"Чисто щоб ви розуміли обсяг дій Ндрангети у сфері трафіку кокаїну" - Антон Швец

"Чисто щоб ви розуміли обсяг дій Ндрангети у сфері трафіку кокаїну" - Антон Швец

Чисто щоб ви розуміли обсяг дій Ндрангети у сфері трафіку кокаїну.

Коли Антоніо Вадала бажав постачати кокаїн в Європу з Еквадору, це не він придумав. Нещодавно картель Сіналоа (точніше це зробив якийсь місцевий оператор, який працює на картель) вбив кандидата у Президенти Еквадору. Перед чим викрали та вбили місцевого прокурора. Сам Сіналоа воює в Еквадорі з картелем Нового Покоління Халіско, тому причини для вбивства кандидата у Президенти та прокурора можуть бути різними.

Ндрангета працює з усіма картелями загалом, з колумбійцями та мексиканцями, на їх війни їм пофігу. Бо за Ндрангетой преміальний ринок ЄС, і канали збуту на місцях. Може собі дозволити. Так Вадала скоріш за все працював з мексиканським картелем Заливу(або як його ще називають Картель дель Голфо).

Вадала був бажаним контрагентом для Ндрангети. По-перше він калабрієць, по-друге він декілька разів провозив грузи на декілька сот кілограмів. Про калабрійця не жарти, агента італійського наркополу ледь не вирахували після першого арешту партії саме тому, що він був ЄДИНИМ не калабрійцем у схемі. Наступну партію італійцям довелось ПРОПУСТИТИ, і хлопати вже потім, коли частина кокаїну була реалізована.

Річний обсяг споживання кокаїну у ЄС це 400-500 тон щорічно(за оцінками, може й більше). Здається що у випадку коли стандартна партія становить 300 кілограмів (як у Вадали), мова про те що потрібно провезти всього 1500 партій на рік. Це не так вже й багато, якщо мова йде про таку розгалужену організацію як Ндрангета(тим більше що вона хоч і найбільший оператор, але не єдиний). Але проблема в тому, що обсяг вилученого у ЄС кокаїну становив 213 тон за 2020 рік. Тобто десь третина кокаїну не доїжджає. Кількість випадків коли кокаїн був заарештований – 64000 за 2020 рік. Зрозуміло що в цю статистику потрапили і партії від 1 кілограму, тому вона не дуже коректна, коли ми кажемо суто про трафік.

Плюс в Нідерландах іноді арештовують партії астрономічних обсягів. Так там була затримана партія у 23 тони кокаїну. Звісно кожен такий арешт дуже травматичний для мафії. Бо зависають чималі бабки і доводиться вираховувати хто здав. І компенсувати втрати, бо Ндрангета воліє купувати кокаїн на латиноамериканському узбережжі для збільшення прибутку. Ситуація з великими арештами не подобається і самим картелям, бо створює їм вже політичні проблеми у країнах-виробниках кокаїну.

Тому Ндрангеті вигідно дробити партії, бо сама Ндрангета це 150 кланів, кожен з яких так би мовити сімейне підприємство з легальними фірмами. Іноді вони навіть воюють між собою. Сховати невеличку кількість кокаїну в легальному вантажі легальних фірм, які належать Ндрангеті по всій Європі, не так вже й складно. Так для прикладу СБУ у 2021 році в Одесі вилучила 60 кілограмів кокаїну в бананах з Еквадору, постачальником була саме Ндрангета. Причому ця партія призначалася не для України. Кокаїн потім повинні були відправити у ЄС. ЄС наколку на партію і дав. Технологія подрібнення партій працює – у першості країн за обсягами вилученого Нідерланди(49 тон), Бельгія(70 тон) та Іспанія(37 тон). А не Італія чи Словаччина, це Ндрангета також оперує. Загалом Ндрангета намагається не використовувати саме Калабрію, та й Італію загалом, як хаб. Бо там їх всіх знають. Саме тому Ндрангета, як рак, розповзається по всій Європі. Та й по всьому світу.

