"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Огляд подій навколо Ізраїлю:

▪️Анджей Дуда заявив, що напад ХАМАС на Ізраїль сприятиме російській повномасштабній агресії проти України, оскільки відволіче від неї увагу світу.

▪️ The Jerusalem Post: Кількість загиблих в Ізраїлі зросла до 600 осіб. 100 солдатів і цивільних було викрадено, а близько 1900 поранено.

▪️Військово-політичний кабінет Ізраїлю проголосував за введення пункту 40 Алеф, що означає офіційне оголошення війни.

▪️Haaretz, Ізраїль: Ізраїльське керівництво, зокрема прем'єр-міністр Нетаньяху, допустило значні промахи у сфері політики та безпеки. Напад оголив слабкі місця у готовності Ізраїлю до війни.

▪️Neue Zürcher Zeitung: Ця війна знову розпалила близькосхідний конфлікт і перекреслила дипломатичні зусилля, зокрема, США та Саудівської Аравії. ХАМАС хотів запобігти цьому за активної допомоги Ірану.

▪️The Telegraph: Атака ХАМАС – екзистенційна криза для Ізраїлю. Західні уряди мають підтримати Ізраїль. Вони повинні зробити все можливе, щоб не допустити втручання у цей конфлікт третіх сторін, таких як Хезболла.

▪️New York Times обговорює ширші наслідки війни, вважаючи, що вона може торкнутися багатьох глобальних гарячих точок, включаючи Україну, Саудівську Аравію та Іран.

▪️BBC: Ізраїльська авіація завдала ударів по 150 цілям у секторі Газа. Серед них – два банки та будинки лідерів ХАМАС, у тому числі будинок голови розвідки ісламістського угруповання.

‼️ Ми співчуваємо Ізраїлю, але не забуваємо основне: одна з цілей Росії, яка разом з Іраном та Сирією стоїть за діями ХАМАС, є відволікання світової спільноти від війни в Україні. Підриваючи мирні зусилля США та Саудівської Аравії на Близькому Сході, Москва таким чином намагається бити по авторитету нинішньої американської адміністрації саме у той момент, коли стоїть питання про прийняття рішення щодо виділення Україні допомоги на суму 100 млрд дол.

⁉️ Спрацює ця ситуація проти інтересів України? У короткостроковій перспективі - так, у довгостроковій - ні. Вуха Москви настільки стирчать у всій цій історії, що це зрозуміло абсолютно всім, з ким я встиг переговорити за останню добу.

Ізраїлю - витримки та перемоги. А ще - висновків від уроку, до чого призводить намагання всидіти на двох стільцях. Україні - витримки та перемоги.


Хтось написав, що Росії доведеться робити екзистенційний вибір між Ізраїлем та ХАМАС.

Та немає у Москві з цим проблеми. Кремль завжди ставав, стає і ставатиме на сторону терористів - близьких йому за духом, методами, менталітетом та світоглядом. Куди злодіїв у Москві чи Тегерані не цілуй, там завжди виявиться дупа.


В Криму тривожно…