Чи достатньо реформ? Фінансисти про шанси України отримати транш МВФ

Чи достатньо реформ? Фінансисти про шанси України отримати транш МВФ

Міністр фінансів України Сергій Марченко перебуває з візитом у Вашингтоні, де, зокрема, намагається переконати Міжнародний валютний фонд надати Україні наступний транш кредиту за програмою stand-by, погодженою минулого року.

«Ми переконані, що цей транш буде» - заявляв віце-прем‘єр Олексій Любченко перед відрядженням міністра.

Ми поговорили із західними фінансистами про шанси України отримати два транші по 700 млн дол, на які сподівається уряд, про те, як на переговори вплинули останні кадрові зміни в Нацбанку, а також про нову програму розподілу прав запозичень МВФ, за якою Україна може отримати до 2,7 млрд доларів від МВФ без умов вже восени.
Якщо Фонд не вдасться до кінця липня переконати надати транші, то восени МВФ можливо і не буде зацікавлений у відновленні цієї програми

Якщо Фонд не вдасться до кінця липня переконати надати транші, то восени МВФ можливо і не буде зацікавлений у відновленні цієї програми stand-by з Україною, вважає Еліна Рибакова з Міжнародного інституту фінансів, що у Вашингтоні.

Якщо процес виконання обіцянок перед фондом затягнеться до осені, то, ймовірно, поновлення існуючої програми вже не буде, а, натомість, почнуться переговори щодо нової програми.

«Як ми знаємо, правління МВФ йде у відпустку у серпні, - говорить аналітик, - а програма завершується в кінці року. Тому, я не певна, що їх зацікавить, якщо вимоги буде виконано восени, бо тоді виникає питання бюджету а в грудні програма добігає кінця. Можна починати переговори за новою програмою».

Переговори з МВФ можуть затягнутись на тлі кадрових змін у НБУ

Більше десятка посадовців Нацбанку минулого тижня звинуватили НБУ у централізації прийнятті рішень і пішли у відставку.

«Сам масштаб відставок може спонукати МВФ дослідити це питання. Чи це щось нове і значне? Це просто зміна стилю керівництва, чи міняється система стримувань і противаг та сила інституції?» - вважає британський аналітик Тімоті Еш з BlueBay Asset Management.

Можлива і «поблажлива інтерпретація» цих кадрових змін, говорить економіст - просто декому не подобається новий стиль керівництва. «Кирило Шевченко, очевидно, має інший стиль керівництва, більш централізований і контролюючий, що може бути і добре».

Нещодавні звільнення однозначно вплинуть на програму Україні у Фонді, говорить нью-йоркський фінансист Нік Стедміллер.

«Коли йдеться про незалежність Центорбанку, зазвичай згадують традиційну роль НБУ у встановленні відсоткових ставок і контролі за інфляцією. Тут зараз немає питань.

Монетарна політика достатньо прозора – всі можуть бачити показники інфляції і що робить НБУ, щоб стримати її через відсоткові ставки.

Більше непокоїть банківський нагляд. Пам’ятаймо, державні банки займають більше половини банківського сектору України. За цим МВФ уважно слідкує і це вплине на переговори щодо наступного траншу», - говорить Стедміллер.

МВФ пишається українською банківською реформою
Еліна Рибакова

Рибакова погоджується - банківська реформа – це те чим пишається МВФ в Україні і за чим уважно слідкує.

«Реформа фінансової системи України стала найбільшим успіхом програми МВФ після початку в Україні війни в 2014 році», - переконана аналітик. Вона вказує, що завдяки очистці фінансової системи, під час коронавірусної кризи Україні вдалось зменшити шкоду для економіки, «на відміну від інших країн з економіками, що розвиваються, де слабка фінансова система погіршила падіння».

У МВФ до України чимало питань і без подій в Нацбанку

Навіть без подій в Нацбанку, у МВФ до України чимало питань, погоджуються економісти. Серед таких питань – судова реформа. Так, 8 липня президент Володимир Зеленський заветував важливий для програми МВФ закон про Вищу кваліфікаційну комісію суддів, зокрема через включення туди двох поправок, що суперечили одна одній. ​ Раніше міжнародні оглядачі позитивно оцінювали прогрес у Раді щодо цього закону.

Історія України з МВФ складна – обіцянки не завжди виконувались
Тімоті Еш

«З Україною завжди – пара кроків вперед – два назад», - говорить Еш. Він припускає, що, МВФ захоче проаналізувати остаточні тексти реформаторських законів, після їхнього прийняття, «бо історія України з МВФ складна – обіцянки не завжди виконувались».

Восени Україна може отримати 2,7 млрд дол від МВФ без умов, в рамках програми розподілу SDR. Чи збережеться стимул виконувати реформи?

Стимул виконувати обіцянки перед МВФ може ще зменшитись, говорять експерти, адже восени Україна має отримати від фонду біля 2,7 млрд доларів без умов, в рамках нового розподілу прав запозичень - програми, затвердженої фондом, щоб допомогти світовій економіці відродитись після коронавірусної кризи.

Також, економісти загалом погоджуються – Україна зможе завершити цей рік без кризи, навіть якщо грошей МВФ за програмою не буде. Українські золотовалютні резерви зросли і їхній обсяг достатній для покриття більше 4 місяців імпорту. Також припливу іноземної валюти до країни сприяло зростання цін на експортні сировинні товари.

економісти загалом погоджуються – Україна зможе завершити цей рік без кризи

«Справді, з макрофінансової точки зору, Україна зараз не мотивована працювати з МВФ, ЄС, Світовим банком, - говорить Рибакова. - Але настане новий рік, а потім наступний рік. Ми очікуємо більш жорсткої політики Федерального резерву США і світової інфляції, тоді це питання постане».

«Ми історично бачимо, що коли фінансова ситуація в Україні складна, урядові легше отримати голоси в Раді і знайти політичну волю для просування реформ», - зауважує Стедміллер.

А от Тімоті Еш переконаний – навіть без грошей МВФ, реформи будуть проводитись.

«Можливо зараз їм не так конче потрібні гроші, - говорить він. - Може вони думають, що їм зійде з рук певні реформи не робити і залучити ринкове фінансування. Але, зрештою Зеленський та його уряд самі дбають про боротьбу з корупцією».

Після двох років керівництва Зеленський хоче показати українцям та іноземним інвесторам справжні результати реформ, переконаний аналітик.