"Давайте стосовно гарячої та кричущої теми «Хто розмінував Чонгар», будемо спиратись на факти" - Олексій Петров

"Давайте стосовно гарячої та кричущої теми «Хто розмінував Чонгар», будемо спиратись на факти" - Олексій Петров

Без заголовків наскриншочених в ЗМІ, без взаємних образ (розумію, це зараз модно, але все ж таки), та без доводів в стилі «сам дурак». Просто факти.

Факт перший - ми достеменно не знаємо, чи дійсно мости (їх там декілька) в районі КПВВ «Чонгар» були розміновані. Так, щось там Слуги народу розповідали про шатли. Вони взагалі багато про що розповідали, від «просто перестать стрелять» і миру в очах путіна, до казок про мільярд дерев, але тем не менш. Доказів того, що мости були розміновані - немає.

Факт другий - усі мости на шляху російських окупаційних військ з боку окупованого Криму у напрямку Мелітополь, не були підірвані 24 лютого 2022 року. Усі, окрім одного мосту в Геничеську. (Вічна памʼять Герою який знищив ту споруду). Цей міст виконував другорядну функцію, але тем не менш. Якщо подивиться уважно на карту, то не менш важливішим ніж міст в районі КПВВ «Чонгар», на відстані 20 км був перешийок біля Сальково. Який теж був замінований. Принаймі у 2017 році уж точно. І якщо би він злетів у повітря, то окупанти опинились би на вузькому перешийку. З обох боків - Сиваш.

І це ще не все. Біля Мелітополя (120 км від Чонгара) є надважливий міст через одну з гілок Каховського магістрального каналу. Я не знаю, чи був наказ його замінувати. Але, те що і він дивним чином вцілів, це теж факт, який неможливо спростувати. Хоча його можна було знищити протягом 24 лютого. Про мост в самому Мелітополі, я вже і не кажу.

Факт третий - слова двох генералів, Сергія Наєва та Віктора Муженко. Сергій Іванович наполягає на тому, що наказ «Знищити мости», був доведений до особового складу за декілька годин перед вторгненням. Чи є підстави не вірити генералу Наєву? У мене таких підстав немає. Окрім цього, в березні 2023 року, колишній Начальник Генерального штабу - головнокомандувач ЗСУ, Віктор Муженко, в своєму інтервʼю чітко дав зрозуміти, що він був мʼяко кажучи здивований тим фактом, що російські війська пройшли з території окупованого Криму майже парадним маршем в бік Херсона та Мелітополя. Значить відповідно із задумом нашого ГШ, мости обовʼязково мусили злетіти в повітря. Але вийшло навпаки.

Чи можна припустити, що був не виконаний наказ генерала Сергія Наєва? Навряд чи це так. І причина тому проста. Задача підрозділів, які стояли в різні часи на тому напрямку як раз і полягала в знищенні мостів та перешийка (це надважливо) біля Сальково, що значно би уповільнило просування живої сили та техніки ворога, зокрема в бік Мелітополя. В 2017 році нам майже кожного тижня це вбивали в голову, та перевіряли стан зарядів. Тоді в чому ж справа, окрім можливої диверсії біля КПВВ «Чонгар»?! Мені на думку приходить лише одне… Хтось, користуючись авторитетом, можливо порадив доки не поспішати із виконанням розпорядження Наєва. Хто це міг бути? Ну наприклад хтось з тих колишніх високопосадовців СБУ, яких зараз підозрюють в роботі на ФСБ. (Хто їх привів у високі кабінети, то питання з питань). Один дзвінок із криком, «Ти шо подполковник, ох@ел? Какие мосты? А кто потом, если шо, за всё будет отвечать? Ты? Денег д@хуя? На нары захотел?», міг виконати свою чорну справу. Але навряд чи зараз у когось спитаєш з тих, хто першими зустрів росіян там, на кордоні із окупованим Кримом. І підрозділи, які стояли на Чонгарі, уж точно не відповідали за мост біля Мелітополя.

Але це тільки мої припущення…

p.s. Про всяк випадок нагадаю дуже язикатим користувачам із закритими сторінками. За флуд та спробу розпалювання ворожнечі, я відправляю в бан не вагаючись.