«Чи буде допомога Байдена Україні досить швидкою та тривалою?» - The New York Times

«Чи буде допомога Байдена Україні досить швидкою та тривалою?» - The New York Times

Президент Байден підписав 10-річний пакт про безпеку з Україною та пообіцяв за допомогою ЄС кредит у розмірі 50 мільярдів доларів. Але чи прибудуть гроші вчасно, щоб переламати ситуацію, і чи переживе угода вибори у листопаді?

Протягом 27 місяців військового конфлікту президент Байден послідовно чинив опір тиску на США з метою прийняти Україну в НАТО, переконаний, що це може швидко призвести до того, що американські війська будуть змушені вступити в прямий бій з росіянами.

Адміністрацією США заявлено, що це підписання має продемонструвати президенту Путіну, що США та їхні союзники не мають наміру збирати речі та йти, залишивши Україну на призволяще.

Незважаючи на цю звяву є багато питань до майбутньої допомоги. Але ще більший неспокій у лідера України та всієї Європи викликає те, що самі угоди можуть не пережити підсумків американських та європейських виборів.

Пакт про безпеку, заснований на аналогічних десятирічних зобов'язаннях перед Ізраїлем, не містить жодної конкретної інформації про фінансування — лише американське зобов'язання працювати з Конгресом, щоб забезпечити десятки мільярдів доларів, які будуть потрібні. Це, найімовірніше, означає ще одну запеклу боротьбу на Капітолійському пагорбі без гарантованого результату.

Але головна увага всіх експертів сконцентрована на такому пункті: «Будь-яка із сторін може припинити дію цієї угоди, надіславши письмове повідомлення дипломатичними каналами», яке «набуде чинності через 6 місяців». Бо це саме та лазівка, якою скористався Дональд Трамп в іранській ядерній угоді, від якої він відмовився у 2018 році.

На фоні вмього цього нестабільне становище України нині помітно відрізняється від того, яким воно було кілька місяців війни у ​​2022 році, коли здавалося, що російські військові падають. У 2023 році з'явилася надія, що український «контрнаступ» витіснить московські війська з країни. Але він провалився.

У четвер, незважаючи на всі розмови про те, що ми продовжуватимемо війну “до тих пір, поки це буде треба”, все ж було мало дискусій, принаймні в межах чутності журналістів, про те, як може виглядати реалістичний ендшпіль.

У новій угоді з безпеки йдеться про «справедливий і міцний світ», але не визначено, що це означає. І що станеться, якщо справедливий світ опиниться у суперечності з міцним.

Також помітно, що Путін, здається, має напрочуд високу терпимість до болю - або, принаймні, до страждань своїх військ. Йому на них байдуже.

Понад 1000 російських солдатів було вбито або поранено в середньому щодня у травні, заявили в четвер високопосадовці НАТО. Українські сили все активніше реалізують наступальні операції, оскільки після кількох місяців зволікань все більше західної військової допомоги нарешті досягає поля бою.

Один західний військовий чиновник сказав, що напад Росії на місто Харків завершився і, як очікується, росіяни не продовжуватиме просуватися в найближчому майбутньому, а також, що українські удари по базах з яких обстрілюють Україну, усередині Росії, починають послаблювати атаки Кремля.

Але високопосадовець НАТО, який давав оцінку на брифінгу, сказав, що Росія, як очікується, надасть досить значний поштовх своїм атакам найближчими тижнями. І Росія, сказав чиновник, не хотіла б нічого кращого, ніж зіпсувати святкування 75-річчя НАТО у Вашингтоні наступного місяця.

Ніхто з нас не повинен мати ілюзію, що це буде легке літо , - сказав чиновник НАТО.

Тож, тільки переживши це і майбутні вибори, пан Байден та Зеленський зможуть спільно подумати про те, як може виглядати довгострокове майбутнє України. В іншому випадку всі ставки буде знято, включаючи те, як довго триватиме партнерство, про яке вони домовилися в четвер.