Сирський заявив, що російське керівництво поставило завдання взяти Часів Яр до 9 травня

Сирський заявив, що російське керівництво поставило завдання взяти Часів Яр до 9 травня

РФ зосереджує зусилля для прориву оборони на захід від Бахмута, щоб вийти до каналу Сіверський Донець-Донбас і захопити Часів Яр.

За його словами, піхоті росіян вдалося вийти в мікрорайон "Новий" (східна частина міста), проте, як заявляє головком ЗСУ, «їх знищили ударами дронів та артилерії українські військові».

Сирський також повідомив, що бригади, що перебувають на цьому напрямку, посилили додатковими боєприпасами, дронами і засобами РЕБ.

Проте, експерти вважають, що захопити до 9 травня добре укріплене місто малореально. Тільки якщо українські війська самі з нього відступлять, що теж не виглядає реалістичним, тому що Часів Яр - це центр оборони всієї півночі Донецької області.

Інше питання, що загальна військова ситуація для ЗСУ на цьому напрямі тяжка. Росіяни атакують і, якщо зможуть закріпитися у східній частині міста, то поступово почнуть просуватися далі, захоплюючи квартал за кварталами. Але, судячи з темпів просування РФ в інших населених пунктах (Бахмут, Авдіївка, Новомихайлівка), підуть на це у них не тижні, а місяці.

Крім того, є думка, що РФ не має наміру розвивати наступ на півночі Донбасу (що є дуже складним завданням, на що потрібно виділити великі сили), а ставить за мету закріпитися і зайняти оборону на східному березі каналу Сіверський Донець – Донбас.

Дуже сподіваюсь, що до того часу в Україну надійде обіцяна зброя і ЗСУ зможуть, як мінімум, стабілізувати фронт. Далі - по ситуації і наявним силам та засобам.