"День жахливого екологічного злочину" - Олександр Красовицкий

"День жахливого екологічного злочину" - Олександр Красовицкий

Перші коментарі та прогнози.

 1. Знищення греблі Каховської ГЕС - безумовно, заздалегідь підготований системний злочин окупантів, які розуміють, що українська земля скоро буде повністю звільнена в результаті контрнаступів ЗСУ; що люди, які живуть на цій землі, в своїй більшості не стануть росіянами. Тому рішення ухвалили, згідно з принципом агресора - «випалена земля».

 2. Чому підірвати дамбу агресор вирішив саме зараз? Відповідь доволі проста: після одночасних наступальних дій ЗСУ під Бахмутом, західніше Вугледара та на Запоріжжі, росіяни зрозуміли, що наступ почався, і, за заздалегідь укладеними планами, вирішили зробити неможливим пересування єдиним залізобетонним мостом в цій частині Дніпра з правого берега на лівий важкої бронетехніки ЗСУ. В той же час, сильне підтоплення нижнього Лівобережжя Дніпра змушує ЗСУ залишити плацдарми, що зроблено на острові Потьомкін та сусідніх островах напроти міста Херсон, і не дає можливості в разі висадки десанту рухатися лівобережжям Дніпра на Скадовськ та інші населені пункти чорноморського узбережжя, окуповані ворогом. В результаті блокування цієї частини території водою, ворогу вдалося вивільнити частину людських ресурсів та техніки для перекидання на інші ділянки фронту.

 3. Як довго буде йти велика маса води? Не більше чотирьох діб. Чи залишиться можливість для українців форсувати Дніпро? Безумовно. Мало того, незграбність, з якою російський Генштаб виконав свої плани, призвела до численних втрат техніки ворога. Сьогодні ми можемо сказати, що лівий, нижній берег майже повністю демілітаризовано. Це ж стосується покращення ситуації із замінуванням цієї частини території. Чи думали вони про втрати у власній армії? Ні, головним було зупинити українців методом, відомим з часів Другої світової, коли знищена плотину Дніпрогесу призвела до втрат десятків тисяч мешканців Півдня України і не змогла зупинити німецьку армію, що насувалася на Лівобережжя.

4. Давайте проаналізуємо втрати для України. Суттєве зменшення площі водяного дзеркала призведе до зміни клімату на Півдні України на більш сухий. Крим залишиться без Північно-Кримського каналу з постачанням питної води (тимчасово це дуже правильно, але після перемоги відновити це буде не так просто). Південь, від Бердянська до Скадовська залишиться без поливного землеробства через пересихання каналів. Кривий Ріг, Нікополь, Марганець та ще десятки міст залишаться без питної води з Каховського водосховища. Той же Нікополь та інші залишаться без каналізаційних колекторів, які серйозно пов‘язані з Дніпром. За тимчасовою вологою прийде засуха, якої не бувало в регіоні 70 років. Величезна площа осушеного водосховища відкриє жахливі відстояні площі відходів різного рівня, від яких мешканці можуть отримати жорсткий бактеріологічний фон. Я вже не кажу про знищені будинки, приватні городи, ліси та садиби, захаращені поля, рибу, що в великій кількості буде гнити на полях Півдня Херсонщини. Вся інфраструктура Херсонщини буде потребувати не стільки відновлення, скільки нового створення. Проблеми, які виникнуть на ЗАЕС через відсутність додаткової води для охолодження, ще невідомі.

5. Коли Радянський Союз будував Каховську ГЕС, це не була тільки перемога над стихією. Було прийняте фантастично людожерське рішення про затоплення величезних територій разом з приватними будинками, в яких жили десятки тисяч людей, культовими спорудами, землею, що використовувалася під сільське виробництво. Радянський Союз вчергове показав байдужість до власного населення та хижацьке ставлення до надбань українців. Землі було знищено. В своїй «Поемі про море» Олександр Довженко за допомогою езопової мови сказав дуже багато про справжні проблеми, які виникли. Він, як відома людина, допомагав багатьом мешканцям цієї території зберегти хоч щось зі своїх статків. Після Перемоги обов‘язково постане питання, чи є сенс створювати нове Каховське водосховище, або повністю змінити застарілий підхід до будування величезного водосховища.

6. У цей день ООН замість термінового засідання задля висловлення чергового варіанту «стурбованості», вивісила на сайті поздоровлення росіянам з днем російської мови в день народження Пушкіна. Чиновників ООН поки що не цікавить, що відбудеться на Півдні України після екологічної катастрофи, яких не мала Європа після Чорнобиля. Український письменник Ян Валєтов п‘ятнадцять років тому в романі «Нічия земля» спрогнозував дії росіян по знищенню Київського моря для створення сірої зони на місці центральної України. На жаль, прогноз виправдався майже на 100%. Завжди не хочеться вірити в найгірше. Але росіяни наштовхують на думки про те, що їхня винахідливість у таких питаннях не знає меж. Це означає тільки одне - максимальну підтримку ЗСУ для повного знищення тих, хто без дозволу зайшов на нашу землю.