"Діти – це незламна сила!" - Володимир Співаковский

"Діти – це незламна сила!" - Володимир Співаковский

Стільки останніми днями розмов про корупцію…, про те, що нас не приймуть у НАТО через корупцію…, i що вже стільки наробили в країні цих антикорупційних контор, а вони всі безпорадні та марні…

Загалом, здавалося б, повна безнадія. Нічого не можна зробити.

Проте!

Ось непоганий спосіб боротьби із корупцією.

У Танзанії, яка була наскрізь пронизана корупцією, так замучилися з нею боротися, що придумали геніальний спосіб її позбутися.

(Просто оскільки я займаюся "Системами освіти і беру участь у освітніх реформах у різних країнах", то якось натрапив на їхній сайт).

Так ось, вони почали... з дітей (наче це дивно чи смішно не звучало).

Ввели у навчальний план шкіл уроки «знищення корупції» (зауважте – не боротьби з нею, яка завжди вічна i марна, а Знищення її (!!!) – це правильніше слово.

Як? Почали проводити уроки, головною особливістю яких був не просто тренінг дітей до нетерпимості хабарів.

А крутіше! - Діти приходили додому і вимовляли фразу: "Мама i Тато!, не можна красти, брати і давати хабарі та взагалі займатися корупцією”. Це соромно.

І повторювали це щодня по три рази, наче це таблетки після їжі.

Ні, вони не закладали батьків, як павлик морозів... вони не "стукали" на них... Вони просто вимовляли цю фразу з дитячою невблаганною неминучістю, і цим виносили батькам мозок.

По всій країні було створено антикорупційні шкільні клуби.

А що ж батьки? Вони, звичайно, не знали наших великих п'яти психологічних слів (Заперечення – Гнів – Торг – Депресія – Прийняття).

Але алгоритм їхньої реакції був точно такий.

І батьки не змогли витримати цього дитячого пресингу. І починали змінювати спосіб життя та ментальність.

Куди б вони не приходили, з ким не вели б переговори та розмови, у вухах завжди дзвеніли слова, сказані їхніми власними дітьми.

І в багатьох сім'ях думки про корупцію були знищені.

Діти – це незламна сила!