"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Зведені дані по підтвердженим втратам сторін від найбільш впливового OSINT-оператора Oryx. Інформація за період з 19 по 25 жовтня.

▪️Танки:

Росія - 30

Україна - 11 (серед них 2 Leopard 2A4)

▪️БМП, БМД та інші ББМ (гусеничні, важка броня):

Росія - 48

Україна - 5

▪️БТР, MRAP та інші бронемашини (тактичні, колісні та легка броня):

Росія - 33

Україна - 10

▪️Артилерія, РСЗВ та міномети (буксировані або самохідні):

Росія - 20

Україна - 4 (серед них 2 М777А2)

▪️Авіація:

Росія - 16 (10 Ка-52, 6 Мі-8)

Україна - 1 (Мі-24)

▪️Командно-штабні машини:

Росія - 1 (БМП-1КШ "Потік-2)

▪️ЗРК та їх компоненти:

Росія – 2 (СОУ 9А317М для ЗРК "Бук-М3", ЗРПК "Панцир-С1")

▪️БРЕМ, машини розмінування, мостоукладачі, автокрани та інша інженерна техніка:

Росія - 3

Україна - 1

▪️БПЛА (розвідувальні):

Росія - 3

Україна - 5

▪️Вантажівки:

Росія - 23

Україна - 11


До Москви прибула делегація ХАМАС. Також з візитом там перебуває заступник керівника Ірану. Чому вони вирішили поїхати до Москви, здогадатися не важко, враховуючи, що Росія приваблює найгірше, що тільки можна знайти у кожному куточку світу.

Для України ж подібні “симпозіуми” - гарна нагода нагадати як США, так і Ізраїлю про те, що вісь зла формується саме у Москві. І завдання у цих ізгоїв одне — покласти край демократіям не лише в регіоні, а й у всьому світі.


Твіт Блінкена, опублікований кілька хвилин тому:

Сьогодні США оголошують про новий транш зброї та обладнання для України, який допоможе їм підтримувати прогрес на полі бою та нарощувати подальший імпульс.

Водночас, WSJ з посиланням на чиновника Білого дому повідомляє, що "у ході вчорашньої телефонної розмови з Джонсоном президенту Байдену вдалось знайти спільні точки дотику щодо успішного вирішення питання подальшого фінансування України".

Мій прогноз залишається таким, що у результаті торгів між Байденом і республіканцями, буде дещо зменшена цифра річної допомоги Україні на 5-7 млрд (у цілому десь до $57-60 млрд) та прийнято рішення щодо посилення контролю за використанням цих грошей - можуть призначити ще пару контролерів, які сидітимуть у Києві і рахувати кожний долар. Що, може, й непогано з огляду на апетити ОПУ.

Це допустимий компроміс. Все буде добре.


Читачі часто запитують, чому досить лояльно ставлюсь до Зеленського і критикую його занадто вже "інтелігентно".

Відповідаю. Моє ставлення до зеленої влади залишається негативним - чому, я виклав у закріпленому повідомленні

Між тим, наразі я знаходжусь у США і маю контакти з певною кількістю людей, які у тій чи іншій мірі здатні впливати на рішення влади стосовно України та настрої пересічних американців. Зараз це роблять і наші діаспоряни, які їздять "червоними" штатами, розповідають про потреби Києва і розвінчують міфи російської пропаганди.

Наразі піднесення щодо продовження війни і повної перемоги над росією дещо спало, і американці почали задумуватись не тільки про свої гроші, які йдуть Україні, але й про можливість початку Третьої світової - це їх лякає.

Зеленський, хоч і втратив багато балів в очах основних спонсорів України "завдяки" корупційним схемам свого оточення, політичній цензурі, кадровим непорозумінням та малоефективній зовнішній політиці, він продовжує залишатись для світу демократично вибраним президентом та її обличчям.

Останнє опитування впливового видання показало, що навіть на цей час Зеленського у США люблять більше, ніж Байдена та Трампа - 50% дорослих американців позитивно ставляться до президента України. При цьому, тільки 42% позитивно ставляться як до Байдена, так і до Трампа.

Тому у своєму колі ви можете називати Зеленського членограєм, бубочкою чи боневтіком, але коли читачі рекомендують "доносити правду" до американців стосовно гаранта, я кажу, що ніяких політичних дивидентів від цього Україна не отримає.

Якщо буде доведено, що людина винна, вона після закінчення терміну президенства повинна відповісти по закону - від неналежної підготовки до війни до вибіркового правосуддя (один тільки приклад того, що Червинський сидить, а Баканов гуляє на свободі - тягне на окрему статтю).

А поки особисто я буду максимально критикувати діючу владу за всі пройоби, не опускаючись при цьому до вульгарних карикатур/образ на президента, як символа демократично здобутої конституційної посади.


ВВС: Явлинський обговорював з Путіним питання про припинення вогню в Україні, готовий особисто брати участь у переговорах про це.

А що, гарна ідея! Пропоную обговорити це питання, як мінімум, в українському Маріуполі - як максимум, в українському Севастополі.


Валерій Залужний провів зустрічі у широкому складі з головкомом Об'єднаних збройних Сил НАТО в Європі, командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі та начальником Штабу оборони Великобританії адміралом Тоні Радакіним.

«Під час переговорів докладно розповів про обстановку у полі бою. Обговорили наші наступальні та оборонні операції, ситуацію на найскладніших напрямках, а також дії та можливі плани супротивника», – розповів Залужний.

На переговорах обговорювали актуальні потреби ЗСУ у снарядах, дронах та військовій техніці. Торкнулись питання авіації, але ця тема не для широкого загалу.

Прорвемось, бандерівці.