Таких вадал у Ндрангети навіть не сотні, а тисячі по всій Європі. Арешт Антоніо Вадали призвів до втрати загалом всього лише тону кокаїну(частину якого італьянці вирішили взяти на своїй території, тому воно навіть в статистику Словаччини не потрапило). Травматично для клану Вадала та його криші, але несуттєво в загальних числах.

Ця тактика малих партій призводить до масштабних проблем, наприклад, в Еквадорі, де для контрабанди кокаїну наймають місцевих рибаків. Криміналізація широких верств зубожілого населення це величезна соціальна та політична проблема. Кількість вилученого кокаїну в Еквадорі настільки велика, що там його використовують при виготовлені бетону. Це не жарт. 350 тон кокаїну просто закатали в бетон. І будуть закатувати по сто тон на рік. Бо тупо нема можливості спалити. Операція по виготовленню такого бетону проходить під наглядом американського ДЕА. Виділити кокаїн з бетону дорожче ніж виготовити новий, тому це норм практика. Причому сам кокаїн не виготовляють в Еквадорі, а везуть з Колумбії та Перу.

Оперувати нормально в Еквадорі ані ДЕА, ані місцеві правоохоронці не можуть. Вбивають навіть прокурорів та кандидатів у Президенти. Коли велика партія з Колумбії перетворюється на тисячу партій в руках у місцевого криміналу повʼязаного з місцевою владою, бігати за кожним вже стає неможливо. Суто з соціальних та безпекових причин.

У відповідь італійській наркопол і ДЕА зосереджуються не на тому, аби перехоплювати кожну партію та щімити рибаків у морі(бо їх же доведеться вбивати), а на тому щоб відслідковувати ланцюги постачання в ЄС і хлопати всіх і сразу, вже в ЕС. Звісно ситуації, як з Вадалою, коли той переховувався під кришею Фіцо в Словаччині, створюють для такої тактики проблеми.

Тому Ндрангета системно корумпує владу по всьому ЄС. Бабки є. Загальний обсяг прибутків Ндрангети оцінюється у 50-60 мільярдів євро на рік(3% ВВП всій Італії). Банк Італії свого часу підрахував, що тільки фірми зареєстровані на прямих родичів відомих членів Ндрангети відповідають за 2% прибутків всіх юросіб Італії. І в цих фірм на 30% більший шанс перемогти на державних тендерах. Антикоруппція, я так розумію. Причому, що за оцінками лише чверть своїх доходів Ндрангета отримує в Калабрії, для прикладу 60% прибутку Коза-Ностри зосереджено на Сицилії.

За підрахунками Ндрангета відповідає за 80% трафіку кокаїну в ЄС. На мою думку доля саме Ндрангети менша і складає десь 50%, просто в останні роки працюють саме по Ндрангтеті і частіше ловлять. Тому стається викривлення статистики.

Ндрангета достатньо демократична. Так наприклад капо(capubastuni) там може бути жінка, у випадку коли син або чоловік заарештований або помер. Сімейний бізнес as is.

Ндрангета складається з ндрін, головою ндріни є capubastuni. Це буквально одна родина, дві три-людини можуть заснувати ндріну (ндріна Вадали складалася з п’яти осіб). Родини стараються не залазити на територію одна одної, а навпаки стараються співпрацювати та допомагати одна одній. Коли ндрін на якийсь території стає багато, а ступінь їх інтеграції зростає, вони створюють локалє. В локалє вже присутня спеціалізація, виникає загальний бухгалтер та корпорація вбивств, які очолює capo-crimine. Голову локалє зовуть mastro di giornata. Але він не лідер локалє, а скоріш координатор та медіатор. Але буває по всякому. Членом Ндрангети зазвичай стають по праву родства, тому працювати проти Ндрангети і важко, і легко. Важко бо хрєн інфільтруєшся, а легко бо вирахувати тіпа можна просто зі свідоцтва про народження.

