"Чому безвізу мало, щоб наблизитись до Європи" - Віталій Портников

"Чому безвізу мало, щоб наблизитись до Європи" - Віталій Портников

Без реальних кроків з проведення реформ Україна не наблизиться до Європейського Союзу ані на крок

Реальний початок безвізових поїздок українців до країн Європейського Союзу став справжньою подією і для тих, хто був упевнений, що рішення буде прийнято, і для тих, хто в цьому сумнівався. І для влади, яка демонструє, що може досягати результатів. І для громадян, які насправді перетинають кордон без віз. І для наших сусідів в Росії, які не можуть приховати безглуздої заздрості.

На цьому тлі "безвіз" починає сприйматися як справжня європейська інтеграція - хоча аж ніяк не є такою.

Безвізові туристичні поїздки - це норма для цивілізованої країни. Те, що ми досі їздили до сусідніх країни за візами, демонструє всю глибину недовіри до нас. І всю суперечливість візової політики Євросоюзу теж. Бо ще кілька років тому до країн Центральної Європи ми могли в'їжджати без візи. І ніяких проблем з міграцією ані для них, ані для нас не виникало.

Потім ці країни стали членами ЄС, були змушені запровадити для нас візи - і зараз насправді все повертається до того що було - плюс країни заходу і півдня Європи.

Але чи стане це справжнім приходом до Європи і розлученням з Росією?

Республіка Молдова отримала "безвіз" набагато раніше нас. Але це не змінило економічну ситуацію в країні і не призвело до серйозних змін у політичних настроях. Більш того, громадяни саме цієї, безвізової країни обрали своїм президентом політика, який пообіцяв їм відмовитися від європейської інтеграції.

Так що не варто спокушатися. Без реальних кроків з проведення реформ Україна не наблизиться до Європейського Союзу ані на крок. Хоча безвізовий режим, звичайно ж, збереже.

Тому що безвізовий режим з ЄС має багато країн, які нескінченно далекі від Європи і з точки зору розвитку, і з точки зору цінностей. Ці країни не викликають побоювань у міграційних служб ЄС - тільки й усього. А у інших міграційних служб можуть викликати побоювання країни, які нам здаються прикладом розвитку і успіху.

Такі держави, як Ізраїль або Польща роками борються за відмову від візового режиму зі Сполученими Штатами - але всякий раз отримують відмову навіть від найбільших своїх друзів в Білому Домі і Державному Департаменті.

Важливо бути не країною, яка чекає від інших скасування віз. Важливо стати країною, яка скасовує візи. Це і є головне завдання для наступних поколінь українців.

Віталій Портников