"До дна - 30.05.2023" - Ростислав Павленко

"До дна - 30.05.2023" - Ростислав Павленко

Нафтогазові ринки завжди були джерелом могутності росії – наповнення її бюджету і засобом впливу на цілі регіони світу (і зокрема Європу).

Нині, після серії санкцій у рамках ЄС і G7, ці сфери, навпаки, створюють для держави-терориста проблеми.

Попри деяке подорожчання нафти, у середньому ціна на неї в січні-березні 2023 була майже в 2 рази нижчою від ціни в аналогічному періоді 2022 року.

Відповідно, нафтогазові доходи росії за січень-квітень виявилися нижчими за аналогічні показники 2022 року більше, ніж удвічі (на 53%).  

Судоми росії у спробах компенсувати втрати завоюванням нових ринків викликають роздратування інших великих гравців. За повідомленням Wall Street Journal, влада Саудівської Аравії висловила росії невдоволення її політикою у сфері експорту енергоносіїв – перенасиченням ринку дешевою нафтою.

Це показує, що гра на пониження цін і розпродаж нафти азійським покупцям добігає кінця. Інші гравці починають відчувати дискомфорт. Якщо росія їх не почує – зазнає санкцій (навіть якщо цього слова ніхто не вимовлятиме).

Тим часом, компенсувати втрати на нафтовому ринку за рахунок газового росія також не в змозі.

Світові ціни на газ зараз найнижчі за останні 2 роки – менше $300 за тис. кубометрів. Великою мірою, через падіння попиту: Європа готувалася до «газової війни» з рф, накопичила газ у сховищах – і нині не потребує його закупівель. Тим більше, що великі споживачі газу (насамперед Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Португалія) вжили заходів щодо зменшення попиту на газ за рахунок підвищення енергоефективності.

Україні варто скористатись із цієї ситуації.

За словами прем’єра Шмигаля, на 23 травня 2023 р. в газосховищах України зберігалося 9,3 млрд. кубометрів газу. З зими ми вийшли із залишком у 8,5 млрд. кубометрів (з яких понад 4 фізично не підлягає вилученню). Уряд оцінює, що до початку опалювального сезону у сховищах слід мати близько 14,7 млрд. кубометрів.

Цим варто займатись уже зараз, поки ціни низькі – щоб не повторювати помилок років перед вторгненням. Тоді Україна зможе впевненіше готуватися до зими і не зважати на підступи росії.

І далі ж буде...