"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Bild: Українська влада пообіцяла Словаччині відкликати позов до СОТ щодо зерна. Міністри двох країн домовилися про спеціальну систему для торгівлі зерном: вона передбачає видачу ліцензій та контроль за ними.

Паралельно Київ намагається послабити напруженість у відносинах із Варшавою: представники країн домовилися знайти рішення щодо експорту зерна. До наступних переговорів, які відбудуться вже найближчими днями, українська та польська сторона мають підготувати свої пропозиції.

‼️ Як же мене бісить така (м`яко кажучи) імпульсивна політика наших державників! Адже було цілком очевидно, що найкращий варіант - знайти вихід із ситуації шляхом двосторонніх перемовин із сусідніми країнами, а не виносити (на радість Москві) брудну білизну назагал. Тепер, після низки скандалів, биття горщиків та взаємних звинувачень, ми повертаємось на ті ж стартові позиції. За виключенням того, що втрачено час і певною мірою взаємодовіру.

❗️Твердо стояти на своїх позиціях - сентенція, яка більше підходить до військових, а не дипломатів. Дипломатія - наука компромісів, особливо, коли це стосується не ворога, а найближчих сусідів та союзників. Нам потрібні перемоги, але вони не повинні бути Пірровими.

По напрямках, на зараз:

Бахмутський, Бердянський - на південному фланзі Бахмута Сили Оборони вирівняли фронт по залізниці, на деяких ділянках є плацдарми східніше неї.

Токмацький - окупанти продовжують чинити тиск на Роботине, а також на фланги плацдарму. Успіхів не мають.

Купʼянський, Лиманський - локальні контратаки Сил Оборони на деяких ділянках, під Синьківкою зберігається важка ситуація.

Інформація щодо звільнення Новоселівського (навіть часткове) НЕ відповідає дійсності!

Мар'їнський, Авдіївський - без змін.

The Washington Post: Президент України Зеленський прибув до Капітолію США, швидко і безшумно пройшовши повз рій репортерів, які кричали йому вслід, прямуючи спочатку на закриту зустріч з лідерами Палати представників, а потім на повне засідання Сенату. Він був одягнений, як часто буває, в оливково-зелену форму військового зразка.

Дуже цінна інформація.

BBC: «Українські слідчі розмовляли із Залужним у рамках розслідування справи про «здачу півдня України» на початку війни. За даними Бі-бі-сі, процесуального статусу у цій справі у головнокомандувача ще немає, так само як і офіційного виклику на допит. Але не виключено, що такий статус з'явиться згодом. Враховуючи такий можливий розвиток подій, у вузьких політичних колах справу про окупацію Півдня вже називають справою Залужного. Справа про неналежну оборону Херсонської області, наслідком якої стала її швидка окупація, Державне бюро розслідувань України відкрило вже на другому місяці війни – 11 квітня 2022 року. Основні питання - чому не підірвали мости на перешийку, чому належним чином не підготували оборону і чому не посилили той напрямок?»

У всій цій історії хтось хоче зробити Залужного крайнім? Не Верховного, не Єрмака, не тодішнього Голову СБУ, підлеглі якого через одного виявились агентами ФСБ, а саме Залужного? Все правильно зрозумів? Чи все ж таки помиляюсь?

Voice of America: Після переговорів за закритими дверима конгресмен-республіканець Майкл Маккол прокоментував їх так:

Я спитав: "Який у вас план щодо перемоги? І що вам потрібно для перемоги?" Зокрема це дві речі: авіація – F-16 й ATACMS. Їм треба артилерія далекої дії, щоб здійснювати удари по Криму, звідки летять іранські дрони, – зараз вони цього не мають".

Маккол додав: "Зараз їхні війська ідуть вперед без прикриття з неба, вони мають розміновувати поля вночі власними руками. Ми б не відправили свої війська в таких умовах. Тому ми маємо дати їм те, що їм потрібною. І якщо ця адміністрація не дасть їм цього, то ми маємо прописати у законопроєкт про бюджетні асигнування зброю, про яку він просив".

Відповідаючи на запитання про те, чи під час зустрічі говорили про нове фінансування у 24 мільярди доларів для подальшої допомоги Україні й для поповнення запасів Пентагону, після надання озброєння Києву, Маккол сказав: "Їм це необхідно - і вони це отримають. Як я сказав, більшість підтримує це".