"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Зранку Z-паблики істерять про контратаку українських військ під Авдіївкою.

За їхніми даними, удар завдається у бік Пісків - в тил південному флангу "півкільця" російських військ навколо Авдіївки.

Російські воєнкори стверджують, що мета ЗСУ - "зрізати" південний фланг - зараз на цій ділянці тривають бої.

Зі стриманим оптимізмом можна стверджувати, що ЗСУ відбили основну навалу ворога на цьому напрямі та перейшли до стабілізаційних заходів. Орієнтовні втрати ворога за останній тиждень - більше 2000 вбитими.

Дякуємо вам, наші мужні воїни, за все що ви робите!


The Sun: Китай направив шість військових кораблів на Близький Схід «через ризик посилення конфлікту між Палестиною та Ізраїлем».

До складу оперативної групи військових кораблів входять есмінець "Цзибо", фрегат "Цзінчжоу" та корабель комплексного постачання "Цяньдаоху". Раніше свої військові кораблі до берегів Ізраїлю надіслали США та Британія.

Китайські кораблі у Середземному морі чи Перській затоці? Дожились… Вони там дійсно сприятимуть «зменшенню напруги» чи Пекін просто вирішив під шумок вигуляти свій флот - мовляв, дивіться - він у нас також є і навіть плаває?


New York Times стверджує, що США почали передавати Ізраїлю "десятки тисяч снарядів", призначених для України:

"Пообіцявши відправити більше зброї як Україні, так і Ізраїлю, президент Байден у четвер спробував дати зрозуміти, що Сполучені Штати не ставлять одну війну вище за іншу.

Але за кілька годин раніше представник міністерства оборони заявив, що десятки тисяч 155-міліметрових артилерійських снарядів, обіцяних Україні, будуть перенаправлені до Ізраїлю".

Є ще три види зброї, пише видання, на які претендують обидві країни. Це "розумні" бомби, а також "Стінгери", запаси яких обмежені. Крім того, і Київ, і Тель-Авів використовують американські ЗРК "Петріот" і потребують ракет від них.

‼️ На перший погляд, погана для нас новина, але на цьому тлі є і позитивні тенденції. Зокрема, CNBC стверджує, що Вашингтон, розуміючи, що деяким чином підводить Київ з боєприпасами калібру 155 мм та високоточними снарядами, які потрібні Ізраїлю для поразки цілей у густонаселених міських районах, у плані компенсації незаплановано збільшить постачання Україні касетних боєприпасів, які більш ефективні проти позицій, розкиданих по полю бою. Також Україні позапланово будуть передані біля двох десятків ракет ATACMS.

Що ж, Сполученим Штатам треба наразі забезпечити перемогу у двох війнах, і на це сил та засобів у нього вистачить. Проте ситуація загострюється настільки, що двома війнами вона може не обмежитись. То вже інший розклад, в якому можуть бути задіяними всі сили НАТО - Китай з Росією та Іраном це добре повинні розуміти.


ВВС: Бюджетний запит Байдена на допомогу Україні - з чого він складається?

Білий дім 20 жовтня подав бюджетний запит до Конгресу США на 2024 фінансовий рік, що передбачає фінансування додаткових витрат на допомогу Україні, Ізраїлю та іншим партнерам США на загальну суму близько 105 млрд доларів.

Як повідомлялося раніше, найбільша частка в цьому пакеті - близько 61,4 млрд доларів призначена для України або тим чи іншим чином пов'язана з Україною.

Із цієї суми на оборонні витрати у 2024 фінансовому році передбачається виділити 46,1 млрд доларів.

З них 30,6 млрд. призначені для Пентагону. Їх планується розподілити так:

▪️18 млрд доларів – на поповнення оборонних товарів зі складів міноборони США; відшкодування витрат на оборонні послуги, військове навчання та підготовку.

▪️12 млрд доларів – для розрахованої на більш віддалений термін ініціативи Ukraine Security Assistance Initiative (USAID).

▪️1,7 млрд доларів – для програми Держдепартаменту Foreign Military Financing для України та інших партнерів США, які зазнають на собі наслідків війни в Україні.

▪️Ще 14,4 млрд. доларів призначено для розвідпідтримки, збільшення виробництва зброї, кібербезпеки тощо.

Станом на початок жовтня вся військова допомога, надана Україні з боку США з початку повномасштабного російського вторгнення, склала близько 20 млрд доларів, тобто приблизно 1,1 млрд доларів на місяць.

Крім того, у запиті закладено суму в 11,8 млрд доларів для прямої бюджетної допомоги Україні, а 481 млн доларів мають піти на програми підтримки українцям, які прибувають до США за програмою Uniting for Ukraine.

Український посол у США підкреслила, що поки що запит Байдена — це лише «бачення» президента, а детальніше аналізувати цифри варто, коли це бачення перетвориться на бюджетний документ усередині Конгресу.

Під час проходження попередніх законопроектів про допомогу Україні через Конгрес законодавцям вдавалося досягти підвищення сум, які спочатку пропонував Білий дім.


«Гарний тиждень для Байдена, поганий – для світу»

У статті для порталу CNN оглядач Девід Марк зазначає, що Байден добре впорався з поїздкою до Ізраїлю цього тижня, де він виявив підтримку Ізраїльській Державі.

Навіть деякі республіканці неохоче похвалили поїздку Байдена до Ізраїлю. Його дипломатична місія різко контрастує з міжусобицею республіканців у Палаті представників у Вашингтоні, де нездатність партії більшості обрати спікера означає, що цей інститут нездатний зробити кроки з надання військової допомоги», пише автор. Він також додав, що член палати представників від республіканської партії Тім Берчетт із Теннессі назвав поїздку Байдена "сміливим кроком".

При цьому автор також пише, що протягом 20 місяців Байден був стійким захисником України у її оборонній війні проти Росії і що загалом своєю поведінкою він збільшив шанси на перемогу у майбутніх виборах у США.