Чи була Клеопатра красунею

Чи була Клеопатра красунею

Людей давно цікавить питання, як насправді виглядала та чи інша історична особистість. І якщо раніше можна було розраховувати тільки на збережені картини, статуї і фрески, то сьогодні наука здатна відтворити образ практично будь-якої людини, що жила на нашій планеті. Одне з питань, на який постаралися відповісти британські вчені - як насправді виглядала Клеопатра, одна з найзнаменитіших жінок і правительок найдавнішої цивілізації на Землі.
 
Щоб відповісти на поставлене запитання, за справу взялися британські вчені-нумізмати, до цього вже успішно відтворили образ римського полководця Марка Антонія. На цей раз вивченню піддалися монети зі срібла, випущені в 32 році до нашої ери, завдяки яким і вдалося отримати уявлення про те, як виглядала Клеопатра.
 
Вчені дійшли висновку, що стародавні стандарти краси навряд чи можуть бути порівнянні з сучасними. Жінку, звану в Давньому Єгипті красунею, сьогодні навряд чи можна визнати навіть просто симпатичною. Реконструкцією способу цариці займалася єгиптолог Саллі Енн Ештон з Кембріджа. Після дворічних досліджень самих різних артефактів, в тому числі стародавніх записів, скульптур, монет і навіть карбування на кільці, вдалося створити портрет Клеопатри і навіть змоделювати її тривимірне зображення.
 
Які ж висновки зробили вчені про те, як виглядала цариця Клеопатра? «Красуня» царської крові виявилася жінкою зі смаглявою шкірою і рисами обличчя, що поєднують грецький і єгипетський тип. Згідно зображенням, знайденим на стародавніх монетах, у Клеопатри був низький лоб, гачкуватий ніс, загострене підборіддя і тонкі губи. А за загальними описами, що дійшли до наших днів, цариця в цілому була скоріше поганулею - вона не відрізнялася високим зростом, була досить пишної статури, мала проблеми із зубами і дещо вирячені очі.
 
Тим не менш, в стародавньому Єгипетському царстві подібна зовнішність цілком могла цінуватися. Клеопатра була чистокровною єгиптянкою - її рід взяв початок від грецької династії Птолемеїв і прожив в Єгипті всього близько 300 років до її сходження на трон. Тому цариця швидше нагадувала своїм сучасникам європейку, що звичайно було незвично і «модно» для єгиптян.
 
Тому оспівана ще Шекспіром в п'єсі «Антоній і Клеопатра» краса єгипетської цариці скоріше може бути данню належного ставлення до Клеопатри її сучасників, ніж розглядатися з точки зору сучасних стандартів світу моди. Хоча варто відзначити, що зовнішність ніяк не завадила Клеопатрі стати твердим політиком, впевнено керував своєю країною.