У самих локалє є певні спеціалізації. Хтось більше займається зброєю, хтось відмиванням коштів, хтось податковими махінаціями, хтось інтегрується з владою і тому може щось вирішувати, хтось спеціалізується саме на контрабанді.

Більш складні системи ієрархії в Ндрангеті скоріш за все існують в самій Калабрії(і може в Канаді), тому до всього ЄС не відносяться.

Кожна ндріна загалом володіє сімейним бізнесом причому в різних сферах. Той же Вадала був і агробароном, і вкладався в зелену енергетику, і займався експортом та імпортом усього. Така організація дозволяє Ндрангеті непогано приховувати нелегальну діяльність та контрабанду у великій кількості легальних операцій. Ступінь інтеграції ндрін між собою дуже велика. Під час останніх арештів в 2023 окрім Італії, довелося працювати поліцейським Німеччини(причому у п’яти окремих регіонах), Бельгії, Франції, Румунії, Португалії та Іспанії. Операцію готували три роки. Звинувачення звичайні – контрабанда кокаїну та зброї, відмивання коштів.

Сетецентрична система Ндрангети дозволяє їй виживати і бути прибутковою, навіть попри численні арешти декількох тисяч(!) своїх представників за останні роки. Серед заарештованих навіть колишній сенатор від партії Берлусконі.

Вам може здаватися, що Ндрагета, яка сама родом з найбіднішого району Італії, оперує лише в країнах, в яких є бідні прошарки населення. Це не так. Найбільші сітки Ндрангети наприклад існують у Канаді та Австралії. Окрім того Ндрангета використовує заможну Швейцарію, як свою логістичну базу, в тому числі і для зброї та кокаїну. Причому в Швейцарії діяльність Ндрангети досліджують навіть місцеві журналісти роками, і Ндрангеті якось пофіг. Було лише одне затримання, під час якого сплив запис розмови між калабрійцями, які описували Швейцарію як рай для мафії.

Але загалом найбідніші країни ціль для Ндрангети. Вона зараз поширюється в Латинській Америці, в тому числі і через родинні зв’язки з мексиканськими та колумбійськими наркокартелями. Для деяких картелів родинний зв’язок найкращій метод кооперації, як і для Ндрангети. Працює Ндрангета і в Західній Африці, яку використовує, як перевалочний хаб для кокаїну.

Причому зараз Ндрангета намагається не відсвічувати. Остання норм розборка була в Німеччині з 7 трупами в 2007.

Це не дуже допомагає, бо сам по собі обсяг діяльності та розгалуженість Ндрангети перетворили її на ціль не тільки для Італії, а і для всього Євросоюзу та США.

Але навряд чи це призведе до знищення Ндрангети. Скоріш ми можемо очікувати на якусь еволюцію.

Україна для Ндрангети була не дуже цікава і до війни. Малий ринок збуту як кокаїну так і зброї, майже логістичний тупік з точку зору кокаїнових потоків та непрозора система малого бізнесу, яка заважає інвестиціям, перебивали корупційні можливості. Арешт партії в 60 кілограмів у 2021 та невелика партія у Львові в 2023(3 кілограми, еквадорський імпорт для розповсюдження в Україні), ось у вся сітка Ндрангети в України. Да легалізація коштів в український юрисдикції не те саме, що і в Німеччині чи Словаччини. Не такі вже і білі виявлялися кошти. Бонусом місцевий криміналітет, якого не здивувати готовністю до силових методів, на відміну від тихої Словаччини. В нас стати агробароном, тільки тому що в тебе є бабки та ствол не так вже й просто, бо у всіх аргробаронів є бабки та ствол. Сам метод інфільтрації малими родинами для України не дуже ефективний.

Але можливо рух до інтеграції з ЄС призведе до появи в нас якихось міжнародних інвесторів у вигляді італійців з Калабрії, подивимось.