"Чому основні події мають відбутись у 2024 році" - Олег Шарп

"Чому основні події мають відбутись у 2024 році" - Олег Шарп

Вище я ставив статтю видання "Foreign Affairs", написану на замовлення штаб-квартири НАТО. В ній ВПЕРШЕ викладено приблизний алгоритм вступу України до Альянсу протягом 3-5 наступних років. Але що цьому передуватиме?

Путін зараз опинився в цейтноті. У нього для досягнення мети залишилося літо. За літню кампанію йому потрібно конче переломити ситуацію на фронті і домогтися прориву. І дуже потрібно це зробити за кілька місяців, тому що потім Україна почне посилюватися завдяки авіації і постачанню зброї з країн Європи насамперед.

 Україні, тим часом, треба намагатися обрушити економіку РФ та зробити службу в російській армії максимально непривабливою. Удари по нафтопереробних заводах — бездоганний метод, який вирішує обидва ці завдання, тому що удари по НПЗ послаблюють російську економіку, призводять до знецінення зарплат для військовослужбовців і роблять фінансово непривабливою службу в армії. Тому не можна відмовлятися від ударів по НПЗ. Навіть якщо американці кажуть — не можна, все одно треба продовжувати.

Ну і взагалі 2024 рік - очевидний рік, коли все вирішиться. Просто погляньте навіть на ті показники, які зараз публікують проурядові експертні центри Росії, які кажуть, що з економікою все дуже кепсько. Путіну вистачить сил лише на один потужний ривок влітку 2024 року. Якщо він переможе, то буде врятований і зможе піти далі, вже нападати на країни Балтії, на Польщу, і, можливо, Фінляндію. Якщо він програє, то більше можливостей іти вперед у нього не буде. Людей бракуватиме, грошей, техніки не вистачить на великі наступи. Додаткову мобілізацію провести можна, якісно навчити та озброїти - ні.

Тепер про нас. Влітку в Україну прибудуть перші літаки F-16. Їх треба буде десь розміщувати, плюс їм потрібна ремонтна інфраструктура, заправники, склади з озброєнням тощо. І, звісно, всі ці бази і самі літаки стануть ціллю номер один для російських ракет і дронів. Тому місце для розміщення цих літаків треба буде обирати з особливою ретельністю. Мало того, над цим районом повинна діяти натовська ППОшна парасолька. Інакше в цих літаках не буде жодного сенсу.

На цьому тлі Захід і Європа останнім часом абсолютно очевидно, хочуть відсунути зону бойових дій від своїх кордонів. І ось почасткове створення такої зони ППО над Україною - оптимальний засіб не допустити поширення російської зарази на Захід.

Крім того, Франція серйозно розмірковує про те, щоб спрямувати свої війська в Україну. І логічно, що в той регіон, куди попрямують французькі війська, теж буде ППО, тому що французи не дозволять, щоб Росія обстрілювала їхні війська.

Ось Макрон говорив, що роздумує над тим, щоб відправити французьку армію в Одесу. Це був би не найгірший вибір, і виходить, що в цьому разі, крім західних областей України, натовську парасольку, у цьому разі французьку, отримає й Одеса. Дуже добре, тому що Одеса - велике місто, плюс найважливіший логістичний вузол для України і головний порт. Після цих кроків - взяття від контроль НАТО тих територій, які ми зможемо відвоювати. Якщо консенсусу з цього питання в Україні не буде, Захід надасть нам можливість воювати й надалі, але вже без задіяння 5 статті на нашу користь.

Певна річ, про це поки що зарано говорити, але мені здається, що саме в цьому напрямку зараз рухається думка західних військових планувальників. І програмна стаття у "Foreign Affairs" - перший крок на цьому шляху.

Про чорного лебідя у цій конструкції - Трампа - поговоримо пізніше.

Моє завдання - висвітлювати позитивні (переважно) тенденції. Ваше - кепкувати з цього і казати, що це все фігня, Захід - фігня, США - фігня, у НАТО нас не візьмуть, все фігня, і скоро ми всі помремо. Що ж, подивимось, хто кого.)

©️ Використані матеріали Foreign Affairs, NV, Bloomberg.