"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Financial Times: Вступ України до Євросоюзу дасть їй право на отримання близько 186 мільярдів євро з бюджету блоку протягом наступних семи років.

Так станеться, тому що Україна буде найбіднішим членом Євросоюзу та найбільшим сільгоспвиробником у його складі.

Нинішні правила Євросоюзу передбачають виплати біднішим його членам з Фонду згуртування (ФС) та виділення коштів країнам у рамках Єдиної сільськогосподарської політики ЄС (ЄЕСП), більша частина яких прямо йде фермерам. У 2021-2027 роках на ці дві категорії доведеться 62% бюджету блоку згідно з поточним планом.

Таким чином, у разі вступу Україна протягом семи років може претендувати на 61 мільярд євро з ФС та на 96,5 мільярда євро за ЄСП – на 157,5 мільярда євро лише за цими двома пунктами.

Уявляю, як напружилась після цих розрахунків Угорщина...

Сміявся. Коли до нас, наприклад, приїжджають сенатори США з двох різних партій, вони представляють свою країну і свій народ - і ні у кого це не викликає сумніву.
Точно так українські депутати, які мають великий досвід у сфері зовнішньої політики, повинні їздити у закордонні відрядження і відстоювати інтереси України. Як, наприклад, Порошенко чи Климпуш-Цинцадзе. Натомість, перемовини з росіянами очолює Арахамія, а зовнішньою політикою керує Єрмак.
Краще мовчав би цей пан Данилов...

Свіжий твіт від британського прем`єра:

Ми були першою країною, яка відправила танки до Києва, зараз це роблять більше 10 інших (країн).

Ми були першою країною, яка погодилася навчати українських пілотів, тепер це роблять ще понад десяток інших.

Я кажу це нашим союзникам: дайте Зеленському інструменти, українці завершать роботу!

❗️Британія... Єдина країна, яка жодного разу не вагалась у своєму прагненні допомогти Україні по-максимуму. І цей заклик я, наразі бачу адресованим трьом іншим нашим партнерам - США, Німеччини та Польщі.

Financial Times: МЗС Польщі звинуватило ФРН у розпалюванні скандалу між Варшавою та Києвом.

На думку заступника глави МЗС Польщі Аркадіуша Мулярчика, між Україною та Німеччиною може бути прихована домовленість, яка передбачає, що при зміні польського уряду Київ отримає можливість прискореного вступу до ЄС.

❗️Скоріше б вже ці вибори у Польщі пройшли (15 жовтня) - може тоді перестануть лунати ці безглуздо-популістські заяви, та все повернеться у русло реальної політики.

Уявляю, що нас всіх очікує під час апогею американських передвиборчих перегонів, де українська карта буде використана на повну. Але у нас є простий рецепт проти подібного трешу: твердо позиціонувати себе у якості суб`єкта (а не об`єкта) міжнародної політики і просто робити своє.