Чи врятують демократи спікера Джонсона від звільнення в обмін на схвалення допомоги Україні?

Чи врятують демократи спікера Джонсона від звільнення в обмін на схвалення допомоги Україні?

Перед тим, як піти на канікули 22 березня, спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон анонсував, що збирається після перерви у квітні винести на розгляд питання про допомогу Україні та союзникам. Ця заява викликала невдоволення у частини республіканців. В Конгресі навіть з'явилось клопотання про звільнення Джонсона. Цілком ймовірно, що заради того, щоб врятувати себе та схвалити відповідний законопроєкт йому доведеться домовитись із політичними опонентами демократами. Про це пишуть у своїх аналізах видання The Hill та The Washinton Post.

Чи повторить спікер долю свого попередника?

Конгресвумен Марджорі Тейлор Грін, "права консерваторка", як її називає американська преса, подала клопотання про звільнення Джонсона на тлі того, що минулого тижня він виніс на голосування законопроєкти про бюджет США. Таким чином, як вважає Тейлор, спікер пішов на угоду з опонентами-демократами.

"Це законопроєкт Чака Шумера (лідера демократичної більшості у Сенаті - ред.), підконтрольний демократам", — заявила під час дебатів у п’ятницю Тейлор Грін.

Видання The Hill уточнює, що Грін наразі тільки зареєструвала клопотання на звільнення і поки активно не просуває його. Втім, натякнула, що просування допомоги Україні може стати тригером.

Інший конгресмен-республіканець Чіп Рой, якого цитує The Hill наполягає на тому, що питання України може розглядатись лише після схвалення законопроєкту про укріплення південного кордону США.

"Спікер Палати представників не повинен виносити на розгляд законопроєкт про Україну, якщо ми не проведемо суттєві реформи, щоб впоратися з нашим широко відкритим кордоном. І ми дуже чітко про це сказали. Думаю, що спікеру буде дуже ясно, що було б помилкою йти таким шляхом, і наша робота полягає в тому, щоб прояснити це", – заявив Рой.

Видання The Hill проводить паралелі між загрозою, яка нависла над Майком Джонсоном і його попередником на посаді спікера Кевіна МакКарті. Його відправили у відставку ще у жовтні минулого року, на тлі кризи з ухваленням кількох законопроєктів. Тоді за його відставку проголосувала частина республіканців та переважна більшість демократів. Та цього разу підхід демократів до Джонсона інший, пише американська преса.

Демократи можуть врятувати Джонсона

"Демократи - єдиний шлях для законодавчого порятунку Джонсона". Із таким заголовком вийшла стаття в The Washington Post. Видання пише, що якщо він хоче залишитись на посаді спікера та схвалити законопроєкт про допомогу союзникам йому не обійтись без підтримки демократів.

Зокрема, The Washington Post, нагадує, що для того, щоб схвалити законопроєкт про допомогу союзникам йому доведеться скористатись процедурою, яка вимагає 2/3 голосів Палати представників (так звана "супербільшість" - ред.) Це дозволяє схвалити законопроєкт без внесення правок, пише видання.

Раніше, для подібної процедури Джонсон вже користувався підтримкою демократів, нагадує The Washington Post. Це стосувалась кількох законопроєктів щодо оподаткування та фінансування держустанов.

Лідер меншості у Палаті представників, демократ Гакім Джеффріс добре розуміє свою сильну сторону, пишуть автори видання. І він натякнув, що готовий підтримати законопроєкт про допомогу Україні і підтримати Джонсона, якщо його спробують звільнити.

"Я зауважив, що є суттєва кількість конгресменів, за умови, якщо спікер вчинить правильно, які не вірять, що він мав би постраждати в результаті цього", — наводить цитату Джеффріса The Washington Post.

Видання The Hill наводить коментарі ще кількох конгресменів демократів, які висловились на захист Джонсона.

"Якщо вибір буде між допомогою Україні та наданням голосу у клопотанні про звільнення, або відсутністю допомоги, я думаю, що багато демократів готові допомогти у цьому питанні", — заявив конгресмен Джим Хаймс.

Варіанти допомоги Україні та союзникам

Ще у лютому інша палата Конгресу - Сенат - схвалив законопроєкт, який передбачає виділення близько 60 мільярдів доларів США для України. Білий дім і демократи сподіваються, що після Великодня буде схвалений саме цей проєкт.

Частина конгресменів на чолі з республіканцем Браяном Фіцпатріком пропонують власний варіант законопроєкту, який передбачає майже 48 мільярдів доларів для України, а також заходи щодо посилення південного кордону США.

І демократи, і частина республіканців заявляють, що готові ініціювати процедуру винесення законопроєктів на голосування в обхід спікера Джонсона. Мова йде про так звану discharge petition (у перекладі "пропозиція про відкликання"), для якої потрібно зібрати підписи щонайменше 218 конгресменів (простої більшості Палати представників - ред.).

Сам Джонсон раніше заявляв, що ймовірно доведеться розділити допомогу різним союзникам на кілька законопроєктів, а допомогу Україні трансформувати у "позику".