"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Данилов (РНБО України):

Залужний прав. Ми завжди про це говорили, зокрема на засіданнях Ставки, що потрібні нові підходи. Якщо ми ретроспективно зараз можемо подивитися, то я більш ніж впевнений, якби допомога Заходу була швидше, то, можливо, були б інші результати. Це правда. Ось і сьогодні, з певним часом, коли Російська Федерація вже прийшла до тями, коли вони стали підключати своїх «друзів» – Іран, відома всім автократична Корея – маємо досить складну ситуацію. Наше завдання в будь-якому випадку незмінне – вигнати ворога за межі території, що є у нас, у 1991 році.

Ми всєгда об етом говорілі, а вот Запад…


Міністерство оборони Британії:

На даний момент перевагу на фронті має сторона, що обороняється, оскільки ні РФ, ні Україна не можуть повноцінно використовувати авіацію в наступі через сильну ППО.

Також йдеться, що обом сторонам складно сформувати ударні сили, оскільки потрібно утримувати позиції на величезній лінії фронту протяжністю 1200 км.

Внаслідок цього ні Україна на півдні, ні РФ під Авдіївкою не можуть просунутися і вперлися в укріплену оборону.

❗️От про це, серед іншого, Залужний і писав - як не крути, а на виході або технологічний прорив або глухий кут з невизначеними перспективами. При цьому треба розуміти, що росіяни вже вперлися у технологічну стелю своїх можливостей, а у України з союзниками ще є потенціал. І до весни його треба з режиму standby перевести у режим ON.


А тепер до хороших новин.

Посол США в Україні Бріджет Брінк щойно твітнула, що вона зустрілася зі спікером Конгресу Джонсоном. Її завдання - пояснити, чому важливо, щоб Україна мала можливість зупинити російську агресію в Європі.

Є інформація, що зустріч пройшла «успішно». Також не виключено, що Джонсон на вихідних прийме делегацію українських діаспорян.

Діаспорян, а не представників українського дипкорпусу.


Можемо пояснити:

Путін провів «передвиборчу» зустріч із членами Громадської палати Росії. Як завжди, його мова рясніла фейками. Ось декілька з них:

▪️Україна продає зброю на Близький Схід, у тому числі, талібам.

❗️У Путіна явні проблеми з географією. Таліби знаходяться не на Близькому Сході, а в Афганістані. Факт продажу зброї Україною не було встановлено жодного разу. Більше того, неодноразово викривався один із фейків пропаганди про те, що Київ нібито постачав зброю ХАМАС.

▪️Корупція в Україні практично узаконена, Заходу не вдасться з нею поборотися.

❗️Росія випереджає Україну за рівнем корупції — про це свідчать дані Transperency International. За підсумками 2022 року, Україна посіла 116 місце в індексі сприйняття корупції. А Росія – 137 позицію. Крім того, саме російські чиновники останніми роками секретять бази, які допомагають боротися з корупцією.

▪️Росію поставили перед вибором винищенням росіян на Донбасі, тому вона вирішила «захистити» жителів «Новоросії».

❗️Жителі Херсонщини не просили Росію про захист, їхній регіон просто захопили та окупували. Те саме сталося і із Запорізькою областю України. Крім того, всі останні роки інтенсивність бойових дій у «ЛДНР»стрімко скорочувалася. У ДНР 2021-го загинули лише 7 мирних жителів, у ЛНР — лише 1 особа.

▪️України не було у складі Російської імперії, вона була сформована лише за радянської влади.

❗️Поняття «Україна» використовується в географічному сенсі ще з XVII століття. Незалежна від Москви Українська народна республіка (УНР) утворилася 1917-го, за п'ять років до утворення СРСР.

І останнє… Який з путіних провів цю зустріч? 2,5.7?


Зеленський змінив командувача Сил спеціальних операцій, повідомляється на сайті ОПУ.

Замість Віктора Хоренка ним став Сергій Лупанчук.


