"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

The Financial Times про антиукраїнські тренди.

Антиукраїнські течії у західній політиці не варто перебільшувати. Нечисленні ультраправі республіканці у Конгресі є винятком. Партія Роберта Фіцо "Смер" отримала лише 23% голосів у Словаччині. У Польщі націоналістична партія «Право і справедливість» виборює збереження парламентської більшості на виборах. Джо Байден наполягає, що угода про 24 млрд доларів незабаром буде досягнута.

Але політика дуже примхлива річ. Тому підтримка Києва має бути максимально закладена у майбутнє. У разі погіршення політичної ситуації в США, Європі, включаючи Британію, можливо, доведеться взяти на себе більший фінансовий та військовий тягар. Значна частина відповідальності ляже й на найбільші країни ЄС: Францію, Німеччину та Італію. Необхідно також подвоїти зусилля щодо забезпечення економічної самостійності України, постачання систем ППО, ракет, винищувачів F-16.

В умовах зростання вартості життя популістським партіям легко наполягати на тому, що витрати мають спрямовуватись на вирішення внутрішніх завдань. Але прихильники Києва мають потужне послання, про яке вони мають кричати: витрати на підтримку боротьби України мізерно малі в порівнянні з витратами на те, щоб дозволити путінській Росії здобути перемогу.

❗️Твереза стаття. Я б на цьому етапі не перебільшував фактори Орбана та Фіцо у загальній політиці Заходу стосовно України. Закон про виділення Україні більше 20 млрд Конгрес теж прийме. І навіть якщо до влади прийде Трамп, завдяки потужному балансу влади у США, ми не залишимось без американської допомоги. Спаплюжити все може лише сама українська влада у випадку, якщо її запити не будуть співвідноситись з тими обіцянками, які вона давала Заходу стосовно внутрішніх реформ та цільового використання грошей, наданих американськими та європейськими платниками податків. Та не зробить вже давно назрілі корективи у своїй зовнішній політиці.

Bloomberg з посиланням на помічника голови Пентагону Дугласа Буша стверджує, що оборонне відомство США готове хоч завтра відправити Україні ракети ATACMS з касетними боєприпасами, як тільки Байден дасть добро.

За його словами, Пентагон вже «деякий час був готовий до такого розвитку подій» і "налаштований діяти швидко".

Джерела видання стверджують, що Байден вже повідомив Зеленського про позитивне вирішення цього питання.

У свою чергу, NBC без будь-яких доказів стверджує, що сигнальні поставки першої партії ATACMS більшої дальності під назвою Precision Strike Missile вже розпочались. Підтвердження такої інформації з інших джерел поки немає.

Події дня: Вірменія офіційно ратифікувала Римський статут, Росія оголосила у розшук Олексія Арестовича, а Ілон Маск заявив, що Трамп - його кумир.

Кабмін збільшив доплати для військових.

Зокрема, збільшено виплати пораненим, інструкторам навчальних центрів, строковикам та курсантам. Так, ракетники, артилеристи, сапери та ППО поза районом бойових дій отримуватимуть 100 тисяч гривень. Командири штабів – 50 тисяч та сапери поза бойовими діями – 30 тисяч гривень.