"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

The Economist пише, що Пентагон оцінює втрати ЗСУ у 70 тис. загиблих та 120 тис. поранених.

Загалом стаття розповідає про те, як війна змінює ринок праці, і українські жінки йдуть працювати на традиційно чоловічі роботи у промисловості, будівництві та гірничодобувній промисловості.

Також близько половини малих та середніх українських компаній зараз управляються жінками.


Bloomberg: Падіння нафтових цін призвело до того, що вартість провідного російського сорту нафти Urals повернулася в діапазон $60. Минулого тижня у порту Приморськ на Балтійському морі нафта марки Urals коштувала $66,19. Це найнижчий показник із 25 липня.


Данія подовжить дозвіл на проживання українців до 17 березня 2025 року. Трохи раніше практично аналогічний крок зробила Франція.


Сполучені Штати купили в Йорданії 60 самохідних зенітних установок Gepard для України — De Telegraaf.

"Гепарди" можуть збивати літаки і вертольоти, проте в Україні використовуватимуться насамперед для боротьби з БпЛА.

Це дозволить заощадити дорогі боєприпаси до комплексів ППО Patriot чи Iris-T.


Львівський суд заочно засудив до 14 років в'язниці із конфіскацією майна екс-нардепа Іллю Ківу.

Ківу визнали винним за низкою статей: заклики до захоплення державної влади та агресивної війни, держзрада, використання комуністичної символіки.


Київ заклав у бюджет-2024 ще мільярд гривень для ЗСУ, незважаючи на забрані у громади кошти, — Кличко

У 2024 році столиця спрямує ще мільярд гривень за програмою «Захисник Києва» на підтримку наших воїнів. А також продовжить залучати допомогу від партнерів, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Київ підготував проект бюджету столиці на наступний рік. При тому, що парламент фактично позбавив столицю та інші міста й селища можливості допомагати ЗСУ, забравши військовий ПДФО, Київ продовжить підтримувати наших захисників, зазначив Кличко.


Ось такий цікавий «аналіз» я знайшов на одному відомому російському каналі (рекламувати його не буду). Даю без своїх коментарів:

Знаки близькості ризику «перегрупування»:

▪️22.10 – «Наше питання – це форсування Дніпра, і, швидше за все, важка техніка перекидатиметься за допомогою цих машин», – заявляє український військовий на відео навчань з форсування річки з використанням німецьких машин-амфібій M3 Amphibious Rig.

▪️8.11 - Операції ЗСУ на лівому березі Дніпра стають масштабнішими

▪️12.11 - ЗС РФ показали кадри знищення українських військових, які форсували Дніпро.

▪️12.11 - Джерела в російській армії підтвердили, що ЗСУ не тільки перейшли на зайняту Росією територію і вперше зайняли плацдарм на лівому березі річки Дніпро, що ретельно обороняється, в Херсонській області, а й почали переправляти туди військову техніку.

▪️13.11 - ЗСУ просунулися на лівобережжі Дніпра в Херсонській області – ISW

Що це, як не підготовка наших (російських) військ до «перегрупування»?

Насправді багато всього в останні дні. Та й логіка «довгої війни» підказує, що Києву дадуть змогу продемонструвати «щось» до НГ для продовження постачання.


Bild: Мер Києва Віталій Кличко каже, що неможливо приховати факт, що російська армія встигла окопатися збудувати кілька ліній оборони, мінні поля, через які Україна «не просувається або принаймні не просувається швидко». «Російські перекидають величезну кількість солдатів, які гинуть, а також шалена кількість техніки, наприклад, артилерії, яка, як і раніше, малоефективна. Її продовжують знищувати наші збройні сили», – продовжив Кличко.

«Я вважаю, що війна триватиме доти, доки народ Росії не зрозуміє, що напад на Україну був величезною помилкою. Коли народ це зрозуміє, тоді Росії буде інша політика, інший президент. Поки Путін не постане перед кримінальним судом у Гаазі, ця війна, на жаль, продовжуватиметься. Ми не знаємо, коли ця війна закінчиться. Важливо те, що ми в Україні захищаємо свою країну та відстоюємо право на вільне життя», – сказав він.


Оптові ціни на газ у Нідерландах та Великій Британії знижуються на тлі скорочення споживання через теплішу погоду, тоді як повні сховища та високий рівень постачання зрідженого природного газу також чинять тиск на ринок.

За словами одного з європейських газових трейдерів, зниження цін на електроенергію є ще одним фактором, що штовхає ціни на газ униз.

Європейські газові сховища, як і раніше, заповнені практично повністю - на 99,45%, показали дані Gas Infrastructure Europe. Сильна пропозиція щодо ЗПГ також продовжує тиснути на ціни.