ЧОМУ ВИСТОЯВ ХАРКІВ? | Історія України від імені Т.Г. Шевченка

ЧОМУ ВИСТОЯВ ХАРКІВ? | Історія України від імені Т.Г. Шевченка

За часів совка Харків називали «першою столицею України» - таким чином радянські пропагандисти намагалися закріпити у головах думку, що першу в історії українську державу створили комуністи у тисяча дев’ятсот дев’ятнадцятому. Йдеться про Українську Соціалістичну Радянську Республіку, яка за столицю дійсно мала Харків. Але правда полягає в тому, що Українська Народна Республіка зі столицею в Києві на той час вже існувала.

Хоча, ви знаєте, що вперше Харків було призначено столицею української адміністративно-територіальної одиниці ще у тисяча сімсот шістдесят п’ятому році. Одиниця ця була створена на Слобожанщині і називалася Слобідсько-Українська губернія Російської імперії. І це була єдина в імперії губернія зі словом «українська» у назві. Була губернія Київська, були Таврійська, Волинська, Подільська, Херсонська, Полтавська. А от Українська – одна-єдина, на Слобожанщині, тому й Слобідсько-Українська.

Тобто і романівська, і більшовицька імперії не просто стверджували, що Слобожанщина і її столиця Харків – є Україною. Вони саму Україну пов’язували перш за все з Харковом. Несподівано, чи не так? Що ж вони такого знали про ці краї, чого не знають наші сучасники, які ведуться на путінські казки про ці землі як ісконно русскіє?