"ЧВК Вагнер" - Олександр Карпюк

"ЧВК Вагнер" - Олександр Карпюк

Давайте трохи проаналізуємо ситуацію, хоча б субʼєктивно. А то більшість українців не зрозуміли взагалі що це було і як це нам допомогає (чи не допомагає).

Я дуже здивувався коли побачив те протистояння, на те що "вагнери" пройдуть декілька сот километрів з мінімальним спротивом, зібʼють декілька бортів ВКС та виставлять Пітуна нікчемним- то було і так бонус. Незрозуміло чому наші співгромадяни вирішили що "вагнери" будуть забирати владу, вони і є частина системи, тому воювати проти себе вони не будуть. Єдине що стояло на повістці в той день- це підписання "вагнерами" контракт с МО РФ. І судячи зі всього- ФСБ було не дуже взахваті від цього.

Але давайте по порядку. Спочатку зрозуміємо що таке ЧВК Вагнер.

В Україні "вагнери" сформували образ підрозділів з зеками. Але це неправильно їх відображає. Бо ще недавно зекам попасти в "вагнер"- не було можливості. ЧВК Вагнер- це підрозділ який підпорядкований ФСБ. Його задача- це неформальний вплив там, де офіційні підрозділи РФ не мають бути. І туди набирали кращих військових, з багатим досвідом. Через поліграф та секретку ФСБ. І військові ВС РФ йшли у "вагнери", бо по перше- там набагато зрозуміліша ситуація для профі з координацію та відповідальностю. По друге- це свобода та гроші. І грошей там багато. Крім того військові задачі "вагнерів" періодично включали в себе віджим майна та отримання за це легких грошей. Полон під викуп. Перевізки зброї та незаконних вантажів. Підроблені документи, замовленні вбивства, кароч спектр їх задач доволі широкий. І в основному- незаконний.

ЧВК Вагнер себе показав у Африці та Сирії. Вони віджимали алмазні, залаті, та нефтяні родовища, підтримували режими, організували ліквідації. Гроші вони через прокладки виводили у банки в Швейцарії та ОАЕ. Ці гроші, а там мільярди -це чорний кеш військової машини РФ. Це те, чим вони працюють по світу.

Доречі у ФСБ були підрозділи та кадри які працювали і в пострадянськіх країнах, один з нам більш відомих представників цих підроздилів- це унилий гусар Гіркин. Якого поматросили та кинули, пішовши до Пригожина в скрутний час, тому у вусатого нациста так бомбить від Пригожина, хоча по суті вони є продуктом одного відомства. Просто "Вагнер" зміг стати конкурентним, а Гіркин не зміг зробити самостійну військову машину з сепарів, тому туди підключилось МО РФ, почало підтримувати сепарів вже напряму і Гіркін пішов нахер. Звісно що Кужугетича він теж мʼяко кажучи не любить. Треба тільки не забувати одне- всі одні хоча і разнорідні- але все ж куски лайна. Але ми відовліклись, продовжимо.

Коли сталась війна в Україні, військова машина ВС РФ продемонструвала слабкість в компоненті штурмових підрозділів в складі БТГр. Батальонно-тактична група- це дуже ефективна військова одиниця на полі бою. Це по суті батальон, якому придані РЕБ, ППО, та інші підрозділи які дають йому можливість виконувати широкий спектр задач. Але роти в ціх БТГрах були на початок війни укомплектовані на 40-60% по штату мирного часу. По задуму Герасімова, ракетні, авіаційні, а потім артилерійські удари повинні були знищити весь можливий спротив, і БТГри повинні були заходити максимально далеко, бо перед ними і спротиву то неповинно було бути. По стратегічним та оперативним цілям відпрацювали ракетами, потім авіація все зачистила, а якщо є там хтось та ще стріляє- ну підняли Орлан в повітря, знайшли хто там живий та розровняли все там артою. Яка різниця багато в тебе в ротах людей, чи ні, якщо їх задача- воткнути прапор на руїнах?

Реальність була дещо іншой. Ракети не завжди влучали, хоча звіти наверх подавались про знищення всієї ППО та штабів, авіація почала трошки падати з перших днів, та могла виконувати задачі без застосування бомбардувальників (а росіянє планували бомбити міста запасами чугунія як було в Сірії), або з дуже обмеженим використанням. А на землі підрозділам чинився спротив. І некомплектні роти штурмовиків швидко замортизувались об спротив. І ось в тебе є БТГр, з технікой та можливостями, але кого ти в окопи відправиш? Звʼязківців? Артилеристів? Ппошників? Дуже срочно була потрібна штурмова піхота. І для виконання цієї задачі підключили ЧВК Вагнер.

Самі "вагнери" мали в своїй структурі багато інструкторів, досвідчених бійців, та джерела надходження неофіційних грошей, які були потрібні для набору та підготовки тієї самої штурмової піхоти. Один шлях вербовки- це були "вагнер-центри". Інший- тюрьми.

