербанку" у 2025 році через підвищення податків
***
Костін та Греф чекають від ЦБР збільшення пропозиції китайських юанів на ринку
***
"Інтерес зник". СПГ-проект друга Путіна не може знайти покупців після санкцій США
***
«Росатом» заявив про можливу зупинку Курської АЕС через бойові дії
***
Путін заявив про готовність до переговорів з Україною за посередництва Китаю та Індії
***
Путін: РФ не відмовляється від транзиту газу через Україну, але вирішує не вона
***
Путін назвав першочерговою метою армії захоплення Донбасу, а не визволення Курської області
***
Турецькі банки почали закривати рахунки компаніям, що працюють з Росією
***
Виробник «Дихлофосу» купить заводи Unilever у Росії за третину ціни
***
Кожен четвертий експортер має проблеми в транскордонних розрахунках
***
У Росії різко подорожчали страховки від ударів безпілотників
***
Продажі автомобілів у РФ у серпні зросли на 35,1% - Автостат
***
Глава ВТБ чекає на збереження ключової ставки на рівні 18% у той час, як аналітики банку - підвищення до 20%
***
Мінфін Росії оцінює дефіцит коштів для розвитку Об'єднаної суднобудівної компанії (ОСК) у розмірі 1,029 трильйона рублів до 2030 року, сказав журналістам голова держбанку ВТБ, який очолює раду директорів ОСК Андрій Костін.
ВТБ минулого року отримав 100% державної ОСК у довірче управління на п'ять років.
Ми попросили Міністерство фінансів провести аналіз фінансового стану ОСК. Міністерство фінансів та казначейство місяців вісім, не менше, працювали ... і дійшли висновку, що дефіцит коштів з перспективою до 2030 року, саме ті п'ять років, у які ми керуватимемо, становить 1,029 трильйона рублів», - сказав Костін у кулуарах Східного економічного форуму
Дані кошти необхідні фінансування поточної діяльності ОСК, погашення зобов'язань, зокрема, незабезпечених кредитів, й у добудови старих замовлень.
За його словами, зараз потужності верфей ОСК на 80-85% зайняті будівництвом військових кораблів, на неї припадає приблизно 95% оборонного замовлення в області морського флоту.
«На порядку денному – розвиток цивільного флоту, який у Росії практично відсутній. У нас у радянський період максимальний рівень перевезення вантажів на російських судах сягав 50% практично, а сьогодні 2%», - сказав Костін.
Сучасне провадження цивільних судів буде створено на новій верфі у Владивостоці. Глава ВТБ оцінив вартість будівництва нової верфі попередньо $5 мільярдів.
Паралельно ОСК модернізуватиме верфі на північному заході країни, зокрема три-чотири верфі в Санкт-Петербурзі.
«В різному ступені ми ними займатимемося. Є верфі, які вимагатимуть глибоку модернізацію, є верфі, які вимагатимуть менш глибоку модернізацію. Ці завдання ми вирішуватимемо. Більше у нас ні фінансових, ні людських, людських ресурсів, талантів не вистачить, щоби займатися», - сказав Костін.
ВТБ у найближчі п'ять років планує спрямовувати власні дивіденди, які призначені головному акціонеру банку – державі – на фінансування Об'єднаної суднобудівної корпорації, це буде одним із джерел підтримки ОСК, поряд із позабюджетними.
«Дивіденди (приватним інвесторам) виплачуватимуть акціонерам, як вони мали. Всі дивіденди, які отримував головний акціонер, цільовим чином направлятимуться на фінансування, на докапіталізацію компанії ОСК», - заявив Костін, додавши, що влада схвалила це рішення.
ВТБ не виплачував дивіденди останні три роки, але збирався відновити виплати за підсумками 2025 року. При цьому менеджмент ВТБ допускав можливість виплати дивідендів і раніше – за підсумками 2024 року.
«Ми маємо бажання виплачувати дивіденди цього року. Я вважаю, загалом це було б дуже корисно. Але, на жаль, поки що позиція Центрального банку залишається з упором на капіталізацію, тож дивитимемося. Це вирішуватиметься лише, я думаю, у січні наступного року остаточно», - сказав Костін. (Олеся Астахова, Володимир Солдаткін, текст Олени Фабричної)
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім