"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Знаєте, чому Ізраїль максимально дистанційонувався від військової допомоги Україні? Він був впевнений, що Росія має такий рівень впливу на ХАМАС та Іран, який дозволить Єрусалиму відчувати себе у відносній безпеці.

Чого коштують «гарантії безпеки» від Москви, Ізраїль відчув сьогодні у повній мірі. Він, безумовно, впорається з цією ситуацією і висновки, сподіваюсь, зробить. Вони очевидні: довіряти у чомусь Москві - це добровільно просовувати свою голову у зашморг.

Росія повинна бути знищена - ось єдиний рецепт припинення всіх війн на планеті.


«Секретар» відділення «Єдиної Росії» в окупованій Новій Каховці Володимир Малов, поранений внаслідок підриву авто на Херсонщині, помер у лікарні.

Яка сумна новина! Ні.


Ллойд Остін заявив, що найближчими днями Пентагон забезпечить Ізраїль "усім необхідним для оборони та захисту своїх громадян".

Ізраїль є офіційним військовим союзником США на Близькому Сході. При цьому Вашингтон не зобов'язаний вступати у війну на боці Ізраїлю.

Подібну модель гарантій безпеки Захід обговорює щодо Києва. Але ми не повинні легко на це погоджуватись: неможливо порівняти загрозу, яку несе Україні ядерний монстр, яким є Росія, з небезпекою періодичних набігів терористів з ХАМАС - навіть добре озброєних Сирією та Іраном.

❗️НАТО, only НАТО - система колективної безпеки, а не гарантії від окремих країн - забезпечить Україні її суверенітет.

І ще одне. У кожному (абсолютно кожному) військовому протистоянні присутня така складова, як боротьба за ресурси

Сьогоднішнє вторгнення підконтрольній Росії, Ірану та Сирії терористичної організації ХАМАС є, у тому числі, відповіддю на наміри Вашингтону скоригувати світові ціни на нафту в бік їх зниження і таким чином послабити російсько-іранський альянс.

За цим загостренням стоять країни, зацікавлені у збереженні угоди «ОПЕК+» та високих цінах на нафту. І тільки но Саудівська Аравія погодилась з пропозицією Вашингтона збільшити видобуток чорного золота, як бенефіціари терористів з ХАМАС дали їм свою відмашку на початок активних дій.

❗️Принцип "дивись, кому вигідно" є наріжним каменем суб'єктивної сторони будь-якого злочину. У данному випадку основним вигодоотримувачем виступає Москва. Причини очевидні:

▪️У найбільш критичний момент українського контрнаступу та на тлі політичних вагань американського істеблішменту щодо допомоги Україні, переключити увагу основних союзників Києва на штучно створене загострення на Близькому Сході.

▪️Спровокувати зростання цін на нафту - тим самим підірвати зусилля США на цьому напрямі. Що може слугувати подарунком трампістам, в яких з`являється гарний козир проти Байдена. Таким чином:

❗️ХАМАС - пішаки у великій грі Росії

❗️Ізраїль - жертва сподівань на "гарантії" Моски

❗️Росія - цинічний та безпринципний протагоніст всіх збройних конфліктів, політичних вбивств, міжнародного шантажу та світових економічних потрясінь останнього часу

❗️США - головний союзник України, який, між тим, не завжди може протистояти політичним маніпуляціям з боку Москви

❗️Україна - єдина держава, яка зі зброєю в руках протистоїть ядерному монстру, та закликає світ зняти, нарешті, рожеві окуляри


Чому ХАМАС вдалося досягти ефекту раптовості (ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман).

Оцінка ізраїльської розвідки полягала в тому, що ХАМАС зараз ескалація невигідна. Останніми тижнями мешканцям Гази дали більше дозволів на роботу в Ізраїлі, в Газу зайшов черговий транш катарських грошей тощо. Передбачалося, що їхні поточні вимоги задоволені, воювати вони зараз не будуть, а навчання - це просто сезонні вчення, як це бувало.

Тому армія розслабилася, боєготовності на кордоні не було, ХАМАС досяг повної раптовості в нападі, і відповідно - несподіваних навіть для себе успіхів.

Це вкотре демонструє, що оцінка намірів не повинна повністю замінювати оцінку можливостей, і що "підгонка" потенційних дій противника під концепцію, що, на нашу думку, вигідно і невигідно, призводить до катастрофічних наслідків.

⁉️ Нічого не нагадує? Головний висновок: історія нікого і нічому не вчить. Я ще одну річ скажу - тільки ви не ображайтесь: ізраїльська армія та Моссад, яких багато хто ставив нам у приклад, вже не ті, що були наприкінці 20-го сторіччя. Корупція, зміна поколінь та деяка розслабленість зробили свою справу. Впевнений, Ізраїль досить швидко вирішить цю проблему, але на виході маємо те що маємо - ще один міф частково зруйновано.

ЗСУ та українська розвідка - ось хто наразі є законодавцем мод у військовій царині. Dixi.