"Договірна гра" - Влад Пономар

"Договірна гра" - Влад Пономар

Рада НБУ під головуванням Данилишина розглянула звернення компаній Суркісів (які оскаржують технічну частину націоналізації ПриватБанку — bail-in і намагаються стягнути з держбанку $350 млн) і відправила до правоохоронних органів.

Як стало відомо НВ Бізнес, Рада НБУ під керівництвом Богдана Данилишина 27 жовтня розглянула звернення шести англійських компаній Суркісів.

В день, коли НВ Бізнес відправив запит до прес-служби НБУ 5 листопада, на сторінці в Facebook Богдана Данилишина цей пост був видалений.

«Під кінець засідання Ради почали зачитувати різні звернення, там були не тільки інвестиційні компанії, там ще була профспілка відомого банку. Зміст зводився до того, що компанії звертаються, щоб Рада втрутилася в питання порушення їх прав. Компанії прозвучали, які права саме порушені навряд чи хтось зрозумів. Було очевидно, що це типова схема в стилі баришівського суду, — прокоментувало НВ Бізнес одне з джерел. — Суть одна — легалізувати звернення до відповідних органів. Причина, думаю зрозуміла. І ще. Документи не надсилали. Голова ради озвучив інформацію з голосу. Скажу чесно, він взагалі міг цього не робити і сам міг відправити. Однак, як такого голосування за направлення тих заяв до органів або рішення, закріпленого документом, за яке голосували, не було. Це виглядало приблизно так: до нас надійшли звернення, вони не за адресою, тому що це не наша компетенція, не заперечуєте, якщо їх перенаправити в компетентні органи, нехай вони розбираються. Ось так це було. І ще. Це не вперше. Такі речі траплялися з 2016 року. Просто цей випадок став резонансним».

Як відомо, ці компанії Суркісів намагалися довести в судах, що вони не були пов’язані з колишніми власниками Приватбанку і наполягали на тому, що процедура bail-in (конвертація депозитів, пов’язаних з банком осіб в його капітал — технічна процедура націоналізації ПриватБанку) була незаконною. Водночас Ігор Суркіс і згадані 6 компаній подали позов до Високого суду Лондона проти Порошенка і Гонтаревої. У позові, всупереч позиції Суркісів в українських судах, заявлений очевидний зв’язок між Суркісами й Коломойським.

Крім того, ці 6 компаній намагаються стягнути з державного ПриватБанку $ 350 млн. Зараз справа перебуває в Київському апеляційному суді, де ПриватБанк вимагає скасувати рішення судді Сергія Вовка Печерського районного суду. 2 вересня Вовк задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку.

Згідно з розслідуванням агентства Kroll, у 2008−2010 роках ряд компаній, пов’язаних із ПриватБанком отримали кредити від ПриватБанку Кіпру на загальну суму $361 млн. «Кредити на загальну суму $361 млн були згруповані частинами, в рамках яких видавалися з різницею в кілька хвилин, відразу після чого вони були спрямовані через мережу транзакцій між рахунками пов’язаних компаній, у якій немає очевидної комерційної мети», — йдеться в розслідуванні. За версією слідства Kroll, ті ж кошти були згодом депоновані в ПриватБанку. Вони були спочатку депоновані на термін до двох років на момент внесення застави на ряді рахунків, з яких пізніше перенаправили кошти на депозитні рахунки шести компаній: Sofinam Investments, Lumil Investments, Berlini Commercial, Camerin Investments, Sunnex Investments і Tamplemon Investments, які були зареєстровані в один і той же день, за однією і тією ж адресою, під юрисдикцією Британських Віргінських островів.

Про те, що «Рада НБУ звернулася до ряду правоохоронних органів щодо звернення низки інвестиційних компаній до Ради про встановлення причин і обставин порушення прав та інтересів цих компаній, а також ініціювання притягнення до відповідальності посадових і службових осіб, винних у вчиненні таких порушень», на своїй сторінці у Facebook 27 жовтня повідомив сам Данилишин. Також у той же день Рада НБУ допомогла профспілці ПриватБанку, яка асоціюється з його колишніми власниками, переслати заяву до правоохоронних органів.

Данилишин потім кілька разів редагував цей пост, і в результаті взагалі прибрав згадку про ПриватБанк і профспілку, а також про інвестиційні компанії. Однак, в історії редагування вся інформація збереглася.


Нагадаємо, що Богдан Данилишин вважається лояльним до колишніх власників Приватбанку Коломойського і Боголюбова, з якими держава зараз судиться, щоб повернути їхні мільярдні борги, і проти яких у США ФБР веде розслідування про відмивання коштів.

Влад Пономар