"ЧИ ВДАСТЬСЯ НБУ СТВОРИТИ МЕХАНІЗМИ КУПІРУВАННЯ РИЗИКІВ ..." - Александр Гончаров

"ЧИ ВДАСТЬСЯ НБУ СТВОРИТИ МЕХАНІЗМИ КУПІРУВАННЯ РИЗИКІВ ..." - Александр Гончаров

...У БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ, АБО ПОЧНЕТЬСЯ БАНКОПАД ЗРАЗКУ 2016 РОКУ?

Адже наступні «чорні лебеді» та шоки вже недалеко. Якщо ви пам'ятаєте, минулого 2022 року лише завдяки макрофінансовій допомозі Заходу ми дуже тонко пройшли по межі фінансового колапсу з низкою банкрутств комерційних банків.

Однак, і цього 2023 року Нацбанк продовжує утримувати облікову ставку на рівні 25%, зберігаючи дуже високу вартість грошей. А як відомо, відсоткові ставки впливають на фінансові показники банків. Ну, і оскільки сьогодні вся фінансова система країни залежить від надходжень коштів від наших західних партнерів, то у разі зменшення фінансування Україні загрожує банкопад зразка 2016 року.

Коли гроші закінчуються, повірте, починається гризня. І вона близька. Тому я ставлю на те, що першими підуть під ніж саме три наступні збиткові банки: "Сенс Банк" зі збитком у 6,97 млрд грн, "Укрексімбанк" з 6,89 млрд грн збитків та "Укргазбанк" з мінусовим показником у 2,76 млрд грн.

     Впевнений, цього разу переможе той, хто просто довше протримається в поточній кризі. Тобто зараз перемагає не найсильніший, а той, хто не помре до того, як підуть під ніж інші банки. І в цьому списку – перших кредитних установ, кого винесуть ногами вперед у черзі стоять два великих державних банки.

     І що з цим робитиме Нацбанк? Думаю, ближче до осені буде зрозумілим остаточний контур стану української фінансової системи. У світлі таких негативних перспектив, варто подбати про збереження своїх заощаджень. Адже навіть Фонду гарантування вкладів потім повертати вкладникам їхні гроші може бути вже нема звідки.