"Дуже цікава особистість" - Павло Бондаренко

"Дуже цікава особистість" - Павло Бондаренко

23 грудня 1953 року після суду скорого і неправедного разом з іншими "змовниками" було розстріляно Лаврентія Берію.

То була дуже цікава особистість, досі овіяна численними міфами та легендами. Звісно, він був типовим для тих часів комуністичним катом, на совісті якого безліч людських життів, тут без питань і реабілітації він не підлягає. Й історія, як відомо, умовного способу не знає.

Але все ж подивимося на нього з трохи іншого ракурсу, ніж нас вчили. Що було б, якби Берія переміг у боротьбі за владу й здійснив те, що хотів. Нижче згадаємо також і про найпоширеніші міфи про нього.

Зовнішня політика:

- об'єднання Німеччини (на 35+ років раніше, ніж це відбулося) у єдину державу, яка мала б демократичний (капіталістичний) устрій і повернення їй Кенігсбергу (Калінінграду);

- нормалізація стосунків з Японією, укладення мирної угоди з нею й повернення Курильських островів;

- Повернення захоплених у Фінляндії земель;

- нормалізація стосунків з Заходом і припинення Холодної війни.

Внутрішня політика:

- "коренізація" союзних республік, передачу влади в них місцевим національним елітам;

- дозвіл на вихід союзних республік (за їх бажанням) зі складу СРСР і створення нової співдружності на кшталт тієї, яка постала на основі Британської імперії з 1949 року;

- укладення мирної угоди з Українською повстанською армією (існують відомості про переговори, які велися з її командуванням та керівництвом ОУН і навіть про таємний візит до Москви останнього командувача УПА в. Кука).

Економічна політика:

- часткове введення ринкової економіки та капіталістичних стосунків (на чверть століття пізніше таку політику почнуть в Китаї);

- скасування колгоспів та введення ринкових стосунків у сільському господарстві.

Це лише частина ініціатив керівника моторошних радянських спецслужб. А тепер до міфи про нього.

1. Берія аби дестабілізувати ситуацію в країні випустив з таборів сотні тисяч убивць, гвалтівників, грабіжників, бандитів. Насправді за ініціативи Берії за амністією вийшов 1 мільйон 32 тисячі тих, хто сидів за дрібні злочини (терміном до 5 років) відповідно до сумнозвісного "закону про три колоски", жінки, які мали дітей, старі, неповнолітні, хворі тощо.

2. Берія дуже любив гвалтувати неповнолітніх, яких його підлеглі ловили просто на вулицях. Цей міф було вигадано пізніше й описано у гидкій книженції такого собі Анатолія Сульянова "Берия. Арестовать в Кремле". Нічого подібного не було. Дійсно, Берія мав стосунки з багатьма жінками, але суто добровільні. Досі ми не знаємо, хто з них були його коханками, а хто - особистими агентками.

3. Берія убив Сталіна, який перестав йому довіряти, і навіть плюнув на його тіло, коли той ще не зовсім помер. Підтверджень цьому немає. А відповідальним за несвоєчасне надання допомоги Сталіну був сам Сталін, який завів такий порядок, щоб його ніхто не смів турбувати ні за яких обставин.

Пізніше про Лаврентія Палича було вигадано багато міфів і наклепів. Його зробили ледь не головним радянським злодієм ті, хто був ще кривавішим. А потім у часи Перебудови ще накинули. Тоді комуністам вигідно було злочини усієї їхньої нелюдської системи скинути на одну-дві людини.

І да. З точки зору радянської влади Берія дійсно був "ворогом народу" і "зрадником". З огляду на його наміри.

Чи міг стати Берія для СРСР тим, ким став для Китаю Ден Сяопін? Цілком можливо. Цілком можливо, що він також став би могильником СРСР у тому вигляді, в якому той існував. Чи це добре було б для світу взагалі й України зокрема? Тут мушу повторити ще раз: історія умовного способу не знає. Як і те, що реформаторські прагнення Берії не знімає з нього провини за злочини.