"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Reuters: Зеленський, Навальний та Грета Тунберг - серед фаворитів на перемогу в Нобелівській премії миру.

М-да...

*

The New York Times: Генсек НАТО та міністри оборони Британії та Франції здійснили несподівані візити до Києва.

Вони підносять розвиток збройової промисловості в Україні як необхідність для зруйнованої конфліктом країни. Це також прибуткова перспектива для західних виробників зброї, хоч і ризикована через обстріл Росії. Візити відбулися за день до форуму за участю міжнародних військових підрядників. У заході візьмуть участь представники 165 компаній із 26 країн.

Схильність президента України до амбітних заяв знову виявилася на зустрічі з Єнсом Столтенбергом. Зеленський сказав: «Сьогодні це вже розмова між фактичними союзниками, і питання, коли Україна стане членом Альянсу де-юре, є лише питанням часу». Наскільки це реально, залишається незрозумілим. Офіційні особи кажуть, що цю перспективу не можна серйозно розглядати до закінчення війни.

Французький міністр Себастьян Лекорню приїхав разом із приблизно 20 представниками французької оборонної промисловості. Розвиток військового виробництва як комерційної, і військової метою. «Для нас це також спосіб зберегти курс і закріпити французькі інтереси у Києві та Україні в довгостроковій перспективі. Ми знаємо, що цей конфлікт триватиме довго», – сказав Лекорню. За його словами, згодом буде менше прямих постачань зброї в Україну і більше продажів. У грудні Лекорню повідомив, що Франція створила «інноваційний фонд» у розмірі 200 млн. євро, що дозволяє Україні купувати зброю у французьких промисловців.