В тюрьмах набирали зеків, їх вчили, координували, привозили. Якщо вони біжали- то "вагнери" виконували функції заградотрядів. Але той самий досвідчений та навчений костяк "вагнерів" в мʼясних штурмах участі не приймав. Координація, артилерія, аеророзвідка, авіація (так, авіація в них теж є), логістика.

Вся неофіційна військова машина РФ включилась в цю війну.

Далі ви знаєте. Снарядний голод, конфлікти з дегенератизмом МО РФ (що підігрівалося тими військовими які пішли в "вагнери" з МО РФ, і тут раз- і знов любимий дегенерат Шойгу у руля). Конфлікти, взаємні обвинувачення, "Шойгу, Герасімов, де снаряди?".

І по ітогу Шойгу узгоджує у Пітуна підпорядкування ЧВК Вагнер контрактом з МО РФ. І тут вже багато хто вперся рогом від такої перспективи. Бо не для того ФСБ свою квіточку ростило, щоб МО РФ це все віджало собі.

Бо одне діло- бути псом війни десь в Африці, відкладувати собі на безбідну старість грошенят по рахункам в еміратських банках, відчуваючи себе полушпійоном, полурембо, а зовсім інше, сидіти в Україні очікуючи Хаймарс в базу, дивлячись як все що багато років вибивалось, зароблялось, координувалось- віддати тувінському недоліку.

Далі ви в курсі. Похід Пригожина, абсолютна імпотенція росгвардії, заблукавші ослойоби, декілька збитих бортів, та небажання підрозділів ВС РФ протистояти "вагнерам". Там теж зрозуміла мотивація. Ти зараз когось там вальнеш, і за тебе якби закон, але там люди взагалі поза законом. Переходити дорогу їм - собі дорожче. Потім знайдуть і тебе ніхто не захистить.

По ітогу Пригожин все ж добився свого. ЧВК Вагнер не буде підписувати контракти з МО РФ. Будуть мати базу в Белорусі. Скоріш за все доступу до зброї та кадрів з російсько-української війни вони не отримають, але і пох, Пригожин сам заявляв що їм більш цікаво займатись тим, чим і раніше, а не рубатись на війні, де в них вибивають цінних кадрів ракетними ударами, без особливих лівих джерел доходу. ЧВК Вагнер хоче знов бути солдатами вдачі, а не підпорядковуватися МО РФ та воювати в Україні.

Сам Лукашенко привів в свою країну з одного боку бомбу, яка колись рване, але з другого- він забетонував свою владу у країні. Тепер там ніяких протестів точно не буде проти Луки. "Вагнери" танками пройдуться по любому.

А що МО РФ? А вони якби в ахере. Є думки що багато хто підтримав "вагнерів", і зараз тих хто підтримував цей заколот відсувають від важилів впливу. В самі важкі часи для ВС РФ вони отримали удар впсіну, втратили велику кількість досвідчених командиров та механізмів які підтримували цю війну. І замінити їх кадирівцями чи якоюсь іншою ЧВК вже не вийде. Якби там що не казали, я вважаю що ЧВК Вагнер це протистояння виграв, залишившись незалежною військовою одиницею. А також продемонстрував Пітуну, які перспективи незалежних військових формувань у випадках незгоди з офіційною лінією командування будуть мати своє місто у майбутньому. А це означає що РФ зараз повинна витратити багато ресурсів щоб підсилити росгвардію, яка буде на обратній стороні барикад.

І це в час контрнаступу.

Ну що сказати. Мені все подобається поки що. Пригожин зробив набагато більше, ніж просто збив декілька бортів та зробив хорошими декілька руських. Він розбалансував існуючу військову машину, та створив внутрішню конфронтацію під час активної військової операції. А які це буде мати наслідки- побачимо пізніше. Але я думаю, що вони нам сподобаються 

Окремо цікава історічна паралель. Пітун- це продукт КГБ. ЧВК Вагнер - це продукт ФСБ, а ФСБ- це правонаступник КГБ. А Пітун колись був керівником ФСБ. Той випадок коли КГБ став тим самим уроборосом, який і пожирає сам себе.

Ну і останнє- чому я вважаю причетним до ЧВК Вагнер саме ФСБ, а не ГРУ. Хоча ЧВК Вагнер імплементований і у ФСБ, і а ГРУ, і в Росгвардію, і в МО РФ, просто по різному і з різним ступенем впливу. Зброю, бк та паливо наприклад "вагнери" отримували через ГРУ МО РФ. Але навіть фсбешник Гіркин отримував для сепарів зброю теж через МО РФ. Тому вони взаємозвʼязані, це факт.

Але по словам того ж Лукашенко домовленності з Пригожиним були досягнуті при посередництві голови ФСБ Бортнікова та замміністра оборони РФ Євкурова. Саме ФСБ заявило про закриття кримінальної справи по Пригожину. Ну і саме ФСБ було спікером Пригожинського заколоту.

Ну а Гіркін сам признався якось що він співробітник ФСБ та ловили його з лівим ФСБешним паспортом. І чогось ГРУ в ціх подіях як не було.