Reuters: Відповідальність за розмову прем'єрки Італії Мелоні з російськими пранкерами взяв на себе її дипломатичний радник і подав у відставку.

«Це питання не було вирішено належним чином, ми всі шкодуємо, відповідальність за нього взяв на себе посол Тало», — повідомила Мелоні.

Під час телефонної розмови Мелоні розповіла пранкерам про «втому» міжнародної спільноти від війни в Україні.


Новий віце-спікер парламенту Словаччини Любош Блаха, отримавши доступ до кабінету, насамперед викинув звідти прапор ЄС та замінив портрет президента Зузани Чапутової на портрет Че Чевари.

Він опублікував ролик, підписавши його "Осіннє прибирання".

❗️Фіцо та Орбан - два європейських маргінала, які дуже смердючі, але особливої погоди для нас не роблять. От якщо до них приєднається Трамп, вже буде складніше.

Благо, у Польщі вибори пройшли на нашу користь та всі країни Великої Сімки нас практично беззастережно підтримують.

Між тим, хочеться вірити, що настане час, коли Україні буде по цимбалах, хто якою країною керує. Головне - хто керуватиме нашою.


Politico: Висновки Залужного спонукає партнерів до перегляду військової допомоги Україні.

Заяви Валерія Залужного підігрівають дебати про підтримку України в США. Конгрес Сполучених Штатів на чолі з Майком Джонсоном були шоковані відвертістю головкома.

Як зазначає видання, нещодавнє інтерв’ю очільника Збройних сил України суттєво вплинуло на подальші плани США щодо підтримки Києва в боротьбі з російською агресією. Відвертість Залужного спонукала республіканців у Конгресі переглянути питання щодо поставок Києву великої кількості зброї.

❗️Видання стверджує, що коментарі головнокомандувача ЗСУ є приводом для перегляду американської підтримки Києва в ключі – “стільки, скільки буде необхідно”.

“І це може зробити важкий підйом України проти агресії Росії та в залах Конгресу ще крутішим”, – стверджують в Politico.

Сенатор-республіканець Джош Хоулі, який скептично ставиться до збільшення допомоги Києву, заявив, що відвертість Залужного “пробила велику діру в політиці адміністрації США щодо України”. За словами Хоулі, їхня позиція полягає в тому, що крім військового аспекту Сполучені Штати повинні продовжувати підтримувати Україну фінансово й в усіх інших напрямках, щоб ситуація не зайшла в глухий кут.

“Сенат, швидше за все, схвалить збільшення допомоги Україні, що є частиною запиту президента США Джо Байдена на 106 мільярдів доларів, який включає підтримку Ізраїлю і Тайваню, а також більше ресурсів для посилення безпеки південного кордону з Мексикою”, – йдеться в повідомленні.

Однак, при цьому, новому спікеру Палати представників Майку Джонсону доводиться переконувати більш скептично налаштованих колег. Нещодавно він заявив республіканцям у Сенаті, що виступає за надання Україні більшої кількості зброї, але стверджує, що міг переконати законодавців схвалити ці поставки лише окремо від пакета допомоги Ізраїлю.

“Заява Залужного спрямована на те, щоб вплинути на дебати в Конгресі. Генерал, як і президент України, наголошували на необхідності більш досконалих винищувачів, безпілотників, ракет більшої дальності та артилерії, щоб прорвати російську оборону”, – підсумувало видання.

‼️Виявляється, американський політикум БУВ ШОКОВАНИЙ статтею Залужного. Тобто про дійсний стан речей законодавці та можновладці найбільшого нашого партнера дізнались не від політичного керівництва нашої держави (військові про свої проблеми спілкуються на своєму, граничному рівні), не від депутатського корпусу, не від МЗС України, не від української амбасади, а зі статті у ЗМІ!

Добре хоч, що американці, від яких залежать рішення по Україні, читають пресу. Ну, може ще діаспоряни щось цінного їм розкажуть та посол США в Україні Джонсона у чомусь переконає... О, ледь не забув - у нас же ще є Байден, який все порішає за Україну!