Чим відрізняється національне посвідчення водія від міжнародного

Чим відрізняється національне посвідчення водія від міжнародного

Національне посвідчення водія та міжнародне — це два різні документи. 

І ось чому: Національне посвідчення водія видають після складання іспитів. Це наші звичні права. Міжнародне — фактично є перекладом кількома мовами інформації національного посвідчення водія. Воно видається додатково у вигляді паперової книги строком на 3 роки. Окремо від національного вважається недійсним. 

Чи обов'язково обмінювати «старе» національне посвідчення водія на нове 

Обмінювати національне посвідчення водія необхідно тільки, якщо ви маєте намір виїжджати за кордон, а ваше водійське не відповідає міжнародній конвенції. Наприклад, немає дати закінчення, терміну дії. «Проте всі зразки українських водійських посвідчень дійсні на території України, і змінювати їх необов'язково. Але можна за бажанням» Що стосується міжнародного посвідчення водія, то його необхідно отримувати для виїзду в країни, які є підписантами Женевської конвенції. Зокрема, Австралія, Японія, США, Індія. На сайті МВС опублікований список країн, де можна керувати автомобілем з одним національним посвідченням, і де потрібне спеціальне — міжнародне. 

Для виїзду за кордон національне посвідчення водія повинно містити таку інформацію: ПІБ; Дата і місце народження; Орган, який видав посвідчення; Дата та місце видачі; Дата закінчення дії; Номер посвідчення; Підпис та/або штамп або печатка органу, що видав посвідчення; Підпис власника; Фото власника; Категорія/категорії або підкатегорії транспортних засобів, на які поширюється це посвідчення, із зазначенням дати видачі посвідчення та дат закінчення дії для кожної з цих категорій. 

Як оформити міжнародне посвідчення 

Міжнародні права видають у сервісному центрі МВС. При собі слід мати: Оригінал національного посвідчення водія; Внутрішній паспорт/ID-картка; Паспорт для виїзду за кордон; Фотографія розміром 3,5х4, 5 см на матовому папері; Квитанцію про сплату адміністративної послуги. Термін виготовлення — до 5 робочих днів. Національне посвідчення не вилучають у водія. Після перевірки його повинні повернути заявнику разом із рештою документів. Видають міжнародне посвідчення без повторного складання іспитів. 

Яка вартість отримання міжнародного посвідчення 

Вартість міжнародного посвідчення водія — 8 грн. Додатково сплатити доведеться банківські послуги. 

Підстави для відмови у наданні послуги 

Позбавлення права керування транспортним засобом; Особа (або посвідчення водія) перебуває в розшуку; Підробка документа; Термін дії національного посвідчення водія буде закінчено на дату отримання міжнародного посвідчення; Невідповідність персональних даних заявника. 

Якщо під час перевірки буде встановлено, що водій позбавлений права керування транспортними засобами, національне посвідчення водія не повертають. Його направлять до МВС за місцем проживання особи на зберігання до закінчення строку такого позбавлення.