"Чорні-чорні роздуми про чорну-чорну касу чорної-чорної системи" - Циля Зингельшухер

"Чорні-чорні роздуми про чорну-чорну касу чорної-чорної системи" - Циля Зингельшухер

Дивно, що фейсбук-громадськість після ознайомлення з "чорною касою ПР" продовжує використовувати тег "Архів Трепака". Адже викид, який було здійснено на УП чітко доводить - ми маємо справу з Архівом Лещенко. А зважаючи на те, що журналіст-депутат зазвичай користується отриманою інсайдерською інформацією, то ще більш зрозумілим стає очевидне - за появою цієї інформаційної бомби стоїть хтось інший. Лещенка, як це часто бувало, просто використали для оприлюднення як торпеду з певним рівнем громадської довіри. У нього непроста репутація, але треба визнавати - більшість матеріалів, які він запускав в ефір знаходили своє підтвердження. Трепака ж використали просто як листоношу, підкинувши йому вже оброблені і відредактовані матеріали з вимогою передати їх до правоохоронних структур. Така собі "квазі-легітимізація" компромату. Хоча якраз одна з основних проблем цього касового реєстру стане питання їх процесуального статусу. У нас "діамантових" прокурорів скоро виправдають не за те, що вони законно вимагали хабарі, щиро керували рекетом і чесно збагачувалися на копійчані зарплати, а тому, не було рішення суду про проведення у них обшуків. Така ж проблема буде і у слідчих НАБУ - прізвища і навіть зразки підписів ще нічого не доводять.

Звісно важливо - хто саме став джерелом. Одним з варіантів є Григоришин, версія Sergii Ivanov вірогідна, але з поправками - Григоришину немає сенсу зливати такий козир просто в обмін на громадянство і якісь обіцянки. Він міг привілеї в Україні просто купити. Хто б не був власником архіву, зрозуміло, що він його продав. Точно не подарував заради торжества справедливості. Або хтось з колишнього керівництва ПР вирішив витягнути туза з рукава - віддати ці папери в обмін на остаточне рішення про недоторканість, або папери продали команді Порошенка. Знову ж в обмін на якісь домовленості. Продавець знав, що він сам, його оточення не постраждає, зате нова влада отримає інструменти впливу на тих, хто знаходиться в оприлюднених списках. Особливо у тій частині, яку ще притримують від ЗМІ.

Що стосується відсутності у касі гучних прізвищ - Єфремова, Клюєва, Колесникова і т.д. Вони там навряд чи були. По-перше, це не їх рівень - ставити підписи. По-друге - центрів впливу, прийняття рішень і реалізації завдань у ПР було завжди декілька, одночасно реалізовувалися різні проекти і відповідно касовий гросбух був точно не один. По-третє - певні регіональні проекти частково фінансувалися окремими командами ПР, тобто умовному "єфремову" просто давали завдання забезпечити певний результат виборів на підконтрольній території. А він вже викручувався з частиною фінансування як міг.

Щодо масштабності події. Навіть якщо НАБУ прийняло від Трепака тільки те, що нам показав сьогодні Лещенко - це все одно бомба. Але фанерна. У бідь-якій країні Європи подібний вибух вже за місяць запустив би якусь національну програму "Чисті руки", десяток політиків самовільно пішли б з посад, декілька - перевірили б міцність власної черепної коробки, пустивши кулю з пістолета, через півроку весь штат ЦВК пройшов би податкову перевірку як під мікроскопом, а очільники поїхали б загратованими у Менську колонію.

Але не у нас. Те, що зроблено викид у ЗМІ означає - в першу чергу архів будуть використовувати у політичних цілях, а не правових. Це нові "плівки Мельниченка", які майор "знаходив" ще протягом 3-4 років після вбивства Гонгадзе. Близькі до Януковича і ПР політики і бізнесмени стануть надзвичайно лояльними до влади. Голосування у ВРУ будуть проходити за потрібні президентській команді законопроекти "на ура" голосами Оппоблока, фракцій Відро і Воля народу . Ляшко буде верещати про шантаж, вила, але буде підтримувати президента. Тихо і непомітно. Йому вже напевне натякнули, що архів великий і якщо добре там пошукати... Ну, ви зрозуміли.

Чи буде користь Україні і українцям від "сенсації"? Потенційно, так. Хоча переоцінювати не потрібно. Ми просто отримали підтвердження про те, що вже давно і так знали. Що Копатько і Бондаренко працювали на Януковича піарниками, що ринок звонішньої реклами функціонував виключно за чорними схемами розрахунків, що навіть топ-менеджери центральних телеканалів отримували зарплату з общака ПР. Що Клюєв-молодший фінансував банди "тітушок" ще восени 2004-го, коли про такий термін ще ніхто навіть і не мріяв. Що команда Януковича прийшла до влади виключно завдяки підкупу і фальсифікаціям, в тому числі - на найвищому рівні - на рівні ЦВК. Що за гроші ПР "депутатами" призначалися потрібні люди у складі різних партій і фракцій - і мова йде не тільки про вказані там прямо "Нашу Україну" і КПУ. За гроші ПР і за їх підтримки у БЮТ прийшли Королевська, Портнов, Писаренко, Міщенко та багато інших. Ці персонажі несли в партію Тимошенко отримане від Януковича бабло, купували місця у списках, ставали носіями інсадерської інформації, а потім зливали Юлю, коли це було необхідно їх справжньому господареві. Хіба ми цього не знали?

А хіба зараз Порошенко і Луценко не знають, що тварюка Охендовський, нагороджений декілька місяців тому діючим президентом за незрозуміло які заслуги орденом, фізично не зміг би заробити на хатинку, зображену на фото? Отримуючи протягом 13 років доволі помірну зарплату держслужбовця в 500-1000 доларів? Хоча ми-то якраз знаємо за які "заслуги". Такі покидьки як Охендовський вміють використовувати ресурс посади на користь різних замовників.

Чи може президент з генпрокурором не знають про сліпого митаря Насірова, який не довів до суду жодної кримінальної справи про незаконне збагачення представниками вищого політичного істеблішменту України? А для цього достатньо відкрити провадження в рамках ДФС. Хоча дійсно - чому це ми вимагаємо подібного у великого шанувальника незадекларованої лондонської нерухомості?!


Найгірше - "Чорна каса" може остаточно поховати довіру до новостворених структур - НАБУ і Антикорупційної прокуратури. Довести до суду справи по оприлюдненим матеріалам буде набагато складніше, ніж навіть по злочинам під час Майдану і розкрадань бюджету командою Януковича. До того ж - щоб посадити Охендовського, братів Кацуб, Бойко з вишками, Бакуліна та багатьох інших - не потрібно мати ніяких "чорних кас". Народ же вимагатиме крові. Ще більше і ще наполегливіше.

Порошенко не позаздриш - з одного боку - потужний інструмент тиску на колишніх і сьогоднішніх політиків. З іншого - черговий привід електорату розчаруватися у політиках. Всіх. Рівень довіри до яких, згідно нещодавно опублікованих рейтингів, не перевищує 10%. Якщо "архів Лещенко-Трепака-та інших ляльководів" виявиться черговою мильною бульбашкою виключно в межах медійного простору, балаканини ток-шоу та війни компроматів з натяком, то нинішній владі треба буде готуватися звільняти крісла. На їх місце прийдуть або відверті популісти нової хвилі, або ті, хто нагодує кремлівською гречкою зубожілий електорат, або нова генерація молодих політиків, яка остаточно змете покоління Кучми-Януковича-Порошенка та інших динозаврів гнилої української Системи.

Циля Зингельшухер