"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Габріелюс Ландсбергіс та інші союзники України планують переконати американців допомагати Києву.

У статті виданню Politico глава литовського МЗС позначив мету поїздки, зазначивши, що він та низка інших колег мають намір відвідати окремі штати та провести зустрічі, наприклад, з компаніями, які продають обладнання, таким чином створюючи робочі місця у США. Тобто більшість грошей, витрачених на Україну, фактично було витрачено в США — такий меседж.

Хто саме приєднатися до поїздки поки що невідомо, але дуже важливо, щоб Україна не прогавила цей момент. Як я стверджував раніше, навіть найзатятіший трампіст почувається зворушеним, коли його дякують за допомогу особисто, пояснюючи, що він не просто сплатив пакет допомоги Україні, а й справді врятував чиєсь життя.


Російські та-канали пишуть, що по батальйону з Чувашії вдарили HIMARS – могли загинути понад 100 людей. У батальйоні служили мобілізовані, влада інформацію приховує

Зокрема, 29 жовтня батальйон 1251 мотострілецького полку потрапив під удар ракет HIMARS – про це повідомив канал «Сердита Чувашія». Полк сформований переважно із мешканців республіки, у ньому служать як контрактники, так і мобілізовані. Число вбитих та поранених, за різними даними, становить від 60 до 120 осіб – інформацію публікують у волонтерських чатах.

Батальйон, який потрапив під удар, знаходився на Запорізькому фронті, в районі Ільченково, і в момент атаки готувався до переїзду, пише військовий аналітик Ян Матвєєв. На відео з місця подій видно близько 10 машин, що згоріли. "Камаз з людьми був, цілий КАМАЗ!" – повідомляє автор зйомки.

Влада Чувашії намагається приховати масову загибель жителів республіки. Військком регіону погрожував відповідальністю за поширення «недостовірної» інформації. Глава регіону Олег Ніколаєв звинуватив у брехні українські телеграм-канали, але при цьому не став спростовувати сам факт удару – він ухильно написав, що на фронті «можливі різні ситуації».

Чуваші, схоже, не повірили владі – у коментарях до заяви Миколаєва у групах VK та у телеграмі користувачі вимагають однозначної відповіді про втрати та діляться своїми даними про кількість загиблих.

До речі, сьогодні гарні прильоти були і по Арбатській стрілці, де у двох пансіонатах жили російські військові. Кількість знищених окупантів стане зрозумілою після дорозвідки.


The Financial Times: Китай дав «принципову згоду» на проведення зустрічі голови КНР Сі Цзіньпіна та його американського колеги Джо Байдена цього місяця у Сан-Франциско, - міністерство закордонних справ Пекіна.

Це добре. Крок від краю прірви.


Українці назвали корупцію головною проблемою в країні, окрім війни, - КМІС.

Про корупцію заявили 63% опитаних.

На другому місці (крім війни) - низькі зарплати та пенсії, на які поскаржилися 46% опитаних.

Далі йдуть високі комунальні тарифи, демографічна проблема, посилена ризиком неповернення біженців, безробіття.

Відсутність прогресу щодо вступу до НАТО вважають проблемою 15% опитаних, а загрозу провалу вступу до ЄС – 8%.

Як поєднати у голові практично рівну кількість опитаних, які вважають головною проблемою корупцію і одночасно довіряють президенту, соціологи не повідомили.